Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  47. vesmírný týden 2013

47. vesmírný týden 2013

Mapa oblohy 20. listopadu 2013 v 19 hodin SEČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Mapa oblohy 20. listopadu 2013 v 19 hodin SEČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Přehled událostí na obloze od 18. 11. do 24. 11.

Měsíc je mezi úplňkem a poslední čtvrtí. Večer je vidět Venuše, v druhé polovině noci Jupiter a Mars. Slunce je stále pokryto mnoha skvrnami. Vyplatí se sledovat komety Lovejoy a ISON. Přelety Mezinárodní stanice ISS probíhají na ranní obloze. Startuje americká sonda k Marsu MAVEN.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 20. listopadu v 19:00 SEČ.

Obloha:

Měsíc po úplňku je vidět v druhé polovině noci a ráno. Poslední čtvrť nastane v pondělí 25. listopadu. V noci na pátek se bude pohybovat poblíž Jupiteru.

Planety:
Venuše (−4,6 mag) dosahuje maximálního jasu a je za jasného počasí dobře viditelnou hvězdou – Večernicí – nízko nad jihozápadem.
Jupiter (−2,5 mag), je vidět většinu noci v souhvězdí Blíženců. Vychází už kolem 20. hodiny. Nejlepší viditelnost připadá na ranní hodiny. Mars (+1,3 mag) je nejlépe vidět ráno nad jihovýchodem pod souhvězdím Lva.
Za ranního svítání je pěkně vidět také planeta Merkur (cca −0,5 mag), která však vystupuje jen nevysoko nad jihovýchodní obzor. Poblíž planety se promítají také komety Encke a ISON, které planetu zanedlouho také fyzicky minou, ale okem bude Enckeho kometa nejspíš neviditelná. U komety ISON bude záležet na dalším zjasňování.

V tabulce níže jsou vybrané průchody Velké červené skvrny (GRS) přes střed kotoučku Jupiteru a významné úkazy jupiterových měsíčků:

Přechody GRSÚkazy měsíců
18.11. 23:00 20.11. Io přechod stínu 4:53–7:07
Io přechod měsíc 5:53–8:08
20.11. 4:45 21.11. Io přechod stínu 23:21–(1:35)
Io přechod měsíc (0:20–2:35)
21.11. 0:35    
22.11. 6:25    
23.11. 22:05    
Časy jsou v SEČ.

Slunce je neustále pokryto velkým množstvím skvrn. Těch bylo v minulém týdnu dokonce tolik, že bylo docela kropenaté a relativní číslo skvrn bylo na dlouhodobém maximu. Jedna skvrna je také natolik veliká, že je vidět pouhým okem. Erupce nejsou zatím tak silné, aby to stálo za zmínku. Skvrny na Slunci pěkně zachytili také čtenáři Astrofóra. Vývoj skvrn můžete sledovat také na aktuálním snímku SDO.

Ranní obloha nabízí dvě jasné komety. Obě jsou patrné jako mlhavé obláčky pomocí triedru i při svitu Měsíce, takže při vyjasnění se vyplatí je zkontrolovat. Nejlépe je vidět vysoko na obloze ležící kometa C/2013 R1 (Lovejoy), která prolétá souhvězdí Velké medvědice a míří k Honicím psům. Na fotografiích má výraznou zelenou komu a ohon alespoň dva stupně dlouhý. Její jasnost je kolem 5,5 mag.
Velkou pozornost poutá kometa C/2012 S1 (ISON), která v minulém týdnu výrazně zjasnila a vytvořila mnohem výraznější a jasnější ohon. Její jasnost je nepochybně kolem 5 mag a doufejme, že bude dále zjasňovat.

Přelety ISS jsou viditelné na ranní obloze. Data přeletů dostanete na proklik z tabulky. Pro rychlou předpověď přeletu si stačí kliknout na nejbližší město. (Odkazy v tabulce, v ČR od západu na východ, vedou na Heavens-above.com)

Stanice ISS
Karlovy Vary Plzeň Ústí nad Labem
Praha České Budějovice Liberec
Jihlava Pardubice Hradec Králové
Svitavy Brno Olomouc
Zlín Ostrava Bratislava

Podrobněji si můžete přelety různých družic, záblesky a jiné zajímavosti vyjíždět také na serveru Calsky.com.

Kosmonautika:

  • Start americké sondy MAVEN k Marsu je na spadnutí. Raketa Atlas V je již na rampě a start je v plánu v pondělí 18. listopadu v 19:28 SEČ.
     
  • Curiosity, která byla od 7. listopadu v nouzovém režimu, se od neděle 10. listopadu vrátila zpět do normálního režimu. Neočekávaný restart počítače způsobila chyba v programu na palubě roveru. Nyní pokračuje cesta ke kopci Mt. Sharp (Aeolis Mons uvnitř kráteru Gale).
     
  • Indická sonda k Marsu Mangalyaan prodělala také drobnou závadu. Při jednom z manévrů, které měly za úkol prodloužit její eliptickou dráhu kolem Země, došlo ke zkrácení hoření motoru. Ukázalo se, že chyba není závažná, pouze nesmí najednou pracovat dvě cívky regulující průtok paliva do motoru.
     
  • Sonda Cassini pořídila letos dvě úžasné mozaiky planety Saturn. První je dobře známá všem, kdo 19. července mávali na Saturn. Nedávno uveřejnili vědci celou mozaiku, kde je kromě Země vidět i planety Venuši, Mars a prstence prosvícené zezadu Sluncem. Druhý velmi povedený snímek ukazuje pána prstenů shora.
     

Výročí:

  • 18. listopadu 1923 (90 let) se narodil první americký astronaut Alan Shepard. Jako člen programu Mercury se vydal do kosmu k balistickému skoku v kabině lodi Mercury (Freedom 7). Později také stanul jako pátý člověk na Měsíc, kde přistál s Apollem 14.
     
  • 18. listopadu 1978 (35 let) zemřel vynikající východočeský astrofotograf Jindřich Zeman. Zabýval se pozorováním Slunce, meteorických rojů, ale hlavně astrofotografií. Byl také neúnavným stavitelem montáží, dalekohledů, astrografů a byl také brusičem zrcadel. Jeho nádherné fotografie noční oblohy byly publikovány v mnoha populárních astronomických knihách a časopisech. Dnes je po něm pojmenována cena pro astrofotografa roku České astrofotografie měsíce.
     
  • 20. listopadu 1893 (120 let) se narodil všestranný člověk a mimo jiné astronom Bedřich Čurda-Lipovský. Byl také novinář, spisovatel, politik a divadelní režisér. Vydával čtrnáctideník Volné slovo. Byl komunálním politikem v Moravské Ostravě. Už od studentských let byla jeho zálibou astronomie. Stál u zrodu astronomické sekce při Přírodovědecké společnosti v Ostravě. Konal i mnoho vědeckých pozorování, stal se členem mezinárodní Unie pozorovatelů slunce a planet se sídlem v Curychu. V roce 1945 se stal laureátem Nušlovy ceny. V šedesátých letech byl ředitelem ostravské hvězdárny.
     

Výhled na příští týden:

  • Kometa ISON lízne Slunce, uvidíme ji ve dne?
  • Jasná kometa Lovejoy
  • Výročí: Explorer 18
  • Výročí: Vojtěch Letfus
  • Výročí: Christian Doppler

Mapa oblohy s úkazy v listopadu ke stažení v PDF,
Interaktivní online planetárium,
Mapa oblohy online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »