Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  17. vesmírný týden 2011

17. vesmírný týden 2011

Mapa oblohy 27.4.2011, zdroj: astronet.ru
Mapa oblohy 27.4.2011, zdroj: astronet.ru
Přehled událostí pro týden od 25. 4. do 1. 5. 2011.

Měsíc po poslední čtvrti je viditelný nad ránem. Od soumraku je viditelný Saturn. Na Slunci je řada skvrn. Večer přeletá ISS. Startuje raketoplán s Krtečkem na palubě.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 27. dubna 2011 ve 22:00 SELČ, zdroj: astronet.ru

seskupení 1. května 2011
seskupení 1. května 2011
Obloha:

Měsíc je v poslední čtvrti v pondělí 25. dubna. S planetami se nad ránem potká až o víkendu na začátku května. V neděli bude mít pod sebou čtyři planety, ale ty asi nebudou pozorovatelné (snad až na Venuši). Lepší podmínky k pozorování zajímavých seskupení planet ráno nastanou až v květnu.

Planety viditelné okem: Saturn (0,4 mag) v souhvězdí Panny kraluje noční obloze už od soumraku.

Aktivita Slunce průběžně stoupá. Několik skupin skvrn bylo pozorovatelných celý týden a mělo by tomu být i v týdnu následujícím. Nezapomeňte se před pohledem do Slunce chránit správným filtrem, např. z Baader fólie. Aktuální snímek Slunce z družice SDO.

Pokud raketoplán odstartuje, sledujte aktuální předpovědi na zmíněných webových stránkách Heavens-above.com nebo Calsky.com. Najdete tu upřesněné předpovědi případného přeletu raketoplánu.
Viditelnost ISS a NanoSail-D: klikněte si v tabulce na nejbližší místo (řazeno od západu na východ. Odkazy vedou na Heavens-above.com).

Stanice ISS   NanoSail-D
Karlovy Vary Plzeň   Karlovy Vary Plzeň
Most Ústí nad Labem   Most Ústí nad Labem
České Budějovice Tábor   České Budějovice Tábor
Liberec Kolín   Liberec Kolín
Jihlava Pardubice   Jihlava Pardubice
Hradec Králové Brno   Hradec Králové Brno
Prostějov Olomouc   Prostějov Olomouc
Zlín Opava   Zlín Opava
Ostrava Frýdek-Místek   Ostrava Frýdek-Místek

Kosmonautika:

  • 29. duben je velice očekávaným datem. Do vesmíru má odstartovat raketoplán Endeavour se zajímavým vědeckým nákladem - přístrojem na detekci projevů antihmoty a také s Krtečkem v osobním balíčku Drewa Feustela. Sledujte průběh příprav na našem webu.
  • 27. dubna má odstartovat nákladní loď Progress-M k ISS.
  • Plánované starty raket proběhly minulý týden úspěšně. Jednalo se o indickou PSLV a evropskou Ariane 5-ECA.
  • 22. dubna proběhl 5. atmosférický test nového letounu společnosti Scaled Composities postaveného pro Virgin Galactic. Jedná se o "kosmoplán", tedy letadlo, které na krátko vyletí po balistické křivce a ocitne se asi na 10 minut ve výšce nad 100 km, považované oficiálně za hranici vesmíru. Let kosmoplánem má vyjít na 200 tisíc dolarů - je tedy mnohařádově levnější než běžná raketa (asi 20 miliónů dolarů za letenku na ISS). Zároveň je schopen vynést více pasažérů. Mezi těmi, kdo už mají koupenu letenku, jsou i Češi. Kosmoplán startuje pod křídlem letounu White Knight Two (Bílý rytíř 2) a ve stratosféře je uvolněn, přičemž je zažehnut raketový motor. Ten se po chvíli vypne a kosmoplán dosahuje vrcholu křivky. Poté speciálním způsobem brzdí a klouže jako běžný kluzák až na letiště v Mohavské poušti v USA. Space Ship Two (tak se kosmoplán jmenuje) navazuje na první úspěšný let soukromé společnosti do vesmíru s lodí Space Ship One, která uspěla v soutěži X-Prize. Odkaz na snímek z posledního letu. Snímky z prvního letu nové lodi zde. Článek s podrobnějšími informacemi a snímky vesmírného letiště.

Výročí

  • 28. dubna 2001 (10 let) odstartoval do vesmíru první vesmírný turista - soukromník Dennis Tito. Jeho let trval 7 dnů, z toho 5 na stanici ISS a byl doprovázen určitými nesouhlasnými reakcemi ze strany NASA. Tito zaplatil ruské straně 20 miliónů dolarů. Článek iDNES, podrobnosti na Wikipedii.
  • Na přelomu 30. dubna a 1. května byla roku 1006 spatřena supernova v souhvězdí Vlka. Více psali před pěti lety k tisíciletému výročí IAN.

Mapa oblohy na duben s vybranými úkazy ke stažení v PDF
Mapa oblohy online a ještě jedna Hvězdná mapa online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírný týden, Supernova 1006, Dennis Tito


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »