Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Meteorit na kriketu

Meteorit na kriketu

Část údajného meteoritu
Část údajného meteoritu
Ještě ani nestačila "vychladnout" senzace o domu, do kterého se už trefilo šest meteoritů, a je tu další neuvěřitelná zpráva. Tentokrát jsme se na zpravodajských serverech mohli dočíst, že během kriketového zápasu dopadl na hřiště malý meteorit a zasáhl jednoho diváka. Mělo k tomu dojít 21. července 2010 v odpoledních hodinách a dějištěm se prý stalo město Uxbridge ve Velké Británii.

Pokud budeme věřit uvedeným informacím, událost proběhla asi takto: fanoušci Jan Marszal a Richard Haynes seděli v blízkosti pomezní čáry, popíjeli a sledovali zápas. Pak zvedli oči k obloze a uviděli na ní černý objekt, letící směrem k nim. Neznámý předmět během několika sekund dopadl na kraj hřiště v jejich blízkosti a rozlomil se na dvě části. Jedna z nich se odrazila a zasáhla Marszala do hrudi. Díky tomu, že rychlost po odrazu již nebyla velká, vyvázl ze střetu bez zranění. Podle popisu mělo těleso před rozdělením velikost asi pět palců, tj. kolem 13 cm a jeho dopad si vyžádal chvilkové přerušení zápasu. Oba fanoušci tvrdí, že se nemohlo jednat o hozený kámen, protože jej viděli přilétat z velké dálky a navíc ze směru, kde nikdo nebyl. Oba fragmenty mají nyní u sebe a chtěli by je nechat prozkoumat, zda opravdu pocházejí z vesmíru.

Teoreticky se tato událost mohla stát, ale je zde několik nejasností. V první řadě je poněkud zvláštní, že by oba pánové viděli na velkou vzdálenost rychle se pohybující předmět o tak malém průměru. Tak nízko nad zemským povrchem samozřejmě už nemohl zářit jako meteor a ani o ničem takovém není v článcích žádná zmínka. A několikacentimetrový kámen (navíc tmavé barvy) proti modré obloze není příliš výrazný. Zvlášť pro někoho, kdo se určitě více věnuje utkání na hřišti, než tomu, co se děje na obloze. Ani velikost tělesa příliš neodpovídá. V textu je popisováno jako objekt o velikosti zhruba 13 cm, ale podle fotografií to vypadá, že úlomky mají velikost jen asi 2 až 3 cm. Nikde není uvedeno, zda po dopadu tělesa na hřiště vznikl nějaký kráter či alespoň prohlubeň. Místo dopadu zřejmě nikdo nevyfotografoval.

Celá záležitost prostě vypadá značně nedůvěryhodně. Mezi komentáři k článkům se objevila domněnka, že by se mohlo jednat o předmět vypadlý z letadla. Nedaleko kriketového hřiště se totiž nachází letiště, takže tato varianta se nedá vyloučit. Stejně tak se ale může jednat o klasickou "novinářskou kachnu". A jedna perlička pro pobavení na závěr. I když úlomky zatím nikdo nezkoumal, část novinářů už má jasno. Napsali, že stáří tohoto meteoritu je 4,5 miliardy let.

Použité zdroje:
   •  Diváka kriketového zápasu zasáhl meteorit
   •  Kriketový zápas přerušil pád meteoritu, jednoho z diváků trefil do hrudi
   •  'Meteorite' crashes to earth during county cricket match, hitting spectator in the chest
   •  Sussex man hit by meteorite

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »