Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Země v noci a Hodina Země (28. března)
Jan Hollan Vytisknout článek

Země v noci a Hodina Země (28. března)

Hodina Země
Hodina Země
Jedná se o projekty, které mají připomenout celému lidstvu, že ztráta noci a stabilního klimatu - darů, jichž jsme užívali po mnoho tisíciletí až do počátku dvacátého století - je něčím, co se nás všech týká a co je nejvyšší čas získat zpět, v té míře, jak je to jen možné.

První z nich, Globe at Night (Země v noci) má upozornit na to, že krása nočního bezměsíčného jasného nebe posetého tisíci hvězd je již velmi vzácná. Do projektu se můžete zapojit, když ve dnech 16. až 28. března kolem osmé večer pohlédnete za jasného počasí nad jihozápadní obzor a porovnáte oblast vpravo od nejjasnější stálice na nebi Siria s mapkami, dostupnými na http://svetlo.astro.cz/globe/. Ty zobrazují zejména nápadnou skupinu hvězd v Orionu (tři slabší tvoří jeho pás, nad ním je jasná naoranžovělá Betelgeuze, pod ním Rigel). Jde o to, která mapka odpovídá vašemu pohledu na nebe, když se už setmělo a vaše oči jsou tmě přizpůsobené (do mapek si přesto můžete posvítit tlumeným červeným světlem). Pokud výsledky pozorování zaznamenáte na stránkách http://www.globe.gov/GaN/, přispěje to i ke studiu toho, jak se jas nebe uměle zvyšuje vinou nedbalého nočního svícení (takového, kdy jde světlo z lamp nejen tam, kde je skutečně potřeba).

Druhý pak, Earth Hour (Hodina Země), http://earthhour.org apeluje na to, že je už za minutu dvanáct začít rychle léčit horečku, kterou Země onemocněla. V sobotu 28. března od půl deváté do půl desáté večer vypne více než tisíc měst na světě veřejné osvětlení, a snad miliarda lidí svá vlastní světla doma. Pokud se zúčastní celá obec i její obyvatelé a nebe bude bezoblačné, pohled na něj velmi zkrásní - např. jen v oblasti kolem Orionu může být po zhasnutí světel vidět i ve městech stovky hvězd. Porovnání vzhledu tohoto kousku nebe před zhasnutím a po něm může být tím nejcennějším příspěvkem projektu Globe at Night.

Přestat co nejdříve spalovat uhlí a postupně vystačit jen s nefosilními zdroji energie je hlavní úkol, který lidstvo musí zvládnout v zájmu vlastním i přírody, která mu až doposud dobře sloužila. Proč, o tom se lze dočíst v dokumentech na stránkách http://klima.hvezdarna.cz a v odkazech o stránku výše. Omezit ohromné plýtvání světlem v noci je jednou z nejjednodušších příležitostí, která se nabízí. Velmi by to pomohlo i ochraně zdraví, viz http://svetlo.astro.cz nebo http://svetlo.ian.cz.




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »