Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Zlepšení osvětlení na Uhlířském vrchu u Bruntálu

Zlepšení osvětlení na Uhlířském vrchu u Bruntálu

ISS z Uhlířského vrchu, v pozadí město Bruntál
ISS z Uhlířského vrchu, v pozadí město Bruntál
Uhlířský vrch je jedinečná přírodní památka. Je jednou z našich českých sopek, resp. jejím pozůstatkem. Není ale jen geologickou lokalitou. Její význam spočívá i ve výskytu jedinečné přírody, spolu s několika ohroženými rostlinými i živočišnými druhy. Další zajimavostí je kostel, nacházející se na vrcholku kopce. Bohužel pro astronoma i biologa je právě toto trnem v oku.

img_4738.jpg
Jak bývá u nás zvykem, kostel je osvětlen. A to ne nijak minimalisticky. V létě se mi na místě podařilo pořídit nejen mnoho krásných fotografií přírody, pohledů do krajiny, ale také nešetrnost osvětlení jak k noční obloze, tak zejména k noční přírodě. Na podobné případy jsme už u nás docela zvyklí, ale přecejen zde se to nachází přímo v centru jedinečné přírodní památky. A tak jsem si řekl, že by bylo dobré s tím něco udělat.

Proto jsem si našel, kdo je zprávcem přírodní památky. Tím je ze zákona krajský úřad, v tomto případě Moravskoslezského kraje. Když to velmi zkrátím, tak v obsahu odpovědi bylo, že předmětem ochrany je zde zejména geologická lokalita a že výzkum prováděný zde v roce 2005 nějaké ohrožení fauny nezmiňuje. KÚ sice není příslušný toto řešit, ale do budoucna to vnímá jako problém. Dále cituji: "Na Váš dotaz sdělujeme, že vlastníkem osvětlení je Město Bruntál. Jak je zřejmé z Vašeho dopisu, jako amatérský astronom se způsoby osvětlení staveb v krajině souvislosti s růstem tzv. světelného smogu podrobně zabýváte. Doporučujeme, abyste se svými návrhy obrátil na vlastníka osvětlení. Pokud bude krajský úřad vyzván k účasti či vyjádření v této věci, nepochybně podpoří Váš návrh na časové omezení osvitu kostela."

Obrátil jsem se tedy na MěÚ Bruntál a předložil jsem možné varianty řešení:

  1. Varianta ekonomicky výhodná - zachování současného osvětlení s vypínáním např. od 23 do 5 hod. Tato varianta si žádá jen dokoupení spínacích hodin v řádu stovek korun, je zde i velká ekonomická návratnost v podobě uspořené energie. Hmyz dostane 6 hodin pauzu a v tak pozdních nočních hodinách je minimum lidí, kteří kostel navštíví, či vidí z dálky.
  2. Redukce sv. zdrojů - varianta č. 1, avšak zůstane zapnuto slabé osvětlení hodin či zvonice. To zachová Uhlířský vrch jako významný orientační bod v krajině.
  3. Výměna sv. zdrojů - zachování současných svítidel, avšak výměna za nízkotlaké sodíkové výbojky, případně vysokotlaké. Ty obsahují méně modré složky, nízkotlaká pak vůbec, tudíž méně lákají hmyz. Otázkou je, zda budou současné reflektory toto umožňovat.
  4. Kompletní výměna - znamenala by kompletní výměnu svítidel za taková, která nebudou obsahovat modrou složku (nízkotlaké sodíkové výbojky, nebo červené LED) a nebudou mít žádný světelný přesah přes okraje budovy, ideálně osvětleno shora dolů (umístění pod římsy, okapy).

img_4709.jpg
img_4720.jpg
Lom se sopečnými geologickými strukturami a výskytem chráněných druhů
Lom se sopečnými geologickými strukturami a výskytem chráněných druhů
img_4728.jpg
K návrhům jsem také připojil fotografie a odeslal také další materiály týkající se světelného znečištění.

Dostalo se mi odpovědi, že kostel byl osvětlen z veřejné sbírky v roce 2004, osvětlení bylo realizováno v řádném stavebním řízení, a že dokonce zástupci památkové "považovali a stále považují osvětlení kostela za nedostatečné, přičemž navrhují posílit osvětlení věže, střechy i lomu". Přesto byl můj návrh předložen k projednání radě města Bruntálu.

Nyní, po projednání radou, mohu konečně s potěšením oznámit, že rada města scválila ve svém usnesení omezení provozu osvětlení kostela na Uhlířském vrchu. Nyní bude vypínáno mezi 0:30 - 5:00 a to celoročně. Samozřejmě není to ideální a dokonalé, nicméně je to krok vpřed a příklad vhodný následování! Radě města a dalším pracovníkům, kteří se na rozhodnutí podíleli DĚKUJI!




O autorovi

Jan Kondziolka

Jan Kondziolka

Narodil se v roce 1985 v Karviné, kde doposud žije. Mezi lety 2005 a 2009 působil jako redaktor Instantních astronomických novin. Po zániku IAN píše pro Astronomie.cz a Astro.cz. Píše hlavně o světelném znečištění, ale zabývá je jím také prakticky - jeho měřením, popularizací; realizoval také několik grantových výzev a stojí za vznikem Beskydské oblasti tmavé oblohy. K jeho koníčkům kromě astronomie patří hasičství, focení, jízda na kole a chov králíků.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »