Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Bolid nad středozápadem USA

Bolid nad středozápadem USA

Výbuch bolidu nad Madisonem
Výbuch bolidu nad Madisonem
Jasné světlo se rozlilo oblohou nad středozápadní částí USA 14. dubna 2010 zhruba pět minut po 22. hodině místního času (15. dubna 2010 03:05 UT). Obloha na několik sekund zmodrala, jako by byl den a pak zase ztmavla. V tu chvíli prolétalo zemskou atmosférou těleso o velikosti asi jeden metr, tj. na hranici mezi meteoroidem a asteroidem.

Na konci objekt explodoval a rozpadl se na několik kusů, které měly oranžovou barvu. Celý úkaz trval asi 10 až 15 sekund a viděli jej lidé hlavně ze států Wisconsin, Iowa, Illinois, Minnesota a Missouri. Většina mluvila o oslnivě zelené ohnivé kouli, která letěla od západu na východ, někteří později zaznamenali i poměrně dlouho trvající zvuk, připomínající hřmění. Pár pozorovatelů dokonce uvádí, že se země otřásla jako při zemětřesení.

Bolid byl zachycen několika kamerami. Například zástupce šerifa Tim Beckman jej nafilmoval v obci Elma, ve státě Iowa. Další zdařilý záznam pořídila webová kamera, umístěná na střeše budovy univerzity v městě Madison. Z něj pochází snímek, který si můžete prohlédnout v záhlaví článku a na kterém je vidět mohutná exploze, ozařující mimo jiné dvě kondenzační stopy od letadel.

Ačkoli se to nezdá, Země se setkává s tělesy podobných rozměrů poměrně často. Podle statistiky je to více než 10x do měsíce, ale většinou to není pozorováno, protože se tak stává nad oceány nebo neobydlenými částmi pevniny. Bill Cooke z Meteoroid Environment Office (Úřadu na výzkum meteoroidů) při NASA odhadl, že počáteční hmotnost objektu mohla být kolem 1 260 kg. Jak velký výbuch může takové těleso v atmosféře způsobit? Podle předběžného vyhodnocení infrazvukových měření se odhaduje, že byl srovnatelný s explozí 20 tun trhaviny TNT.

Do oblasti předpokládaného dopadu v jihozápadní části státu Wisconsin, zejména do okolí obce Livingston, se okamžitě vydala řada hledačů meteoritů. Jeden z prvních úlomků našli dva chlapci, Christopher a Evan Boudreauxovi, jen 22 hodin po dopadu. Další meteorit zapůjčil vědcům z univerzity v Madisonu farmář, kterému dopadl na střechu domu západně od Dodgeville. Jeho rozměry jsou přibližně 5 x 2 cm a hmotnost 7,5 gramu. Profesionální "lovec meteoritů", Mike Farmer, 17. dubna oznámil, že již bylo nalezeno několik desítek vesměs drobných fragmentů o celkové hmotnosti kolem 750 gramů. Sám jich našel několik a hledání stále pokračuje, takže je velmi pravděpodobné, že budou nalezeny ještě další. Podle předpovědí by mohl mít největší kus hmotnost až 50 - 60 kg.

Nejprve se spekulovalo, zda meteoroid nepatřil k roji gama Virginid, který byl v té době aktivní, ale po zpřesnění údajů se ukázalo, že jeho dráha je odlišná a proto k němu nenáleží. Pravděpodobně se jednalo o těleso, které pocházelo z hlavního pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem.

Použité zdroje:
[1] Spaceweather.com 16.4.2010
[2] Wednesday Night's Meteor
[3] Fireball Wednesday Night 4/14
[4] 2010 04 15 04 UTC meteor
[5] lunarmeteoritehunters.blogspot.com

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »