Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Jasný bolid západně od Tater

Jasný bolid západně od Tater

Tři snímky bolidu nad severním Slovenskem
Tři snímky bolidu nad severním Slovenskem
Jen několik měsíců poté, co nad východním Slovenskem prolétl velmi jasný bolid a jeho zbytky dopadly poblíž obce Vyšný Klátov, bylo možné na obloze pozorovat podobný jev v severní části země.

Ve čtvrtek 10. června 2010 ve 23:20 SELČ byl spatřen z řady míst na Slovensku a v Polsku jasný bolid. Podle popisu Romana Piffla začal nedaleko Alkaidu (poslední hvězda oje Velkého vozu) a pokračoval přes souhvězdí Cepheus. Již zhruba v polovině dráhy bylo vidět, že je rozdělen na dvě části a jeho fragmentace dále pokračovala. V poslední pětině se podle popisu bolid rozpadl asi na pět nebo šest úlomků. Meteor byl zelené (tyrkysové) barvy, ke konci přešel do oranžova. Nejvyšší jasnost mohla být kolem -8 magnitudy, nejoptimističtější odhady udávají až -13 magnitudu. Jeden z pozorovatelů se zmiňuje, že jasnost se během přeletu několikrát rychle změnila. Na krátkou chvíli byla záře tak jasná, že byly dokonce vidět vržené stíny. Těleso poměrně rychle pohaslo a nebyla pozorována žádná výrazná stopa, jak tomu v podobných případech často bývá.

Jasný meteor byl zachycen řadou kamer evropské bolidové sítě, proto bylo možné zjistit, že letěl západně od Tater. Podle předběžných výsledků to zatím vypadá, že se celý rozpadl během průletu atmosférou a na zem zřejmě nedopadl.

Vybrané zdroje:
[1] Smola -8 mag
[2] Jasný meteor nad Bratislavou
[3] Jasný bolid nad severozápadným Slovenskom

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »