Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  10. vesmírný týden 2013

10. vesmírný týden 2013

Mapa oblohy 6. března 2013 ve 20 hodin SEČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Mapa oblohy 6. března 2013 ve 20 hodin SEČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Přehled událostí na obloze od 4. 3. do 10. 3.

Měsíc je vidět jako čtvrť až srpek ráno. Večer lze pozorovat Jupiter, ráno také Saturn. Kometa PanSTARRS již vládne soumrakové jižní obloze. Dragon i přes problémy dorazil k ISS.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 6. března ve 20:00 SEČ.

Obloha:

Měsíc je v poslední čtvrti v pondělí před 23. hodinou. Vidět je ovšem nejlépe až v druhé polovině noci a ráno. Jeho srpek by se dal možná vyhledat ještě v sobotu a v neděli ráno, ovšem předpověď počasí je špatná.

 

Planety:
Jupiter (-2,3 mag) je stále pěkným objektem hned od večerního soumraku vysoko nad jihozápadem. Za pozornost stojí úkazy měsíců a přechod GRS v úterý 5. 3. - Časy přechodu Velké červené skvrny (GRS) středem kotoučku a zajímavých úkazů měsíčků najdete v tabulce.

 

Přechody GRS   Úkazy měsíců
4.3. 22:45   5.3. Europa přechod (17:19)-19:46, stín 19:56-22:22
Ganymed zatmění (17:36)-19:58
Io zákryt začíná v 19:48
5.3. 18:35   6.3. Io přechod (17:00)-19:12, stín 18:20-20:32
7.3. 20:15      
9.3. 21:55      
Časy jsou v SEČ. Slunce zapadá před 18:00 SEČ

Saturn (0,4 mag) se nachází v souhvězdá Vah. Dobře viditelný je v celé druhé polovině noci. Kulminuje kolem 3:30 SEČ. Můžeme pozorovat rozevřené prstence či měsíc Titan. Jen při lepším obrazu uvidíme také další detaily, jako je stín planety na prstenci nebo mezera v prstenci (Cassiniho dělení).

Mapa přeletu ISS přes Slunce 5.3.2013 Autor: Martin Gembec, Calsky.com
Mapa přeletu ISS přes Slunce 5.3.2013
Autor: Martin Gembec, Calsky.com
Přelet ISS přes Slunce můžeme vřele doporučit v úterý 5. 3. před desátou dopoledne. Vzhledem k předpovědi počasí je velká šance, že i vy s pomocí jednoduchých prostředků tento úkaz spatříte. Pás přeletu je však široký jen necelých 13 km, proto musíte být od jeho středu řekněme max. 5 km aby to stálo za kouknutí, ale ideální je popojet do jeho středu. Je to jako se zatměním Slunce. Potřebujeme tedy dobrý filtr na dalekohled, stejný jako na běžné pozorování skvrn na Slunci. Pak už jen stačí se dívat v uvedenou hodinu, minutu a sekundu a stanice by se po dobu jedné sekundy měla mihnout na povrchu Slunce. V optimálním případě, kdy nastává přelet níže nad obzorem, stihne si pozorovatel všimnout i solárních panelů. Ale to by se vám v úterý mělo zdařit také. Vše lze navíc dobře vyfotografovat. Kudy prochází pás přeletu vidiíte na obrázku vlevo. Šance, že se dráha ještě změní už není moc velká, melo by to vyjít, jak je tam uvedeno.

Slunce si konečně mohli všichni vychutnat napřímo. Doufejme v příchod jara, který nezkazí ani další dočasně zatažená obloha. Svrny na povrchu jsou pořád, jejich výskyt můžete sledovat na aktuálním snímku SDO.

Určitě sledujete dění kolem komety C/2011 L4 (PanSTARRS), které je v posledních dnech celkem nadějné. Kometa má výraznou jasnou hlavu a je na jižní obloze viditelná pouhým okem hned za soumraku po západu Slunce. V binokulárech je ohon viditelný až 2°. U nás bude ovšem kometa nejprve níže nad obzorem za stejných podmínek (Slunce stejně hluboko), takže se musíme připravit na to, že podobný, nebo lepší zážitek nám dá jen průzračné nebe. Upřímě výhledový model počítající s tlakovou níží nám do karet zatím moc nehraje. Ovšem např. náhlé vyjasnění za studenou frontou by bylo ideální. Nechme se překvapit. Snímky najdete např. v galerii Spaceweather.com. Články o kometě a informace jak ji pozorovat či fotit hledejte na webu panstarrs.kommet.cz.

Kosmonautika:

  • Nákladní loď Dragon nás minulý týden pěkně napínala, když dočasně selhaly tři ze čtyř pohonných jednotek. Podařilo se je ale zprovoznit a Dragon už byl zachycen robotickou paží stanice.
     

Výročí:

  • 4. března 1923 (90 let) se narodil známý britský astronom Patrick Moore. V paměti ještě máme jeho úmrtí loni 9. prosince. Nejznámější je jako popularizátor astronomie. Sepsal množství knih, např. Hvězdy a planety a proslavil jej pořad BBC Sky at Night. Od roku 1957 bylo natočeno více než 700 dílů. Jako amatérský astronom se zabýval pozorováním Měsíce a známe jej jako autora Caldwellova katalogu, protože jedno z jeho jmen bylo Caldwell(-Moore). 109 objektů je zde doplňkem známého Messiérova katalogu.
     

Výhled na příští týden:

  • Kometa PanSTARRS?
  • návrat Sojuzu TMA-06M
  • Výročí: Nicolas Louis de Lacaille
  • Výročí: Vanguard 1

Mapa oblohy v březnu ke stažení v PDF
Mapa oblohy online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírný týden


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »