Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Nad Kalifornií explodoval denní bolid, nalezeny první úlomky

Nad Kalifornií explodoval denní bolid, nalezeny první úlomky

Denní bolid nad Kalifornií
Denní bolid nad Kalifornií
Neobvyklý úkaz spatřilo mnoho lidí v neděli 22. dubna 2012 v 7:51 PDT (pacifický letní čas), tzn. 14:51 UT zejména ze střední a severní části amerického státu Kalifornie a také sousední Nevady. I když už bylo Slunce nad obzorem a obloha byla poměrně jasná, přesto byl na ní velmi dobře vidět přelet mimořádně jasného meteoru.

Jeho barva je udávána jako bílá, jasně zelená, v některých záznamech je rozlišeno, že samotné těleso zářilo jasně červenou a bílou barvou, kdežto stopa byla zelená. Směr pohybu byl přibližně od východu k západu. Sešla se více než stovka hlášení a řada lidí zaznamenala také silnou explozi, která byla slyšet na stovky kilometrů daleko. Jeden pozorovatel dokonce uvedl, že zaslechl nejprve silný výbuch a o chvíli později ještě jeden slabší. Někteří svědci přirovnali efekt k zemětřesení a explozi tělesa zaznamenaly i seismické stanice. Naštěstí nebyla hlášena žádná zranění ani materiální škody.

Podle zaznamenaného aerodynamického třesku a rozboru jednotlivých pozorování to vypadá, že meteoroid se v atmosféře pohyboval rychlostí jen 15 km/s, což jej řadí mezi velmi pomalá tělesa. Díky tomu pronikl velmi nízko a závěrečný výbuch, po kterém následoval rozpad, se odehrál zřejmě až ve výšce kolem osmi kilometrů nad zemským povrchem. Odhadovaná síla exploze odpovídala účinkům 3,8 až 5 kilotun TNT. Výpočty ukázaly, že původní těleso mělo velikost asi tři až čtyři metry a hmotnost kolem 70 tun. Všechny tyto okolnosti nahrávaly tomu, že by na zem mohlo dopadnout až několik desítek fragmentů o hmotnostech zhruba od 100 gramů až po 1 kilogram.

Téměř okamžitě se proto rozběhlo pátrání po meteoritech a velmi brzy slavilo úspěch. Už v úterý 24. dubna v 11 hodin místního času nalezl první fragment Robetr Ward, specialista na vyhledávání meteoritů s více než dvacetiletou praxí. Jednalo se vlastně o dva úlomky o hmotnostech asi 10 gramů, ty ale pravděpodobně původně tvořily jediný kus, který se rozlomil až při dopadu. Z nálezu se mohl radovat i nizozemský astronom a odborník na meteory Peter Jenniskens. Objevil úlomek na asfaltovém parkovišti u jednoho parku v městečku Lotus. Měl hmotnost čtyři gramy a byl rozdrcen na několik částí koly projíždějících aut. Podle předběžných údajů se jedná o uhlíkatý chondrit, který má křehkou strukturu a proto je velmi vzácný. Obvykle se totiž během průletu atmosférou rozpadne na malé části a nedosáhne zemského povrchu.

Pátrání stále pokračuje a je pravděpodobné, že budou nalezeny další části meteoritu. Astronomové žádají veřejnost, aby poskytla fotografie či videa přeletu meteoru, ze kterých by mohli zjistit další informace. Zajímavé údaje by mohly poskytnout například záznamy bezpečnostních kamer, pokud tento jev zachytily. Při získání dostatečného počtu záznamů by se dala zpětně dopočítat dráha meteoroidu ve sluneční soustavě a také zpřesnit oblast dopadu. Zatím to vypadá, že i když se bolid objevil v době vrcholící činnosti meteorického roje Lyrid, k tomuto roji nenáležel a jednalo se zřejmě o osamocené těleso.

Vybrané zdroje:

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň, novinky na Facebooku




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »