Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  10. vesmírný týden 2018

10. vesmírný týden 2018

Mapa oblohy 7. března 2018 v 19:00 SEČ. Data: Stellarium

Přehled událostí na obloze od 5. 3. do 11. 3. 2018. Měsíc bude v poslední čtvrti. Po západu Slunce je nad západem jasná Venuše a Merkur. Nízko nad západem je po setmění také Uran. V druhé polovině noci a nad ránem je vidět Jupiter a ráno Mars a Saturn. Z objektů noční oblohy se podíváme na známé galaxie ve Velké medvědici. V týdnu by měly začít přelety družice Humanity Star. Očekáváme start Sojuzu z Francouzské Guayány a možná i Falconu 9 z Floridy. Šedesátky se dožívá významný pozorovatel komet Alan Hale, který je spoluobjevitelem slavné jasné komety Hale-Bopp, která zazářila na jaře 1997.

Obloha

Měsíc bude v poslední čtvrti v pátek 9. března v 12:20 SEČ. 7. března bude poblíž Jupiteru a o víkendu navštíví Mars a Saturn.

Planety:
Merkur
(−1,1 až −0,7 mag) a Venuše (−3,9 mag) jsou nyní dobře vidět nízko nad západním obzorem. Ideální čas k pozorování je asi půl hodiny po západu Slunce a déle. Merkur je tedy stále velmi jasný a už bude i výše než Venuše, takže obě planety budou dobře vidět i pouhým okem.
Uran (5,8 mag) je po setmění asi 15° stupňů nad západním obzorem.
V druhé polovině noci stoupá na oblohu planeta Jupiter (−2,2 mag), nad jihem je kolem 4. hodiny. Později se objevují také Mars (0,7 mag) a Saturn (0,5 mag). Všechny planety jsou ale poměrně nízko nad obzorem.
Úkazy Jupiterových měsíců: 7. března nad ránem nastává několik úkazů. Nejprve ve 2:20 končí zatmění Ganymédu, pak v 5:21 začíná přechod stínu Ió, v 5:30 začíná zákryt Ganymédu a v 6:31 začíná přechod Ió. V 6:40, už s východem Slunce, končí zákryt Ganymédu. 8. března ve 2:31 začíná zatmění Ió a v 5:47 končí zákryt Ió. 9. března po půlnoci probíhá přechod Ió a jeho stínu. V 1:59 končí přechod stínu a ve 3:07 přechod měsíce. 10. března mezi 2:28 a 4:43 přechází stín Európy a měsíček přechází mezi 4:45 a 6:53.
Velká červená skvrna (GRS) bude poblíž středu kotoučku 5. března ve 3:55, 7. března v 5:35 a 10. března ve 3:05.

Aktivita Slunce je nízká, skvrny zcela zmizely. Jak se situace bude vyvíjet lze pozorovat na aktuálních fotografiích družicové observatoře SDO.

Galaxie M 81, M 82 a další

Galaxie M 81 a M 82 a jejich okolí Autor: Pavel Vabroušek
Galaxie M 81 a M 82 a jejich okolí
Autor: Pavel Vabroušek
Oblast na obloze, kde se nachází tyto galaxie, přibližně hlava Velké medvědice, je v tomto týdnu vysoko na obloze, především směrem k půlnoci. Dvojice známých galaxií, z nichž jedna je vidět zešikma a druhá z boku, se docela dobře hledá, pokud si protáhneme spojnici (úhlopříčku) dvou hvězd Velkého vozu směrem doprava nahoru. Poté dorazíme ke dvojici hvězd poblíž nich už je žádaná dvojice mlhavých obláčků viditelných i malým triedrem. Galaxie tu jsou ve větším množství. Po kratším průzkumu okolí brzy narazíme ještě na dvě galaxie, každá na jinou stranu od M 81, a sice NGC 3077 a NGC 2976 (nejvzdálenější od těch tří). Na fotografiích je nejhezčí M 82, která má ve středové části zajímavá mračna vodíku (růžovočervené barvy). M 81 je zase na fotografiích hezkou spirálou.

Kosmonautika

  • 28. února úspěšně dosedla loď Sojuz MS-06 v Kazašské stepi. Na její palubě se z ISS vrátila trojice kosmonautů.
  • 1. března odstartovala raketa Atlas V s geostacionární meteodružicí GOES-S.
  • V týdnu by měly začít přelety družice Humanity Star, která byla vypuštěna raketou Electron.
  • Očekává se několik startů raket. Úterní start Falconu 9 je možná ohrožen, pokud má opravdu proběhnout přistání na mořské plošině, protože ta ještě není na cestě. Podle plánu měl letět v půl sedmé našeho času. 6. 3. v 17:38 je v plánu start Sojuzu 2-1B z Francouzské Guayány. Na palubě budou družice pro přenos internetu firmy O3b Networks.

Výročí

  • 7. března 1958 (60 let) se narodil americký astronom Alan Hale. Jako profesionální astronom se zaměřuje na hvězdy podobné Slunci a na hledání extrasolárních planetárních systémů. Nejvíce je však znám jako pozorovatel komet. V roce 1995 objevil spolu s Thomasem Boppem známou jasnou kometu (nejlépe viditelnou na jaře 1997) C/1995 O1 (Hale-Bopp).
  • 7. března 1693 (325 let) se narodil anglický astronom James Bradley. Objevil aberaci světla, nutaci pohybu zemské osy a od 1742 byl královským astronomem v Greenwichi.
  • 9. března 1933 (85 let) se narodil český astronom Jaroslav Dykast. Za své zásluhy o rozvoj astronomie na severu Čech v Mostě získal v roce 2010 ocenění Čestný člen České astronomické společnosti.

Výhled na příští týden    

  • Messiérovský maratón
  • Výročí: Nicolas Louis de Lacaille
  • Výročí: dalekohledy Keck
  • Výročí: Vanguard 1
  • Výročí: Karel Anděl, úmrtí

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v březnu ke stažení v PDF.
Obloha aktuálně, sekce webu ČAS.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: James Bradley, Alan Hale, Jaroslav Dykast, Vesmírný týden


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »