Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  43. vesmírný týden 2013

43. vesmírný týden 2013

Mapa oblohy 23. října 2013 ve 20 hodin SELČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Mapa oblohy 23. října 2013 ve 20 hodin SELČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Přehled událostí na obloze od 21. 10. do 27. 10.

Měsíc je po úplňku. Večer je vidět Venuše, později také Neptun a Uran, ráno Jupiter a Mars. Slunce je trochu aktivnější. Pokračují večerní přelety ISS. Končí letní čas.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 23. října ve 20:00 SELČ.

Obloha:

Měsíc je vidět spíše v druhé polovině noci. Poslední čtvrť nastává o víkendu (26. října před půlnocí).

Planety:
Venuše (−4,2 mag) je krásnou večernicí, ačkoli je jen velmi nízko na jihozápadě.
Po setmění můžeme vyhledat také planety Uran (v Rybách) a Neptun (ve Vodnáři).
Ráno je vysoko nad jihem Jupiter (−2,3 mag), který se nachází v Blížencích. Nad jihovýchodem je planeta Mars (+1,5 mag), která prochází souhvězdím Lva.
Zajímavé úkazy měsíčků Jupiteru se nám spíše vyhnou, Velká červená skvrna (GRS) prochází přes střed kotoučku nejlépe v úterý 22. 10. v 6:50 SELČ, v pátek 25. 10. ve 4:20 SELČ a v neděli 27. 10. v 5:00 SEČ.

Slunce bylo i v minulém týdnu aktivnější. Nejzajímavější oblasti však pomalu zapadají, takže uvidíme, jak se tato situace změní. Vývoj skvrn můžete sledovat na aktuálním snímku SDO.

Tento týden má maximum meteorický roj Orionid, ale letos jej silně ruší svit Měsíce. Pokud se na ně chystáte, zřejmě nejlepší bude noc na úterý, kdy před svítáním je Orion vysoko na obloze. Ty nejjasnější budou vidět určitě.

Přelety ISS pokračují na večerní obloze. Data přeletů dostanete na proklik z tabulky. Pro rychlou předpověď přeletu si stačí kliknout na nejbližší město. (Odkazy v tabulce, v ČR od západu na východ, vedou na Heavens-above.com)

Stanice ISS
Karlovy Vary Plzeň Ústí nad Labem
Praha České Budějovice Liberec
Jihlava Pardubice Hradec Králové
Svitavy Brno Olomouc
Zlín Ostrava Bratislava

Podrobněji si můžete přelety různých družic, záblesky a jiné zajímavosti vyjíždět také na serveru Calsky.com.

Kosmonautika:

  • Zatímco Opportunity se na jedné polokouli Marsu pomalu chystá na zimu a objíždí kopec, který se stane jejím zimovištěm, Curiosity pokračuje v jízdě ke svému vzdálenému cíli. Pěkné porovnání zanesení roveru prachem a poškození kol od kamenů přinesl internetový portál New York Times. Ačkoli některé promáčknutí nebo dírky v kolech vypadají děsivě, na funkci to prý nemá žádný vliv a bylo to očekáváno.
     
  • Podle NASA je JUNO letící k Jupiteru opět v nouzovém režimu, ale jinak je v pořádku. Připomeňme, že poprvé tato situace nastala při blízkém průletu kolem Země v minulém týdnu. Poté měla být sonda postupně převedena do normálního režimu. Nicméně od neděle je tomu jinak. Inženýři se domnívají, že v této fázi letu není nutné spěchat a tak by „probouzení“ mělo trvat přibližně týden.
     
  • Společnost ULA (United Launch Alliance) odložila start rakety Delta 4 se satelitem GPS. Inženýři zkoumají, zda potřebuje motor druhého stupně rakety nějaké úpravy, protože loni v říjnu vykázal únik paliva a tím i nižší tah.
     

Výročí:

  • 24. října 1978 (35 let) odstartovala první československá družice Magion 1. Tato družice zkoumala polární záře a hustotu jednotlivých vysokých vrstev atmosféry. Příjem signálů probíhal v Panské Vsi na Českolipsku. Na projektu se podíleli především Jaroslav Vojta, Pavel Tříska a František Hruška.
     
  • 24. října 1998 (15 let) odstartovala kosmická sonda Deep Space 1. Během své primární mise otestovala 12 technologických experimentů, jako například iontový pohon, autonomní navigaci a jiné miniaturní přístroje. V rámci prodloužené mise pak navštívila jádro komety Borelly a kromě výzkumu částic odeslala také snímky této komety.
     

V noci na neděli končí letní čas, ve tři hodiny si posuneme hodiny zpět na druhou hodinu ranní a bude opět platit běžný středoevropský čas (SEČ).

Výhled na příští týden:

  • ranní komety a Měsíc
  • Venuše v elongaci
  • hybridní zatmění Slunce
  • Výročí: Mariner 10

Mapa oblohy s úkazy v říjnu ke stažení v PDF,
Interaktivní online planetárium,
Mapa oblohy online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »