Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Jedinečná pozorovací kampaň komety 103P/Hartley při jejím mimořádném návratu

Jedinečná pozorovací kampaň komety 103P/Hartley při jejím mimořádném návratu

Logo kampaně CHW
Logo kampaně CHW
Letos na podzim nastane jedinečný návrat periodické komety 103P Hartley, při kterém se kometa přiblíží k Zemi na pouhých 18 miliónů km a stane se tak mimo města pozorovatelná i pouhýma očima. Společnost pro MeziPlanetátní Hmotu (SMPH) při této příležitosti vyhlašuje pozorovací kampaň Czech Hartley Watch (CHW), jejímž cílem je nashromáždit o kometě co nejvíce vizuálních, astrometrických a fotometrických dat. Do tohoto projektu se může zapojit skutečně každý se zájmem o pozorování komety. SMPH zároveň apeluje na všechny hvězdárny, které by se do projektu chtěly zapojit a umožnit tak pozorovatelům ze svého okolí kometu odpozorovat.

Kometa 103P Hartley v roce 1997
Kometa 103P Hartley v roce 1997
Kometa 103P/Hartley je periodická kometa Jupiterovy rodiny, která se vrací ke Slunci přibližně každých 6 a půl roku. Jedná se o docela "novou kometu", neboť její dráha po většinu minulého století neumožňovala pozorovatelům ze Země ji spatřit. Do roku 1947 měla přísluní ve vzdálenosti 2 AU od Slunce a byla tedy slabá a mimo dosah pozorovatelů ze Země (AU = astronomická jednotka; činí přibližně 150 miliónů km). Série přiblížení komety k Jupiteru postupem času změnila její dráhu. Přiblížení v roce 1971 snížilo její vzdálenost v periheliu na 1 AU a kometa se tedy stala více aktivní. Díky tomu ji 15. března roku 1986 objevil Malcolm Hartley pomocí 1.2m U. K. Schmidt Telescope Unit v australské observatoři Siding Spring.

Stávající dráha komety je poměrně stabilní a v příznivějších návratech byla pozorovatelná i binokuláry o jasnosti okolo 8 mag. Letos nás ovšem čeká výjimečná příležitost k pozorování této komety. Geometrie průletu je mimořádně příznivá a kometa se 7 dní před průchodem přísluním přiblíží na vzdálenost 18 mil. km od Země (0.1207 AU). Pozice komety velice nahrává pozorovatelům severní polokoule, odkud bude kometa viditelná od června 2010 až do května 2011 nepřetržitě. V říjnu a listopadu by měla dosáhnout jasnosti 4 - 5 mag a být tedy mimo město viditelná pouhým okem.

Kometu nejprve v srpnu nalezneme v souhvězdí Pegase, ze kterého se bude pomalu pohybovat přes Ještěrku a Andromedu. Koncem září se dostane do Kassiopeji, kde zrychlí pohyb. V říjnu rychle proletí od Persea přes Vozku a na konci měsíce vstoupí do Blíženců (bude tedy nejlépe pozorovatelná v ranních hodinách). V listopadu se pak bude pomalu pohybovat mezi Jednorožcem a Malým psem. Svůj pohyb koncem roku 2010 zakončí v souhvězdí Lodní zádě.

Příznivost tohoto návratu dává jedinečnou možnost k výzkumu této komety. Společnost pro meziplanetární hmotu (kolektivní člen ČAS), zabývající se také kometami, k této příležitosti vyhlásila pozorovací kampaň pojmenovanou Czech Hartley Watch (CHW) v duchu podobné mezinárodní kampaně pořádané při posledním návratu Halleyovy komety. V rámci této kampaně bude probíhat několik pozorovacích projektů pro astronomy amatéry:

  • Vizuální hlídka, pro všechny kdo se nechtějí na kometu jen podívat a chtějí přispět výzkumu.
  • Fotometrie komety; pro zkušené pozorovatele komet, kteří chtějí přispět k rozvoji vizuální fotometrie a zpřesnění hlášených dat.
  • Fotografování komety; pro majitele digitální techniky od fotoaparátů až po digitální CCD kamery, pro fotografické zdokumentování vývoje komety v době její viditelnosti a získání podrobné řady CCD měření jasnosti komety.

Pokud chcete přispět k výzkumu, nebo si jen vyzkoušet vizuální či CCD fotometrii, navštivte stránky projektu http://chw.kommet.cz. V rámci projektu na partnerských pozorovatelnách (hvězdárnách) bude mít kterýkoliv zájemce možnost si kometu odpozorovat, zkusit si odhadnout její jasnost a získat cenné pozorování do mezinárodní databáze shromažďující data z celého světa.

V průběhu roku bude probíhat několik pozorovacích akcí, při nichž proběhne i školení o pozorování komet. Více informací o těchto akcích naleznete rovněž na stránkách projektu, a to na http://chw.kommet.cz/index.php?cnt=workshopy. Další informace budou postupně doplněny.

Seznam partnerů bude na stránkách projektu uveřejněn a postupně aktualizován. Pokud byste chtěli vaši hvězdárnu zapojit do projektu, neváhejte nás kontaktovat na email kaos@kommet.cz pro bližší informace.

O kometě Vás budeme ještě nejednou informovat.






16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »