Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Další "italské" bolidy

Další "italské" bolidy

Snímek bolidu z 18. února 2011
Snímek bolidu z 18. února 2011
Oblast kolem Apeninského poloostrova se poslední dobou stala častým "terčem" pro tělesa meziplanetární hmoty. Uplynulo jen několik dní od doby, co byl spatřen poslední jasný bolid nad Itálií a už jsou tu hlášení o dalších dvou.

První byl zaznamenán Italskou meteorovou sítí 12. února 2011 necelou půlhodinu před půlnocí středoevropského času (SEČ). Snímky, zveřejněné na jejím diskusním fóru, ukazují, že jev byl viditelný v čase od 23:34:55 do 23:34:58, což je rozpětí tří sekund. Popis udává, že ve skutečnosti jej bylo možné sledovat ještě o sekundu déle a dosáhl při závěrečném výbuchu maximální jasnosti -18 mag. Další amatérští astronomové se zmiňují, že sice neviděli samotný bolid, ale ve stejném čase zaznamenali na obloze světle modré či zelené světlo, připomínající blesk. I na dalších fórech je možné najít zmínky o dvojici silných, většinou namodralých záblesků, které byly v některých případech viditelné i uvnitř budov.

Druhý jev mohli spatřit obyvatelé Itálie a sousedících států 18. února ve večerních hodinách. V 19:23:42 SEČ proletěl jižně od souhvězdí Velké medvědice další bolid, u kterého pozorovatelé udávali tmavě zelenou barvu a jasně oranžovou stopu. Pokud budeme předpokládat, že začal zářit ve výšce 90 km nad zemským povrchem a pohasl o 60 km níže, vyjde nám, že se meteoroid střetl se Zemí někde nad jižní částí Rakouska. Udávaná jasnost je v porovnání s předchozími jevy výrazně slabší - jen kolem -5 mag a zřejmě nepatřil k žádnému známému meteorickému roji.

Zdroje:

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »