Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Geminida v polární záři

Geminida v polární záři

Jasná Geminida nad Norskem
Jasná Geminida nad Norskem
V časných ranních hodinách 13. prosince vyfotografoval Bjørnar G. Hansen mimořádně krásný snímek, na kterém zachytil oblohu nad Kvaløya v Norsku. Použil k tomu fotoaparát Nikon D3 a expozici 30 sekund.

Na fotografii, která vypadá jako uměle vyrobená v některém grafickém programu, je vidět zamrzlá vodní plocha a za ní kopce, částečně pokryté sněhem. Mezi nimi se rozprostírá obloha se slabou oblačností oranžové barvy, skrz kterou prosvítají hvězdy. Přes celou oblohu pak svítí různou intenzitou zelená polární záře. To už samo o sobě by bylo velmi pěkné přírodní divadlo, ale na tomto snímku najdeme ještě něco navíc. Jako pověstná třešnička na dortu je zachycen v jeho levé části velmi jasný meteor namodralé barvy, patřící mezi Geminidy.

Více snímků Geminid 2009 najdete ve fotogalerii.

Zdroje:
[1] www.spaceweather.com 14.12. 2009
[2] Meteor photogallery - The Geminids: Dec. 13-14, 2009

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »