Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Částečné zatmění Slunce nad Čeperkou

Částečné zatmění Slunce nad Čeperkou

img_0953.jpg Autor: Pavel a Dana Uhrinovi

Autor: Pavel a Dana Uhrinovi
Mnozí z vás asi ani netuší, kde Čeperka leží. Jsme menší obec s tisíci obyvateli a krásnou základní školou, která umožňuje také navštěvovat různé kroužky, mezi nimi i astronomický. To jen na začátek.

Je ráno a mně se nechce z postele. Mám přece dovolenou, tak proč vstávat v sedm ráno?! A ještě je tma. Aha, už si vzpomínám, přeci nemohu prošvihnout úžasný úkaz (ve snu jsem ho propásla) - částečné zatmění Slunce. Je přece 4. ledna 2011.

Při snídani sledujeme počasí. Včera jsme se ohlásili ve škole a zatím je všude zataženo. Vůbec si nepřipouštím, že se počasí nevyvede; ještě je čas. Tma rychle mizí.

Pavel (Uhrin - pozn. redakce) chystá své nádobíčko na naší pozorovatelně na zasněžené zahrádce. Říkává: "Jdeme na louku." (Lidičky, co jezdí na Dovolenou s dalekohledem, vědí, o čem je řeč). Jsem pořád klidná. Raději se dívám než provádím skutečná astronomická pozorování, tak mi postačí, když se nám vyjasní na maximální fázi, aby také děti něco viděly. Kolem půl deváté již netrpělivě zíráme do vrstvy mraků na jihovýchodě a snažíme z nich pomyslně vytáhnout Slunce. Samozřejmě od severozápadu jasno a krásně modrá obloha.

img_0944.jpg Autor: Pavel a Dana Uhrinovi

Autor: Pavel a Dana Uhrinovi
Vydávám se ke škole, je 9 hodin 15 minut, za deset minut nastane maximální fáze a dětem velká přestávka. Hurá, za zády mi vykukuje Slunce z mraků, a tak přidávám do kroku. V tašce nesu triedr opatřen sluneční folií, speciální brýle na pozorování Slunce a stativ s menším dalekohledem.

Přes počáteční potíže se zaměřením dalekohledu na sluneční kotouč, způsobené lidským faktorem (jako vždy, když je folie nasazená, vidím jen tmu a ne a ne tu mršku Slunce najít). Děti sledují částečné zatmění a překvapivě všichni odpovídají správně na moji otázku: "Co nám ukusuje Sluníčko?" No přece Měsíc!

img_0939.jpg Autor: Pavel a Dana Uhrinovi

Autor: Pavel a Dana Uhrinovi
img_0954_(1).jpg Autor: Pavel a Dana Uhrinovi

Autor: Pavel a Dana Uhrinovi
Brýle i triedr putují z ručky do ručky a mě hřeje pocit, že sice neumím spoustu věcí a nemám to správné vzdělání, ale mohu zprostředkovat tu podívanou a možná zasít semínko zvědavosti do dětských dušiček a snad i do dospěláckých. A na otázky, co se to tam nad našimi hlavami děje, budeme hledat společně odpovědi u vzdělanějších a moudřejších.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »