Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  36. vesmírný týden 2015

36. vesmírný týden 2015

Mapa oblohy 2. září 2015 ve 21:00 SELČ. Data: Stellarium

Přehled událostí na obloze od 31. 8. do 6. 9. 2015. Měsíc bude v poslední čtvrti, čeká nás několik zákrytů včetně jasného Aldebaranu. Na večerní obloze je nízko nad obzorem Saturn. Ráno je vidět Venuše a Mars. Aktivita Slunce byla zvýšená. Vesmírná stanice je v permanenci. Po nákladní HTV-5 se nyní chystá Sojuz TMA-18M s tříčlennou posádkou.

Obloha

Měsíc bude v poslední čtvrti v sobotu 5. září. V noci z pátku 4. 9. na sobotu 5. 9. nás čeká několik zákrytů jasných hvězd z hvězdokupy Hyády a nakonec i zákryt jasného Aldebaranu v souhvězdí Býka. Jako předskokan poslouží 1. 9. hvězda mý Psc. Níže je seznam očekávaných zákrytů:

Zákryty hvězd Měsícem na začátku září 2015 Autor: Karel Halíř
Zákryty hvězd Měsícem na začátku září 2015
Autor: Karel Halíř

Jak vidíme, Měsíc v noci na sobotu zakryje nejprve gamu Tauri před půlnocí letního času. Poté se během noci přesune k dvojici théta Tauri, aby pak kolem půl čtvrté zmizela ta slabší za jižním okrajem Měsíce. Kolem páté přijde na řadu hvězda 4,8 mag, také z Hyád a samotný Aldebaran přijde na řadu sice až po východu Slunce, ale úkaz bude v případě jasného počasí snadno viditelný i na denní obloze. Vstup se odehraje vysoko nad jihem krátce po sedmé ráno, výstup zpoza neosvětlené strany následuje cca v 8:30 SELČ.

Kometa - lízač Slunce (sungrazing comet) - snímek SOHO. Autor: SOHO/LASCO (ESA & NASA)/Spaceweather.com
Kometa - lízač Slunce (sungrazing comet) - snímek SOHO.
Autor: SOHO/LASCO (ESA & NASA)/Spaceweather.com
Planety:
Venuše (-4,2 mag) se vynořila jako jasná Jitřenka na ranní obloze a spolu s ní je tam také slabý Mars (1,8 mag).
Poblíž Slunce je na obloze Jupiter. Dobře je vidět na záběrech korónografů LASCO sondy SOHO. V minulém týdnu jsme navíc mohli zaznamenat jednu slabou kometku, sungrazera, která se vypařila v blízkosti Slunce, viz. odkaz a snímek vpravo.
Saturn (0,5 mag) je nyní jedinou večerní planetou a jeho viditelnost je velmi špatná nízko nad jihozápadem.

Aktivita Slunce byla vyšší. Postarala se o to aktivní oblast č. 2403, kde docházelo i ke středně silným erupcím a v návaznosti na tuto aktivitu proběhly i polární záře, které však nemohly být ze Střední Evropy viditelné. Nyní skvrna zapadla, takže nezbývá než sledovat, jaký bude další vývoj. To můžeme sledovat na aktuálním snímku SDO.

Zákryt hvězdy planetkou Novorossijsk nás čeká až v noci na pondělí 7. září, ale je dobré na něj upozornit. Bližší info přinesl Zákrytový zpravodaj pro srpen 2015.

Kosmonautika

  • K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dorazil náklad na palubě HTV-5. Nyní se ke stanici chystá tříčlenná posádka Aimbetov – Mogensen – Volkov v lodi Sojuz TMA-18M. Start je v plánu 2. září v 6:37 SELČ z kosmodromu Bajkonur.

Výhled na příští týden

  • Ranní setkání Venuše s Měsícem
  • Výročí: Viking 2
  • Výročí: German Titov
  • Výročí: Luna 16

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v srpnu ke stažení v PDF,
sekce Obloha aktuálně.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírný týden


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »