Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  41. vesmírný týden 2012

41. vesmírný týden 2012

Mapa oblohy 10. října 2012 ve 20 hodin SELČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Mapa oblohy 10. října 2012 ve 20 hodin SELČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Přehled událostí na obloze od 8. 10. do 14. 10.

Měsíc je po poslední čtvrti dominuje ranní obloze. To platí i pro planety Jupiter a Venuši. Začíná období zajímavých meteorických rojů - Drakonid, Taurid nebo Orionid. Přelety ISS se nyní přelévají do večerních hodin.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 10. října ve 20:00 SELČ.

Obloha:

Měsíc je v poslední čtvrti v pondělí 8. října v dopoledních hodinách, což si možná někteří z nás zkontrolovali naživo. Na konci pracovního týdne projde v uctivé vzdálenosti kolem Venuše. Na "starý" srpek si můžeme počíhat v neděli 14. 10. ráno.

 

Planety:
Jupiter (-2,6 mag) je v souhvězdí Býka a vychází už před 21. hodinou. Ideálně vysoko je v ranních hodinách (kulminace před pátou). Vhodné přechody Velké červené skvrny (GRS) a úkazy měsíců shrnuje tabulka. GRS je letos prozatím poměrně vybledlá, takže je někdy docela těžké ji spatřit. Severní rovníkový pás planety je také vybledlejší a podstatně širší než loni.

 

Přechody GRS   Úkazy měsíců
8.10. 3:15   9.10. Io přechod stín 4:06-6:16, měsíc 5:16-7:26
8.10. 23:05   9.10. Ganymedes konec přechodu stínu 23:39
11.10. 4:55   10.10. Io zatmění zač. 1:25, zákryt konec 4:45
12.10. 0:45   10.10. Ganymed přechod 2:25-4:15
13.10. 6:30   10.10. Io přechod stín 22:35-(0:44), měsíc 23:44-(1:53)
14.10. 2:20   11.10. Europa přechod stín 4:36-6:59, měsíc zač. 6:56
15.10. 8:10   11.10. Io zákryt konec 23:12
      12.10. Europa zatmění zač. 22:50, zákryt konec (3:26)
Časy jsou v SELČ.

Venuše (-4,1 mag) pokračuje ve své pouti souhvězdím Lva a je nejvýraznější "hvězdou" - Jitřenkou - ráno za svítání na východě.
Večer pokračuje dobrá viditelnost planet Uran (5,7 mag) je v Rybách na hranicích s Velrybou. Jeho poloha je přibližně uprostřed mezi podobně jasnými hvězdami 5,7 a 6,1 mag, od nichž se při větším zvětšení odliší malým kotoučkem namodralého odstínu. Neptun (7,8 mag) je vidět níže ve Vodnáři a vrcholí nad jihem již kolem 22. hodin. Obě planety je vhodné vyhledat podle mapky, např. takové, jaká je na druhé straně PDFka odkazovaného na konci článku.

Slunce opět zklamalo, pokud jde o aktivní eruptující oblasti. Se skvrnami to bylo o něco lepší, ale dvě z nich již zapadají a pouze jediná je nyní u středu kotouče. Jak se budou dále vyvíjet můžete sledovat na aktuálním snímku z SDO.

Meteorické roje, to je nyní častěji skloňované téma. Z neděle na pondělí nastává maximum meteorického roje Drakonid. Ty měly loni kolem říjnového úplňku pěkné maximum a dalo se pozorovat slušné množství meteorů i na světlé a oblačné obloze. Letos se takové výrazné maximum neočekávalo, ale u Drakonid jeden nikdy neví. Každopádně na meteory je možné se dívat snadno. Zaměříme se pouhým okem na jakékoli místo oblohy a snažíme se počkat, až nám v zorném poli něco spadne. Podstatně chytřejší je metoda sledování pomocí citlivých kamer, jako má například amatérská síť CEMeNt (Central European Meteor Network). Právě na jejich webu najdete nejrychleji pěkné snímky jasných meteorů (bolidů).
Kromě Drakonid nás v říjnu a listopadu více zaujmou Tauridy, které občas poskytnou opravdu jasný bolid. Kolem 21. října pak mají maximum částice Halleyovy komety - roj Orionid.

Přelety ISS nyní začínají ve večerních hodinách. Zatím ji však spatříme jen nízko nad obzorem. Pro rychlou předpověď přeletu si stačí kliknout na nejbližší město v níže uvedené tabulce. (Odkazy v tabulce, v ČR od západu na východ, vedou na Heavens-above.com)

Stanice ISS
Karlovy Vary Plzeň Most
Ústí nad Labem České Budějovice Tábor
Liberec Kolín Jihlava
Pardubice Hradec Králové Brno
Prostějov Olomouc Zlín
Opava Ostrava Frýdek-Místek


Podrobněji si můžete přelety různých družic, záblesky a jiné zajímavosti vyjíždět na serveru Calsky.com.

 

 

Kosmonautika:

  • 8. října nad ránem měl proběhnout start rakety Falcon 9 s nákladní lodí Dragon k ISS. Jak to dopadlo už nejspíš víte z našich novinek.
     
  • Americká armáda vyměnila další satelit systému GPS. Vynesla jej 4. října raketa Delta IV z kosmodromu na Mysu Canaveral.
     
  • Na kosmodromu Kourou v Francouzské Guayáně se chystá ke startu raketa Sojuz s dalšími dvěma satelity navigačního systému Galileo. Start je v plánu 12. října.
     

Výročí:

  • 8. října 1992 (20 let) zanikla v atmosféře Venuše americká sonda Pioneer-Venus. USA nabraly ve výzkumu Venuše velké zpoždění za SSSR. Proto byla tato sonda až třetí oběžnicí této planety. Dvouletá mise probíhala úspěšně od prosince 1978. Hlavní mapování skončilo v červenci 1980. Ještě v roce 1991 byla sonda chvíli aktivována, aby zmapovala jižněji položené oblasti. To už byl u Venuše i Magellan. Pak došlo palivo na korekce a sonda zanikla.
     
  • 9. října 1992 (20 let) byl zpozorován pád jasného bolidu, známý jako meteorit Peekskill. Podařilo se jej dobře zdokumentovat na video a také je znám díky pádu meteoritu na jedno z aut.
     
  • 10. října 1967 (45 let) vstoupila v platnost Kosmická smlouva. Její podstatou je především snaha nedělat z vesmíru bojiště nebo místo dalšího zbrojení. Dává vesmír všem lidem a žádný stát si například podle ní nemůže přivlastnit Měsíc a jeho zdroje. Faktem je, že bez ohledu na to si klidně někdo vydělává prodejem pozemků na Měsíci nebo prodejem hvězd.
     
  • 14. října 1947 (65 let) překonal Chuck Yeager v letadle X-1 poprvé zvukovou bariéru. Tento kousek byl ve své době hrdinským činem ne nepodobným těm, které o něco později pokoušeli i první kosmonauti.
     

Výhled na příští týden:

  • mladý Měsíc po novu
  • blíží se Orionidy
  • Výročí: Cassini k Saturnu
  • Výročí: Chiron (objev)
  • Výročí: Veněra 4 (sestup)
  • Výročí: Mariner 5 u Venuše
  • Výročí: Christopher Wren

Mapa oblohy v říjnu ke stažení v PDF
Mapa oblohy online a ještě jedna Hvězdná mapa online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Chuck Yeager, Vesmírný týden


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »