Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  39. vesmírný týden 2016

39. vesmírný týden 2016

Mapa oblohy 28. září 2016 ve 20:00 SELČ. Data: Stellarium

Přehled událostí na obloze od 26. 9. do 2. 10. 2016. Měsíc bude v novu. Venuše, Mars a Saturn najdeme večer stále jen nízko nad obzorem. Neptun a Uran můžeme pozorovat celou noc. Na ranní obloze můžeme před svítáním pozorovat kužel zvířetníkového světla do něhož před východem Slunce stoupá planeta Merkur a bude zde také srpek Měsíce.

Obloha

Měsíc bude v novu v sobotu 1. října 2016. září ve 2:11 SELČ. Krásné setkání ranního srpku s Merkurem je nachystáno na 29. září, kdy budou vedle sebe jen na dva stupně.

Planety:
Venuše (–3,9 mag) postupuje z Panny do Vah a Mars (0,1 mag) přešel ze Štíra do Střelce. Saturn (0,5 mag) v Hadonoši poblíž Štíra zůstává zatím osamocen. Všechny planety jsou však večer jen velmi nízko nad jihozápadem až západem.
Neptun (7,8 mag) ve Vodnáři a Uran (5,7 mag) v Rybách jsou k vidění po celou noc.
Ráno zhruba kolem šesté hodině můžeme pozorovat Merkur. Ten bude 27. září v největší západní elongaci a zároveň poté bude dále zjasňovat. Asi o hodinu dříve bývá ideálně vidět kužel zvířetníkového světla.

Aktivita Slunce je nízká, ale uprostřed slunečního disku se o víkendu nějaké skvrny vyskytly a tak se bude zřejmě na co dívat. Online pohled na Slunce nabízí družice SDO.

Kosmonautika

  • 27. září můžete navštívit pravidelnou akci v Praze – Kosmoschůzku.
  • Konec září je také ve znamení odkladů startů raket. Zatím na 15. října je odložen start rakety Antares, která se má vrátit po pauze do služby. Neočekávaně byl přeložen i start rakety Sojuz s kosmickou lodí Sojuz MS2, která měla původně startovat v pátek 23. 9. Nový termín vypadá na 1. říjen a uvidíme, zda technici opraví závadu spočívající ve vadném kabelu pod sedačkou.

Výročí

  • 28. září 1951 (65 let) objevil Seth Barnes Nicholson, pracovník hvězdárny na Mount Wilsonu měsíček Jupiteru Ananke (v té době dvanáctý známý měsíc Jupiteru).
  • 28. září 1971 (45 let) odstartovala k Měsíci sovětská sonda Luna 19. Tato úspěšná vědecká družice pracovala na orbitě Měsíce jeden rok.

Výhled na příští týden

  • Planety a Měsíc večer, Merkur a Jupiter ráno
  • Drakonidy

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v září ke stažení v PDF,
sekce Obloha aktuálně.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Luna 19, Ananke, Vesmírný týden


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »