Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  4. vesmírný týden 2014

4. vesmírný týden 2014

Mapa oblohy 22. ledna 2014 v 19 hodin SEČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Mapa oblohy 22. ledna 2014 v 19 hodin SEČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Přehled událostí na obloze od 20. 1. do 26. 1.

Měsíc bude v poslední čtvrti. Venuše se vyhoupla na ranní oblohu. Večer je vidět Merkur a Jupiter. Po půlnoci lze pozorovat Mars a k ránu Saturn. Aktivita Slunce je zatím velmi nízká. ESA „probouzí“ sondu Rosetta na cestě ke kometě. Přelety ISS nastávají ráno.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 22. ledna v 19:00 SEČ.

Obloha:

Měsíc bude v poslední čtvrti v pátek 24. ledna.

 

Merkur na jihozápadě ve 4. týdnu 2014 po 17. hodině SEČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Merkur na jihozápadě ve 4. týdnu 2014 po 17. hodině SEČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Planety:
Merkur (−0,9 mag) se tento týden dostává poměrně dost daleko úhlově od Slunce. Pozorovatelný by měl být na večerní obloze na jihozápadě minimálně od 17:15, možná i dříve.
Jupiter (−2,6 mag) je vidět hned po setmění a nabízí nejlepší podívanou. Tabulka úkazů je níže.
Mars (0,4 mag) a Saturn (0,6 mag) jsou vidět v druhé polovině noci. Rudá planeta je poblíž jasné hvězdy Spica v Panně. Saturn ve Vahách se ráno dostává až 23° nad jižní obzor. Venuše (−4,6 mag) je jasnou jitřenkou a je viditelná i ve dne napravo od Slunce. Pomocí dalekohledu odstíněného od Slunce rozlišíme velký srpek.
V tabulce níže jsou vybrané průchody Velké červené skvrny (GRS) přes střed kotoučku Jupiteru a významné úkazy jupiterových měsíčků:

 

Přechody GRS   Úkazy měsíců
20. 1. 19:55   22. 1. Io přechod měsíc 21:32–23:47
Io přechod stínu 21:58–(0:13)
22. 1. 21:35   24. 1. Io přechod měsíc končí 18:13
Io přechod stínu končí 18:42
23. 1. 17:25   25. 1. Ganymed přechod měsíc 18:10–21:20
Ganymed přechod stínu 20:09–23:22
24. 1. 23:15   26. 1. Europa přechod měsíc 19:25–22:07
Europa přechod stínu 20:28–23:10
25. 1. 19:05      
         
Časy jsou v SEČ.

Aktivita Slunce je zpět na nízké úrovni. Pozor můžeme dávat na případné změny u aktuálně viditelných skupin skvrn. Jejich další vývoj lze sledovat nejspíš jen na aktuálním snímku SDO.

Přelety ISS jsou tento týden viditelné na ranní obloze. Data přeletů dostanete na proklik z tabulky. Pro rychlou předpověď přeletu si stačí kliknout na nejbližší město. (Odkazy v tabulce, v ČR od západu na východ, vedou na Heavens-above.com)

Stanice ISS
Karlovy Vary Plzeň Ústí nad Labem
Praha České Budějovice Liberec
Jihlava Pardubice Hradec Králové
Svitavy Brno Olomouc
Zlín Ostrava Bratislava

Podrobněji si můžete přelety různých družic, záblesky a jiné zajímavosti vyjíždět také na serveru Calsky.com.

Kosmonautika:

  • ESA „probouzí“ Rosettu. Řečeno pro lidi a obrazně. Sonda se musí probudit sama. I tak je to významná událost, když si uvědomíme, že letí vesmírem bezmála 10 let, aby se letos konečně setkala se svým cílem, kometou Čurjumov-Gerasimenko. Startovala v březnu 2004. Potkala na cestě asteroidy (2867) Steins v roce 2008 a (21) Lutetia v roce 2010. Poté byla hibernována (v roce 2011) až do letoška. Sonda nyní v klidu zkontroluje své systémy a v srpnu přiletí k jádru komety. Přistání landeru Philae na povrchu je v plánu na listopad. Snad se vše podaří.
     
  • NASA má schválený rozpočet na rok 2014. Nejsou v něm zásadní škrty, pokud jde o hlavní připravované projekty, jako je loď Orion, nebo superraketa SLS. Omezené finance by měli mít především soukromí dopravci, létající k ISS. Místo tří budou moci létat pro NASA jen dva, možná dokonce jen jeden.
     
  • Virgin Galactic provedla třetí test SpaceShipTwo. Letoun s raketovým motorem dosáhl rychlosti 1,4 Machu a plánované výšky něco přes 21 kilometrů. Testován byl systém orientace lodi RCS, který by měl pasažérům umožnit dokonalé výhledy při krátkém letu do kosmu. Dále proběhl test tepelné ochrany ocasních částí, aby se příliš neohřívaly, když pracuje raketový motor. Zkušební let do vesmíru (výše než 100 km) by měl proběhnout ještě letos.
     
  • Čínské vozítko Yutu i přistávací modul Chang'e 3 mají zase 14denní období činnosti, než zase zapadne Slunce. Podívejte se na perfektní panoramatický snímek. Ze snímků ještě připomeňme snímek Země krátce po přistání, konkrétně na Štedrý večer 24. 12. 2013. Z vědeckých dat může zaujmout ultrafialové okolí Země, nebo složení měsíční půdy v okolí.
     

Výročí:

  • 25. ledna 2004 (10 let) přistál na povrchu Marsu robot Opportunity. Po uplynutí základní 90denní mise přešla do prodlouženého provozu a protože se vše dařilo, začalo se s výzkumem plání v místě přistání. Ani to nestačilo a Opportunity se podařilo přejet několik kilometrů ke kráteru Victoria o průměru 1 km. Vědci s úžasem zjistili, že mohou cestovat dál a dlouhověkému vozítku se podařilo dojet k cíli více než 7 km daleko – velkému kráteru Endeavour. Jeho valy by měly být geologickou knihou do minulosti. Opportunity zde zkoumá různé vrstvy a letos, ač v to nikdo ani nemohl doufat, slaví 10 pozemských roků na povrchu rudé planety. Co bude dál už nemá cenu ani odhadovat, protože už před pěti lety se dalo mluvit o neuvěřitelné výdrži, tehdy ještě společně se sesterskou Spirit. Aktuálně víme, že se nyní chystá vyhledání zimního stanoviště a snad tedy i přežití další marsovské zimy s menším přísunem energie ze Slunce, na kterou vozítko funguje.
     
  • 25. ledna 1994 (20 let) startovala k Měsíci americká sonda Clementine. Na oběžné dráze kolem Měsíce provedla jeho globální snímkování, topografické měření laserovým výškoměrem a přispěla ke znalosti lunárního gravitačního pole.
     

Výhled na příští týden:

  • Čínský nový rok
  • Merkur v maximální elongaci od Slunce
  • Výročí: RNDr. Zdeněk Ceplecha, DrSc.
  • Jindřich Zeman

Mapa oblohy s úkazy v lednu ke stažení v PDF,
Interaktivní online planetárium,
Mapa oblohy online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírný týden


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »