Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  24. vesmírný týden 2011

24. vesmírný týden 2011

Mapa oblohy 15. 6. 2011, zdroj: Stellarium
Mapa oblohy 15. 6. 2011, zdroj: Stellarium
Přehled událostí na obloze od 13. 6. do 19. 6. 2011.

Měsíc bude kolem úplňku, ve středu nastává úplné zatmění Měsíce. Saturn je od soumraku nad jihozápadem. Nad ránem přelétá ISS. Sezóna NLC v ČR ještě nenastala, buďme však na pozoru.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 15. června 2011 ve 23:00 SELČ, zdroj: Stellarium.

Obloha:

Měsíc bude v úplňku v noci ze středy na čtvrtek, kdy zároveň nastává jedno z nejlepších úplných zatmění Měsíce posledních let. Prochází totiž poblíž středu zemského stínu, škoda jen, že bude nevysoko nad obzorem. Více si přečtěte v tiskové zprávě o zatmění.

Planety viditelné okem: Před půlnocí je viditelný Saturn (0,8 mag) v souhvězdí Panny. Hvězda Porrima (Gamma Virginis) je nápadným průvodcem planety už třetí týden v řadě, neboť Saturn je v zastávce své zdánlivé kličky na obloze a začne se pomalinku vracet k východu. Díky vzdálenosti asi čtvrt stupně od Saturnu se stále pohodlně vejdou do zorného pole dalekohledu.
Jupiter (-2,2 mag) na pomezí Berana a Ryb je viditelný při svítání nízko nad východem.
Merkur (-2,2 mag) prochází jako jasná hvězdička nad Slunce a je k vidění v korónografu SOHO.

Aktivita Slunce se po krásné erupci z minulého týdne opět sklidnila. Na videu ze sondy SDO si můžete velký výron hmoty opět vychutnat. Část unikla ve formě CME (mířila mimo Zemi), většina však efektně popadala zpět na povrch Slunce. Odkazujeme video s komentářem, nebo klikněte pravým tlačítkem myši na následující odkaz a zvolte uložení na disk.
Aktuální výskyt skvrn na Slunci si můžete ověřit na snímku z družice SDO.

Začíná sezóna NLC - nočních svítících oblak. Zatím však nebyly z našeho území pozorovány. O úkazu budou pravděpodobně včas informovat naše stránky v aktualitách napravo nebo web Amatérské prohlídky oblohy, kde je možno objednat i APO alerty na mobil. Podrobněji k NLC se zmiňujeme v článku z minulého týdne.

Přelety ISS jsou viditelné v brzkých ranních a postupně i ve večerních hodinách. Přinášíme opět tabulku přeletů stanice. Klikněte si v tabulce na nejbližší místo (řazeno od západu na východ. Odkazy vedou na Heavens-above.com).

Stanice ISS
Karlovy Vary Plzeň
Most Ústí nad Labem
České Budějovice Tábor
Liberec Kolín
Jihlava Pardubice
Hradec Králové Brno
Prostějov Olomouc
Zlín Opava
Ostrava Frýdek-Místek

 

Kosmonautika:

  • Hitem minulého týdne se pravděpodobně staly záběry vesmírné stanice s připojeným raketoplánem Endeavour, které pořídil Paolo Nespoli při svém návratu na Zem v lodi Sojuz. Všechny snímky najdete v galerii NASA.
  • S ISS se 9. června spojil Sojuz TMA-02M s novou trojicí dlouhodobé posádky č. 26. U ISS zůstane jako záchranná loď do listopadu. Video z přiblížení a spojení.
  • Z americké základny Vandebergh odstartovala 10. června raketa Delta 2 s družicemi SAC-D a Aquarius k výzkumu změn v oceánech. Fotografie ze startu.

Výročí

  • 13. června 1831 (180 let) se narodil významný fyzik a matematik James Clerk Maxwell. Jeho přínos fyzikálním poznatkům je na úrovni Newtona či Einsteina. Dokázal teoreticky popsat elektromagnetické vlnění. Dokázal, že elektřina, magnetismus a dokonce i světlo jsou projevem jednoho přírodního jevu - elektromagnetického pole. Zabýval se i teorií pohybu částic plynů a tyto objevy dohromady pomohly v rozvoji fyzikálních teorií 20. století, kterými jsou speciální relativita a kvantová fyzika. Mimo jiné přinesl také poznatky o skládání světel a tím položil základy barevné fotografie. Podrobněji o tomto třetím velikánovi fyziky čtěte česky nebo anglicky.

Mapa letní oblohy ke stažení v PDF
Mapa oblohy online a ještě jedna Hvězdná mapa online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírný týden, James Clerk Maxwell


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »