Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Dopad meteoritu v Brazílii

Dopad meteoritu v Brazílii

Meteorit nalezený zemědělcem v Brazílii
Meteorit nalezený zemědělcem v Brazílii
Mnoho lidí v Brazílii, zejména z okolí města Campos dos Goytacazes, spatřilo 19. června 2010 kolem 18. hodiny místního času (později upřesněno na 17:30, tj. 20:30 UT) na obloze denní bolid. Úkaz měl jasnost srovnatelnou s Měsícem a údajně jej provázely i zvukové efekty.

O čtyři dni později se objevily zprávy, že v blízkosti jednoho ranče v oblasti Varre-Sai dopadl ve stejnou dobu minimálně jeden meteorit. Očitým svědkem se stal zemědělec, který vyprávěl, že nejprve viděl na obloze ohnivou kouli, slyšel výbuch a pak něco dopadlo na zem ve vzdálenosti jen asi 15 metrů od něj. Došel k onomu místu a sebral kámen, který tam ležel v malém kráteru. Viděl ještě jeden dopad tělesa na zem, ale to se mu nepodařilo najít. Ve vzduchu byl prý v tu chvíli cítit "silný pach železa".

Nalezený úlomek má průměr 12 cm a váží asi 600 gramů. Byl zkoumán odborníky z místních univerzit, kteří potvrdili, že se opravdu jedná o meteorit, konkrétně o běžný typ chondritu. Protože je pravděpodobné, že úlomků dopadlo na zem více, chystá se do lokality dopadu výprava, která po nich bude pátrat.

Použité zdroje:
[1] Blog do Clube de Astronomia Louis Cruis
[2] lunarmeteoritehunters.blogspot.com - Brazil fireball meteor 19JUN2010
[3] Meteorito é encontrado no Noroeste do estado
[4] Pedra que seria meteorito é encontrada no interior do Rio

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »