Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Dva bolidy nad USA

Dva bolidy nad USA

Stopa po asteroidu nad San Franciscem
Stopa po asteroidu nad San Franciscem
Během západu Slunce v sobotu 7. listopadu 2009 spatřila řada svědků v širokém okolí San Francisca na západě USA ohnivou kouli, letící po obloze. Stalo se tak kolem 17:10 hod. místního času, tj. 8. listopadu 1:10 UT. Podle popisů události se pohybovala pomalu a měla zelenobílou barvu. Jeden pozorovatel uvedl, že se během letu rozpadla na dvě části. Poté, co bolid pohasl, zůstala po něm dlouho viditelná kouřová stopa, kterou několik lidí vyfotografovalo. Byla mezi nimi i Gwen Wagy, jejíž manžel Chris prohlásil, že mu kroutící se stopa připomněla noční svítící oblak.

Specialista na meteory, Peter Jenniskens z NASA, tvrdí, že se v tomto případě pravděpodobně jednalo o malý asteroid, který pronikl do atmosféry Země a jeho případné pozůstatky mohly dopadnout do Tichého oceánu. Je možné, že těleso náleželo k meteorickému roji Taurid, který měl v tomto období maximum činnosti a který se vyznačuje větším počtem jasných meteorů. Protože však nebyla přesně zachycena dráha letu, nedá se provést jednoznačná identifikace. Astronom Bing Quock z nasbíraných dat soudí, že objekt mohl mít velikost asi jako fotbalový míč a možná se rozpadl dříve, než dopadl na zem.

Druhý bolid ten samý den, jen o několik hodin později, nafilmoval amatérský astronom Brian Emfinger z regionu Ozark ve střední části USA. Tentokrát se určitě jednalo o Tauridu a její jasnost odhadl astronom na -10 magnitud.

Zdroje:
[1] SpaceWeather.com 8.11.2009
[2] SpaceWeather.com 9.11.2009
[3] 'Fireball' Streaks Across Bay Area Night Sky

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »