Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  45. vesmírný týden 2018

45. vesmírný týden 2018

Mapa oblohy 7. listopadu 2018 v 18:00 SEČ. Podklad: Stellarium

Přehled událostí na obloze od 5. 11. do 11. 11. 2018. Měsíc bude v novu. Venuše je vidět za svítání a ve dne. Planety Merkur a Jupiter jsou v záři Slunce nepozorovatelné. Saturn je večer nízko na jihozápadě a Mars v okolí jižního obzoru. Večer jsou vidět také Neptun ve Vodnáři a Uran v Rybách. Pozorovat můžeme slabší kometu v Andromedě, Tauridy nebo jeden ze zákrytů hvězd planetkami. Vyšetřování havárie Sojuzu s lodí MS-10 je ukončeno a další rakety Sojuz už naštěstí opět startují. Rozloučili jsme se s misí dalekohledu Kepler a sondou Dawn. Vítáme v zorném poli OSIRIS-REx planetku Bennu. Před 50 lety startoval do vesmíru Pioneer 9 a k Měsíci Zond 6.

Obloha

Měsíc bude v novu ve středu 7. listopadu v 17:02 SEČ. V pondělí a v úterý ráno bude jeho srpek vidět ještě za ranního svítání a mohl by nás navést i k nedaleko položené Venuši. Na večerní obloze se vynoří o víkendu.

Planety:
Venuše (−4,3 mag) je zatím vidět lépe ve dne, ale postupně začíná být vidět i na ranní obloze. Saturn (0,6 mag) je na tom jen o málo lépe. Za soumraku je nízko nad jihozápadem. Mars (−0,4 mag) se od soumraku nachází nízko nad jihem, později až nad jihozápadem. Uran (5,7 mag) a Neptun (7,9 mag) jsou opět dobře vidět v první polovině noci. Jejich poloha se příliš neliší od doporučení ze 42. týdne, proto přikládáme orientační mapky z té doby.

Neptun ve 42. týdnu 2018. Podklad: SkytechX
Neptun ve 42. týdnu 2018. Podklad: SkytechX

Uran ve 42. týdnu 2018. Podklad: SkytechX
Uran ve 42. týdnu 2018. Podklad: SkytechX

Aktivita Slunce zůstává velmi nízká a jeho povrch prakticky beze skvrn, o čemž nás přesvědčuje kromě možnosti pohledu dalekohledem i aktuální snímek SDO.

Kometa 64P/Swift-Gehrels
V souhvězdí Andromedy si můžeme v těchto dnech vysoko na obloze prohlédnout relativně jasnou periodickou kometu. Kometa má jasnost kolem 10 mag. Pohyb komety kolem nedaleké galaxie M 31 nejlépe zaznamenal rakouský fotograf Michael Jäger.

Mapka poloh komety 64P/Swift-Gehrels ve 44. a 45. týdnu 2018. Poloha značek pro 19 hod SEČ.
Mapka poloh komety 64P/Swift-Gehrels ve 44. a 45. týdnu 2018. Poloha značek pro 19 hod SEČ.

Tauridy

Také letos můžeme pozorovat sem tam prolétnuvší pomalý meteor z roje Taurid. Jedná se o částice komety Enckeovy a občas se dá vidět i hodně jasný kousek, tzv. bolid.

Zákryt hvězdy planetkou Kleopatra

Pozorování zákrytů má zajímavý efekt. Pokud se pozorování provede velmi precizně, dá se z těchto pozorování rekonstruovat tvar planetky. Jeden takový zákryt nás čeká v noci na středu, a protože stín prochází pěkně přes Českou republiku, je to pro pozorovatele signál to zkusit. K zákrytu dojde kolem 2:16 SEČ a pohasnutí hvězdy bude velmi malé, jen kolem 0,2 až 0,3 mag, protože hvězda samotná je docela jasná (12 mag). Jasnost planetky je 11 mag. Podrobnosti na Astrofóru.  

Kosmonautika

Rusové prezentovali výsledky vyšetřování havárie Sojuzu. Potvrdilo se, že šlo pouze o selhání konkrétního kusu rakety a že systémová chyba zde není, proto další rakety mohou po dodatečné kontrole létat. Podívat se můžete na podařenou animaci i reálné záběry ze startu. Nyní už tedy máme za sebou dva starty raket Sojuz – nejprve 24. října odstartoval z Plesecku Sojuz 2-1A s vojenskou družicí Kosmos 2528 (typu Lotos-S1) a 3. 11. tamtéž startoval Sojuz 2-1B s navigační družicí Glonass-M.

Brzy tedy poletí mimo jiné zásobovací Progress a v prosinci by prý měl startovat další Sojuz k ISS. V tomto týdnu ještě očekáváme start Sojuzu STB s meteorologickou družicí MetOp-C (7. 11. 1:47 SEČ).

Minulý týden přinesl konec dvou dlouhodobých misí, u nichž byl konec očekáván kvůli nedostatku paliva. Nejprve jsme se rozloučili s dalekohledem Kepler, který nám otevřel nové obzory do světa exoplanet. Pak se odmlčela sonda Dawn, která obíhá kolem Ceres, ale její mise byla skvělá a z jejích dat budeme čerpat ještě léta.

Čína si drží bezpečné vedení v počtu letošních startů. Minulý týden ve čtvrtek startovala další raketa CZ-3B s dvěma družicemi Beidou.

Máme to štěstí vidět nyní dvě podobné planetky zblízka. Kromě Hayabusy 2 u Ryugu se nám už blíže než 300 km dostala sonda OSIRIS-REx. Snímek Bennu je na první pohled Ryugu docela podobný.

Sluneční sonda Parker Solar Probe je již blízko prvnímu přísluní. Jedná se nyní o nejrychlejší člověkem stvořený stroj a proběhne i první pozorování.

11. listopadu je v plánu start rakety Electron z Nového Zélandu (4:00 SEČ). Start nazvaný It's Business Time! by měl umožnit vzlet dvěma cubesatům.

Výročí

5. listopadu 2013 (5 let) odstartovala první indická oběžnice Marsu Mangalyaan. Sonda se úspěšně dostala na oběžnou dráhu kolem Marsu a pořizuje snímky i další data.

8. listopadu 1968 (50 let) odstartovala americká kosmická sonda Pioneer 9. Společně s předchozími Pioneery 5 až 8 studovala kosmické prostředí a magnetická pole ve sluneční soustavě.

10. listopadu 1968 (50 let) odstartovala sovětská bezpilotní loď k Měsíci Zond 6. Zvenku poněkud připomínala zkrácenou loď Sojuz a měla testovat možnosti letu člověka k Měsíci. Během letu snímkovala Měsíc a po jeho obletu se vrátila na Zemi. Přistání neproběhlo zcela podle plánu a živí tvorové na palubě (želvy) zahynuly.

Výhled na příští týden 

  • Venuše a Měsíc na ranní obloze
  • Výročí: HEAO-2 (Albert Einstein)
  • Výročí: William Herschel
  • Výročí: raketoplán Buran
  • Výročí: Skylab 4
  • Výročí: bolidy Leonid 1998
  • Výročí: Alan Shepard
  • Výročí: Jindřich Zeman, úmrtí

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v listopadu ke stažení v PDF.
Obloha aktuálně, sekce webu ČAS.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Pioneer 9, Zond 6, Mangalyaan, Vesmírný týden


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »