Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Program po pondělním obědě? Zatmění Měsíce živě na internetu

Program po pondělním obědě? Zatmění Měsíce živě na internetu

Částečná fáze úplného zatmění Měsíce v roce 2000. Autor: Fred Espenak
Částečná fáze úplného zatmění Měsíce v roce 2000.
Autor: Fred Espenak
V pondělí 4. června v dopoledních hodinách našeho času nastane jediné výraznější zatmění Měsíce tohoto roku. Půjde o částečné zatmění o velikosti 37 procent měsíčního průměru, kterým se náš kosmický soused ponoří do zemského stínu svou jižní polovinou. Z našeho území bohužel nespatříme ani část úkazu – ten končí ještě před východem úplňku nad český obzor. Úkaz, který se odehraje nad širokou plochou Pacifiku, však můžete sledovat na internetu. Další, vskutku neobvyklé částečné zatmění Měsíce, ovšem z České republiky spatříme už za necelý rok.

Zatmění Měsíce 4. června lidé uvidí zejména z Austrálie, Nového Zélandu a ze všech tichomořských souostroví. Při západu Měsíce pak na celé západní polovině amerického kontinentu. Východ ukousnutého úplňku lidé spatří v Indonésii a ze států jihovýchodní Asie. Právě z těchto míst bylo rovněž pozorovatelné prstencové zatmění Slunce na konci května a dva dny po měsíčním zatmění se odsud stane v celém průběhu pozorovatelný nesmírně vzácný přechod Venuše přes Slunce, který šňůru těchto tří příbuzných druhů „stínových“ jevů úctyhodně zakončí. Znovu se svět podobné šňůry dočká až na podzim roku 2032, kdy z Asie bude pozorovatelné nejprve úplné zatmění Měsíce, o 14 dní později částečné zatmění Slunce a celé to po dalších deseti dnech završí přechod Merkuru přes Slunce. V České republice jsme takovou jedinečnou příležitost měli v květnu roku 2003 a znovu se jí v tomto století již nedočkáme.

Sledujte živě na internetu

Vzhledem k tomu, odkud je úkaz pozorovatelný, můžeme zejména od odpoledních hodin počítat s nějakými snímky úkazu na serveru Spaceweather.com. Pokud si chcete úkaz vychutnat alespoň na internetu, můžete si klinout na jeden z níže uvedených webcastů. Zatmění probíhá včetně výrazné polostínové fáze mezi 11:30 a 14:40 našeho letního času.



Animace průběhu zatmění (autor Larry Koehn)
(více na www.shadowandsubstance.com)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Animace průběhu zatmění(autor: Larry Koehn). Animace se ovládá zelenými tlačítky. Zastavit a posouvat ji můžete levým a pravým tlačítkem, spustit prostředním. Časy na první řádce pod jezdcem (bíle) jsou v UT, k přepočtu na platný středoevropský letní čas je třeba přičíst 2 hodiny. Další animace naleznete na www.shadowandsubstance.com.


Neobvyklé zatmění Měsíce už příští rok

Simulační snímek částečného zatmění Měsíce 25. dubna 2013. Zdroj: EAI.
Simulační snímek částečného zatmění Měsíce 25. dubna 2013. Zdroj: EAI.
Z České republiky budeme svědky zvláštního částečného zatmění Měsíce v první polovině čtvrteční noci 25. dubna 2013. Měsíc se při něm doslova jen dotkne plného zemského stínu a nejvíce v něm bude ponořen svým severním okrajem pouhými 2 procenty svého průměru. Půjde však o velmi fotogenickou podívanou, neboť plynulé ztmavnutí Měsíce bude bez obtíží vidět očima, přibližně 4.5° severovýchodně od potemnělého Měsíce najdeme planetu Saturn a asi 11° západně jasnou hvězdu Spicu v souhvězdí Panny.

Zmíněné zatmění bude doslova testovacím úkazem, neboť dvouprocentní vstup do zemského stínu je právě na hraně nejistoty ve velikosti zemského stínu v době úkazu. Ten závisí ve velké míře na sluneční aktivitě, která způsobuje, že stín není konstantně velký a ostrý ve vzdálenosti Měsíce. Může se tak stát, že budeme svědky velmi výrazného, doslova tečného polostínového zatmění, což odhalí až důkladnější měření a člověk to očima postřehne až při pohledu dalekohledem. Maximum sluneční aktivity se přitom předpovídá právě na květen příštího roku. Nechme se proto překvapit.

Obloha kolem Měsíce v době zatmění
(najetím myší na obrázek se zobrazí popisky)

Obrázek s popisem title=

Při najetí myší na obrázek výše se vám zobrazí popis souhvězdí a objektů nacházejících se na obloze během znázorněné fáze částečného zatmění. Vyobrazená obloha odpovídá tomu, co byste viděli nad obzorem ve střední Evropě, tj. na souřadnicích 50° severní šířky a 15° západní délky, a to za ideálních podmínek (bezoblačná obloha, minimální světelné znečištění). Obrázek pozadí (oblohy) byl vytvořen programem Stellarium.


Nejbližší „česká“ úplná zatmění Měsíce?

Pokud jde o zatmění úplná, do konce desetiletí nás nad českým obzorem čekají jen tři. K prvnímu z nich dojde na státní svátek 28. září 2015 a bude pozorovatelné v celém průběhu v ranních hodinách. Druhé se pak odehraje 27. července 2018 a bude – držte se – tím nejdelším v tomto století vůbec! Aby toho nebylo málo, ve stejný den nastane tzv. velká opozice Marsu a rudá planeta bude ležet jako velmi jasná naoranžovělá hvězda jen kousek jižně od zrudlého Měsíce. Třetí úplné zatmění pak přijde jen o půl roku později – v patrně promrzlém ránu 21. ledna 2019. Měsíc se octne na přímce vlevo od jasných hvězd Castor a Pollux v souhvězdí Blíženců nedaleko krásné otevřené hvězdokupy M44 Jesličky v souhvězdí Raka.

Související a dále doporučujeme:
[1] Další animace na ShadowAndSubstance.com
[2] Spaceweather.com - další informace a později i snímky úkazu
[3] Zatmění Měsíce až do roku 2060 (nejen) z České republiky (Petr Horálek)
[4] Pro fajnšmekry: Asii a USA ohromí na konci jara 2012 tři výjimečné úkazy (Petr Horálek)
[5] Přechod Venuše přes Slunce 6. června 2012




O autorovi

Petr Horálek

Petr Horálek

Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde také od svých 12 let začal navštěvovat tamní hvězdárnu. Astronomie ho nadchla natolik, že se jí rozhodl věnovat profesně, a tak při ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici. V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával na sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. Redakci astro.cz vypomáhal od roku 2008 a mezi lety 2009-2017 byl jejím vedoucím. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze - zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě. V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Albatros a popisuje právě jeho oblíbená zatmění jako jedny nejkrásnějších nebeských úkazů vůbec. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek. Stránky autora.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »