Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  44. vesmírný týden 2015

44. vesmírný týden 2015

Mapa oblohy 28. října v 18:00 SEČ. Data: Stellarium

Přehled událostí na obloze od 26. 10. do 1. 11. 2015. Měsíc je kolem úplňku. Ideální viditelnot mají pouze ranní planety, kdy dominuje dvojice jasných planet Venuše a Jupiteru, přičemž poblíž je také slabší Mars. Tento týden provádí spolu takový malý taneček, když se k sobě navzájem různě blíží a vzdalují. Aktivita Slunce je nízká.

Obloha

Měsíc bude v úplňku v úterý 27. října. První bezměsíčné noci pak přinese následující víkend.

Planety:
Krásné setkání planet nabízí ranní obloha. Venuše (–4,4 mag) je nejjasnější. Začátkem týdne je k ní velmi blízko také Jupiter (–1,8 mag). V dalších dnech postupně Venuše dohání slabší Mars (1,7 mag). V první polovině týdne je tu při dobrém počasí pro nadšence také Merkur, který dosahuje až –1 mag a je tedy sice nízko, ale zato poměrně snadno viditelný i za pokročilého úsvitu.

Aktivita Slunce odpovídá i počtu viditelných skvrn a je tedy dlouhodobě nízká. Vývoj skvrn můžeme sledovat také na aktuálním snímku SDO.

Kosmonautika

  • Družicová pozorování i snímky z ISS ukázaly monstrózní hurikán Patricia, který dosáhl nejvyššího stupně 5 a dokonce je považován za největší hurikán, jaký se kdy na západní polokouli vyskytl. Těsně předtím, než zasáhl pobřeží jihozápadního Mexika, dosahoval zde vítr až 320 km/h. Později „zeslábl“ na 250 km/h, což stále znamená stupeň 5.
  • NASA představila finální vzhled rakety SLS, které bude dominovat oranžová centrální část. Připravují se dvě varianty, jedna pro let s lidskou posádkou a druhá nákladní verze. Více je v češtině pod odkazem na Kosmonautixu.
  • Jak se ukázalo díky animaci, brázdy na povrchu Pluta jsou poměrně hluboké (přes jeden kilometr). Také jsme konečně mohli spatřit všechny měsíce Pluta na jednom obrázku. Zajímavý je tvar měsíčku Kerberos, který dává tušit, že vznikl srážkou dvou menších objektů.
  • Začíná se zužovat výběr přistávacích míst pro evropský marsovský rover ExoMars. Nejvýše na listině je Oxia Planum.

Výročí

  • 28. října 1920 (95 let) se narodil americký fyzik Edward P. Ney. Své zásluhy má v několika oborech, zasahujících od výzkumu kosmického záření, přes výzkum Slunce po infračervenou astronomii. Ney podnikal experimenty s pomocí výškových balónů a později také pomocí letadel. Díky tomu objevil, že kosmické záření tvoří těžká jádra od hélia po železo. Podařilo se mu vyvinout citlivou kameru, kterou nasnímal již v roce 1957 airglow. Ke konci života se podílel na iniciaci stavby observatoře na Mt. Lemmon pro pozorování v infračerveném oboru záření, které je z vyšších nadmořských výšek snáze zachytitelné, protože už zde není tolik vodní páry, která jej pohlcuje.
  • 29. října 1950 (65 let) se narodil americký amatérský astronom Gary Hug, který společně s Grahamem Bellem objevili periodickou kometu 178P
  • 1. listopadu 1830 (185 let) se narodila americká matematička Angeline Stickney. Její jméno známe díky kráteru na Marsově měsíci Phobos. Bylo to nejspíš ona, kdo svému manželovi Asaphu Hallovi pomáhala s výpočty drah a kdo inicioval, aby dále hledal měsíce Marsu. Když však objevil měsíce Phobos a Deimos, ukázalo se, že jsou velmi malé.

Výhled na příští týden

  • Měsíc a ranní planety
  • Výročí: Harlow Shapley
  • Výročí: Tsutomu Seki
  • Výročí: Little Joe 5
  • Výročí: Charles T. Kowal
  • Výročí: Graham E. Bell

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v říjnu ke stažení v PDF,
sekce Obloha aktuálně.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírný týden, Edward Ney, Gary Hug, Stickney


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »