Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Na Skandinávii se 1. června opět usměje Slunce

Na Skandinávii se 1. června opět usměje Slunce

Částečné zatmění Slunce 4. ledna 2011. Autor: Luděk Fík
Částečné zatmění Slunce 4. ledna 2011.
Autor: Luděk Fík
Skandinávie má letos veliké štěstí. Hned druhé částečné zatmění z celkových čtyř, která mají letos na Zemi nastat, bude opět pozorovatelné z těchto končin. Červnové částečné zatmění dosáhne maximální velikosti zakrytí něco málo přes 60 %, a to shora. Slunce tedy znovu “vykouzlí” úsměv, i když už ne tak úzký jako v případě lednového zatmění. Úkaz se odehraje na severním pólu, severní Evropu zastihne v době polárního dne. V České republice však tentokrát nespatříme ani část úkazu – Slunce bude v čase zatmění skryto pod severozápadním obzorem.

Podobně jako u lednového zatmění nebude ani toto nikde na Zemi pozorovatelné jako úplné nebo prstencové. Měsíční stín mine Zemi vysoko nad severním pólem. Částečné zatmění si ovšem budou moci vychutnat lidé na širokém území v okolí severního pólu, konkrétně na Aljašce, v Kanadě, v Grónsku a na Islandu, v severní čtvrtině Skandinávie a v Rusku. Právě v ruském Mysu Mikulkin v Barentsově moři bude také zatmění největší – Měsíc zde shora zakryje 60,1 procent slunečního průměru.

Animace průběhu zatmění ve světě (autor Larry Koehn)
(více na www.shadowandsubstance.com)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

V České republice si můžeme domýšlet

Zatmění proběhne na severu Evropy v době kolem 23:30 středoevropského letního času. Obyvatelé horní čtvrtiny států skandinávského „trojlístku“ jej spatří díky tomu, že v té době u nich Slunce nezapadne pod obzor, pouze kolem místní půlnoci „proplouží“ nízko nad severním obzorem. Díky polárnímu dni úkaz spatří celý, bude-li jim počasí přát. Kdyby Země byla průhledná, bylo by z našeho území zakryto přibližně 40 procent slunečního průměru. Slunce bychom v době maxima úkazu našli asi 18° pod severozápadním obzorem.

O další spektakulární podívanou už nepřijdeme

Byť druhé částečné zatmění Slunce tohoto roku je na našem území beznadějně ztraceno pod obzorem, obyvatelé České republiky si už mohou brousit drápky na další neobvyklou podívanou, ke které se schýlí už 14 dní po tomto zatmění. Ve středu 15. června v pozdních večerních a nočních hodinách nastane nízko nad jihovýchodním obzorem úplné zatmění Měsíce. Měsíc při něm projde středem zemského stínu a tento fakt učiní blížící se měsíční zatmění pátým nejdelším celého 21. století. V době úplného zatmění bude mít Měsíc podivuhodný narudlý nádech, jehož sytost se bude v průběhu „pobytu“ v zemském stínu měnit. Můžeme se tedy těšit na neobvykle barevný úplněk.

Na zatmění Slunce si v českých končinách musíme počkat značně déle. To nejbližší se nad naším obzorem odehraje v pátek 20. března 2015. Měsíc při něm skryje přibližně 74 procent slunečního kotouče a jako deja vu to bude opět shora. Oproti letošku však toto zatmění bude na Zemi pozorovatelné i jako úplné, a to například na severském Faerském souostroví.

Doporučené odkazy:
[1] Interaktivní mapa průběhu zatmění (Xavier Jubier)
[2] Animace na ShadowAndSubstance.com (Larry Koehn)
[3] Nejbližší zatmění Slunce a Měsíce v České republice
[4] Zatmění Slunce v ČR mezi lety 1971 - 2060
[5] Speciální stránka k zatmění Měsíce 15. června 2011




O autorovi

Petr Horálek

Petr Horálek

Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde také od svých 12 let začal navštěvovat tamní hvězdárnu. Astronomie ho nadchla natolik, že se jí rozhodl věnovat profesně, a tak při ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici. V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával na sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. Redakci astro.cz vypomáhal od roku 2008 a mezi lety 2009-2017 byl jejím vedoucím. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze - zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě. V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Albatros a popisuje právě jeho oblíbená zatmění jako jedny nejkrásnějších nebeských úkazů vůbec. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek. Stránky autora.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »