Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  42. vesmírný týden 2013

42. vesmírný týden 2013

Mapa oblohy 16. října 2013 ve 20 hodin SELČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Mapa oblohy 16. října 2013 ve 20 hodin SELČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Přehled událostí na obloze od 14. 10. do 20. 10.

Měsíc bude v úplňku. Večer je vidět Venuše, ráno Jupiter a Mars. Slunce je trochu aktivnější. Ráno je vidět několik zajímavých komet. Pokračují večerní přelety ISS.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 16. října ve 20:00 SELČ.

Obloha:

Měsíc bude koncem týdne v úplňku. Ten připadá na 18. říjen a zároveň Měsíc projde polostínem Země. Jižní část úplňku proto nepatrně ztmavne.

Kometa ISON, Mars a Regulus 15.10.2013, data: Guide 9 Autor: Martin Gembec
Kometa ISON, Mars a Regulus 15.10.2013, data: Guide 9
Autor: Martin Gembec
Planety:
Venuše (−4,2 mag) je jedinou večer viditelnou planetou. Po zvětšení se ukáže kotouček v první čtvrti. Za soumraku je Venuše krásnou večernicí, ačkoli je jen velmi nízko na západě až jihozápadě. V tomto týdnu míjí jasnou hvězdu ze souhvězdí Štíra – Antares.
Ráno je vysoko nad jihem Jupiter (−2,3 mag), který se nachází v Blížencích. Vidět je také planeta Mars (+1,6 mag), která právě prochází podél hvězdy Regulus v souhvězdí Lva. 15. října vytvoří Regulus, Mars a kometa ISON pomyslnou úsečku s rudou planetou uprostřed.
Trojúkaz na Jupiteru ve většině případů zakryla oblačnost, ale možná se na Ostravsku našlo pár šťastlivců. Úkazy jupiterových měsíčků se v tomto týdnu příliš netrefují do brzkých ranních hodin. Snad jen v noci na pondělí 21. 10. tam máme přechod stínu Ió a zatmění Ganymédu. Velká červená skvrna (GRS) prochází přes střed kotoučku nejlépe v úterý 15. 10. v 6:05, případně v neděli 20. 10. v 5:10 (oba časy SELČ).

Slunce pokračuje ve zvýšené aktivitě. O víkendu jsme viděli na jeho povrchu dvě výrazné aktivní oblasti s poměrně velkou aktivitou. Zda způsobí alespoň jedna z nich pěknou erupci a případně polární záře, na to si musíme počkat a být v pozoru. Vývoj skvrn můžete sledovat na aktuálním snímku SDO.

Ráno můžeme vidět tři komety. Podrobněji to rozebírá Petr Horálek v samostatném článku.

Přelety ISS pokračují na večerní obloze. Data přeletů dostanete na proklik z tabulky. Pro rychlou předpověď přeletu si stačí kliknout na nejbližší město. (Odkazy v tabulce, v ČR od západu na východ, vedou na Heavens-above.com)

Stanice ISS
Karlovy Vary Plzeň Ústí nad Labem
Praha České Budějovice Liberec
Jihlava Pardubice Hradec Králové
Svitavy Brno Olomouc
Zlín Ostrava Bratislava

Podrobněji si můžete přelety různých družic, záblesky a jiné zajímavosti vyjíždět také na serveru Calsky.com.

Kosmonautika:

  • 7. října přišla zpráva o úmrtí 4. amerického astronauta Scotta Carpentera. Byl to člen skupiny prvních sedmi astronautů a letěl v lodi Mercury (Aurora-7) jako druhý Američan kolem Země.
     
  • Společnost SpaceX provedla další úspěšný test rakety Grasshopper. Výsledkem těchto testů má být postupně to, že první stupeň rakety Falcon 9 se má být schopen motorickým manévrem vrátit na zem a být znovu použitelný.
     
  • Sonda Juno se na své cestě k Jupiteru protáhla kolem Země, čímž získala větší rychlost k dosažení této planety. Během manévru byly v plánu testy přístrojů, ale při nejtěsnějším přiblížení, mimo dosah sledovacích stanic, došlo k přechodu sondy do nouzového režimu. Sonda samotná je v pořádku, pouze došlo k nějaké neočekávané chybě, která je nyní předmětem zkoumání.
     

Výročí:

  • 15. října 2003 (10 let) odstartovala kosmická loď Shenzhou 5. Na palubě byl první čínský kosmonaut Yang Liwei.
     
  • 19. října 2008 (5 let) odstartovala sonda IBEX (Interstellar Boundary Explorer). Jejím úkolem je vystopovat hranici heliosféry pomocí studia částic, které odtud přilétají.
     

Výhled na příští týden:

  • Orionidy
  • Výročí: Deep Space 1
  • končí letní čas

Mapa oblohy s úkazy v říjnu ke stažení v PDF,
Interaktivní online planetárium,
Mapa oblohy online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »