Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Sledujte přes internet nejkratší zatmění Měsíce!

Sledujte přes internet nejkratší zatmění Měsíce!

Zatmění Měsíce 8. října 2014 na Novém Zélandu.
Autor: Petr Horálek

V sobotu 4. dubna 2015 se nad územím Pacifiku včetně západní poloviny USA, Austrálie, Nového Zélandu či východní Asie a Indonésie odehraje barvité představení – úplné zatmění Měsíce. Půjde zároveň o nejkratší zatmění svého druhu v tomto století vůbec; Měsíc setrvá v plném zemském stínu necelých 5 minut! Ačkoliv se na našem území nebudeme moci kochat ani částí úkazu, netřeba zoufat. Díky viditelnosti z USA nebo Austrálie je připraveno hned několik živých internetových přenosů. Pustit si je budeme moci odpoledne mezi 12. a 16. hodinou našeho letního času. Maximální fáze pak připadá na 14 hodin přesně. Takže nohy do sedačky a pěknou (byť jen zprostředkovanou) podívanou!

Komentovaný průběh zatmění online

Částečně ztemnělý Měsíc se blíží za rozbřesku v LA k obzoru. Autor: Griffithova observatoř.
Částečně ztemnělý Měsíc se blíží za rozbřesku v LA k obzoru.
Autor: Griffithova observatoř.
15:40 SELČ - Měsíc v LA zapadl za obzor Griffithovy hvězdárny, přinášíme poslední snímek (obzor je díky polární orientaci snímku na pravé straně). Náš komentovaný online přenos končí, ještě se však kochejte úkazem prostřednictvím videí uvedených níže. Částečné zatmění končí v 15:45 SELČ a asi ještě další půlhodinu potrvá, než se Měsíc "vyloudá" i z viditelné části zemského polostínu. Také nezapomeňte, že přibližně okolo 19. hodiny večerní vyjde krásný úplněk nad český obzor a nabídne při přízni počasí dost inspirace pro pořízení nějaké originální fotografie. Snímky nám proto nezapomeňte poslat přes formulář. V průběhu následujících hodin a postupně i dní se bude rovněž plnit krásnými snímky úkazu celosvětová galerie na Spaceweather.com. Jak bylo zmíněno, další úplné zatmění Měsíce si už budeme moci vychutnat z Česka na vlastní oči. Děkujeme tedy za přízeň a zase někdy příště...

Zatmění Měsíce 4. dubna 2015 se pomalu chýlí ke konci. Autor: Hong Kong Observatory.
Zatmění Měsíce 4. dubna 2015 se pomalu chýlí ke konci.
Autor: Hong Kong Observatory.
15:29 SELČ - Jak se Měsíc nad LA blíží k obzoru, neklidná atmosféra jej krásně "vlní", jako kdyby byl pozorovaný přes hladinu vody. Navíc se přes našeho kosmického souputníka postupně nasouvají mraky. V Hong Kongu naopak Měsíc stoupá čím dál více nad obzor a z videí je patrné, že divadlo se žel blíží nezadržitelně ke konci. I přes občasnou oblačnost je pohled na "ukousnutý" Měsíc majestátný. Částečné zatmění končí za 16 minut.

Zatmění Měsíce 4. dubna 2015 a letadlo. Autor: Griffithova observatoř.
Zatmění Měsíce 4. dubna 2015 a letadlo.
Autor: Griffithova observatoř.
15:06 SELČ - Měsíc je již přibližně z půlky venku ze zemského stínu. Na Griffithově observatoři měli zrovna při sledování úkazu štěstí na přelet letadla přes Měsíc. Úkaz jsme vám stihli zachytit díky našemu čtenáři Zdeňku Švúbovi... Osvětlená část Měsíce na videu má už znatelně nažloutlou barvu - Měsíc totiž rychle klesá k obzoru a zemská atmosféra otupuje jeho svit. Za méně jak 40 minut náš kosmický souputník zapadne za los angeleský obzor. I náš přímý přenos se tak pomalu chýlí k závěru...

Zatmenie z kuchyne Autor: Marián Mičúch
Zatmenie z kuchyne
Autor: Marián Mičúch
14:47 SELČ - Ačkoliv to zní naprosto neuvěřitelně, do redakce nám právě dorazilo ojedinělé pozorování tohoto zatmění ze Slovenska. Děkujeme Mariánu Mičúchovi za vzácný fotografický úlovek :-)

14:38 SELČ - Měsíc už pomalu vylézá ze stínu, je v něm ponořen už méně než 80 procenty. V Los Angeles už začalo pomaličku svítat, neboť za hodinu tam vyjde Slunce. Měsíc tedy poměrně rychle klesá k obzoru a zapadne tam prakticky přesně v době kompletního výstupu Měsíce ze stínu, tedy v 6:44 PD (15:44 SELČ). Ovšem i tak připravil všem obyvatelům západní poloviny USA bezpochyby nevidaný zážitek. Znovu bude v USA vidět měsíční zatmění 28. září večer. To ale uvidíme v plné kráse i my...

Krátce po úplném zatmění Měsíce 4. dubna 2015. Autor: Griffithova observatoř.
Krátce po úplném zatmění Měsíce 4. dubna 2015.
Autor: Griffithova observatoř.
14:17 SELČ - Neuvěřitelné! Úplné zatmění Měsíce - běžně velebný a poměrně dlouhý úkaz (a pro některé dokonce prý i nudný) - proběhl rychleji než některá úplná zatmění Slunce. Necelých 5 minut uplynulo jako voda a Měsíc se zase pozvolna odsouvá pryč ze zemského stínu. Samozřejmě díky geometrii úkazu bude částečná fáze zatmění trvat ještě asi půl druhé hodiny. Už nyní si ale můžete položit otázky: Jestli toto zatmění bylo nejkratší v tomto století, jaké bude to nejdelší? Dočkáme se ho, nebo je až pro naše děti? A uvidíme ho od nás? Odpovědi naleznete už teď na speciální stránce a rozhodně vás potěší!

Střed úplného zatmění Měsíce 4. dubna 2015 - nejkratšího v tomto století! Autor: Griffithova observatoř.
Střed úplného zatmění Měsíce 4. dubna 2015 - nejkratšího v tomto století!
Autor: Griffithova observatoř.
14:01 SELČ - Nádherný obrázek jak do kalendáře. Právě vrcholí nejkratší úplné zatmění Měsíce v tomto století! My se podobného představení dočkáme už za necelý půlrok - v pondělí ráno na státní svátek 28. září. Fantastické barvy v zemském stínu si ale budeme moci vychutnat na delší dobu. Měsíc při zářijovém úkazu setrvá v zemském stínu 1 hodinu a 13 minut. Více na samostatné stránce.

Barvy při úplném zatmění Měsíce 4. dubna 2015 ve 13:22 SELČ z Griffithovy observatoře. Autor: Griffithova observatoř.
Barvy při úplném zatmění Měsíce 4. dubna 2015 ve 13:22 SELČ z Griffithovy observatoře.
Autor: Griffithova observatoř.
13:56 SELČ - Neboť stín Země není nikterak výrazně ostrý, nedá se spoléhat na vypočtené předopvědi časového itineráře zatmění. Už nyní je z jinak Sluncem osvětleného Měsíce výrazná pouze velmi úzká čepička, navíc otupělá zemským polostínem. Zatmění je tak už teď vskutku kouzelné. Zdá se navíc, že na okraji stínu leží i namodralý nádech známý jako tyrkysový jev. Ten byl poprvé vysvětlen americkým klimatologem Richardem Keenem z Univerzity v Coloradu v roce 2007. Stojí prý za ním vrstva zemského ozonu, která pohlcuje dlouhovlnnou část spektra slunečního záření a k Měsíci posílá jen modrý nádech. Někdy je tyrkysový jev zcela nepozorovatelný, jindy naopak velmi výrazný. Více bývá patrný při těch zatměních, kdy Měsíc prochází severní částí zemského stínu, neboť na jižní zemské polokouli je - jak notoricky známo - ozonová vrstva oslabena. A právě toto zatmění je případ průchodu Měsíce severním okrajem stínu. Záznam z Griffithovy observatoře to potvrzuje. DO zatmění zbývají 3 minuty!

Barvy v zemském stínu při zatmění Měsíce 4. dubna 2015. Autor: Hong Kong Observatory.
Barvy v zemském stínu při zatmění Měsíce 4. dubna 2015.
Autor: Hong Kong Observatory.
13:41 SELČ - Měsíc je z více jak 80 procent ve stínu Země. Videa z Hong Kongu ukazují jasné naoranžovělé barvy v zemském stínu. Dále sledujte hned několik webcastů přímo z obřího asijského velkoměsta. Ačkoliv samotné úplné zatmění nepotrvá ani 5 minut, na úkazu je fantastické právě to, že už v takové fázi zatmění je na co se dívat! Navíc mimo města poklesne jas oblohy natolik, že bez obtíží vyniknou hvězdy a Mléčná dráha jako při bezměsíčné noci. Na takové snímky si ale budeme muset ještě počkat. Úplná fáze ovšem nastane už za 18 minut!

Zatmění Měsíce 4. dubna 2015 ve 13:22 SELČ z Griffithovy observatoře. Autor: Griffithova observatoř.
Zatmění Měsíce 4. dubna 2015 ve 13:22 SELČ z Griffithovy observatoře.
Autor: Griffithova observatoř.
13:22 SELČ - Z úplňkového Měsíce zbývá už jen rozkošná čepička. Zbytek měsíčního disku leží v zemském stínu. Ačkoliv za normálních okolností by do fáze úplného zatmění zbývaly už jen minuty, v tomto případě to je ještě půlhodina. Měsíc se noří do stínu "klouzavě" prakticky po jeho okraji. Pozorovatelé v USA se nyní kochají fantastickým a poněkud mysteriózním vzhledem "pomeranče na obloze". V Hong Kongu je Měsíc právě nad obzorem a rovněž poskytuje pohled na krásné zatmění.

13:08 SELČ - 2/3 měsíčního úplňku jsou v zajetí stínu Země. Čekáme na první záběry úkazu s prodlouženou expozicí, abychom si mohli i my prvně vychutnat barvy zemského stínu...

Zatmění Měsíce 4. dubna 2015 ve 12:49 SELČ z Griffithovy observatoře. Autor: Griffithova observatoř.
Zatmění Měsíce 4. dubna 2015 ve 12:49 SELČ z Griffithovy observatoře.
Autor: Griffithova observatoř.
12:49 SELČ - Měsíc už je způli skryt v zemském stínu. Komentátoři přenosu z Griffithovy observatoře hlásí, že barvy ve stínu jsou poměrně světlé. Od úplné (a velmi krátké) fáze zatmění nás dělí jen něco přes hodinu.

12:16 SELČ - Začíná částečné zatmění Měsíce! Měsíc se noří do zemského stínu. Snímky Měsíce jsou pochopitelně kontrastnější, než jak by bylo zatmění vidět očima. Přesto je HD videopřenos z Griffithovy observatoře vskutku jedinečný.

11:33 SELČ - Měsíc se blíží k plnému zemskému stínu. Griffithova observatoř v Los Angeles, USA, má krásné jasné počasí. Úkaz pozorují v časných ranních hodinách. Na jihovýchodním okraji je již patrné mírné potmavnutí. Polostínová fáze je výrazná už nyní, neboť Měsíc se sune ke stínu prakticky tečně.

Záznam z přenosu z Hong Kongu, Solar Tower Camp

Záznam z přenosu z Griffithovy observatoře (Los Angeles, USA)

Záznam z přenosU přes Virtual Telescope Project

Odkazy na Živé přenosy

V odkazech níže naleznete v době úkazu živé videopřenosy. Povětšinou jde o americké hvězdárny a společnosti, neboť úkaz bude pozorovatelný dobře ze západního pobřeží Spojených států. Aktivní budou v sobotu 4. dubna mezi 12. a 16. hodinou odpolední. Více informací a případné další odkazy na webcasty najdete v poslední adrese – www.spaceweather.com. Teď už jen, aby počasí v daných lokalitách vyšlo a vy jste měli možnost úkaz „odpozorovat“ alespoň prostřednictvím internetu z pohodlí vašeho domova…

Na vlastní oči zatmění spatří zejména obyvatelé ostrovů v Tichomoří, Austrálie, východní Asie a Indonésie a při západu Měsíce rovněž v USA. Částečné zatmění začíná ve 12:16 SELČ a úplné jej následuje o téměř dvě hodiny později, ve 13:58 SELČ. Krátká pětiminutová fáze úplného zatmění skončí ve 14:03 SELČ a poté již bude Měsíc plynule vystupovat ze zemského stínu. Ten opustí v 15:45 SELČ. Měsíc u nás bohužel vychází až o 4 hodiny později. Od nás tedy bude zatmění bohužel zcela nepozorovatelné, neboť se odehraje celé pod obzorem ještě před východem Měsíce. Přesto se díky velkému zájmu ve světě bude dát z Česka pozorovat alespoň prostřednictvím internetu.

Když útočí ve dvou…

Jak již bývá pravidlem, v lunaci poskytující zatmění Slunce se musí zákonitě při úplňku před úkazem či po něm odehrát i zatmění Měsíce. A neboť slunečnímu zatmění 20. března žádné měsíční nepředcházelo, musí následovat. O to vzácnější je fakt, že půjde rovněž o úplné, neboť v drtivé většině výrazné sluneční zatmění střídá nevýrazné měsíční a naopak. Podobná situace (úplné sluneční i úplné měsíční zatmění v jedné lunaci) se znovu odehraje až na jaře roku 2033 po uplynutí periody Saros, do níž tato letošní jarní zatmění patří. Čili situace je to vskutku vzácná!

Nejkratší v tomto století

Úplné zatmění Měsíce 4. dubna bude opravdu neobvyklé – Měsíc se při něm ponoří celý do zemského stínu přibližně na 5 minut. To je nejkratší trvání fáze úplného zatmění Měsíce v tomto století. Abyste měli reálnou představu, běžně úplná fáze zatmění Měsíce trvá desítky minut a ve vzácných případech může Měsíc setrvat celý mimo přímý sluneční svit až tři čtvrtě druhé hodiny. Ostatně i tohoto se dočkáme relativně zanedlouho – již 27. července 2018 (což bude shodou okolností naopak nejdelší měsíční zatmění v tomto století a oproti sobotnímu úkazu bude nebeská událost v roce 2018 vidět i v Česku).

Důvod, proč je zatmění tak krátké, je jednoduchý. Měsíc bude procházet takřka tečně severním okrajem stínu Země, a to jen zlomky úhlových vteřin od jeho vnitřní neostré hranice. I přesto, že se do stínu ponoří nakrátko celý, z oblohy nezmizí. Na jeho povrch bude dopadat slabé sluneční záření procházející vrchními vrstvami zemské atmosféry, která paprsky láme do vnitřku stínu. Vzhledem k tomu, že krátkovlnná složka světla je v atmosféře rozptýlena, chytne dubnový úplněk naoranžovělý až načervenalý nádech. To vše budeme moci sledovat na internetových videopřenosech.

Průběh zatmění Měsíce 4. dubna 2015 v zemském stínu. Časové údaje jsou v UT. Autor: Larry Koehn.
Průběh zatmění Měsíce 4. dubna 2015 v zemském stínu. Časové údaje jsou v UT.
Autor: Larry Koehn.

Třetí ze čtyř…

Tento úkaz patří do vzácného sledu úplných zatmění Měsíce zvaného tetráda. V jeho průběhu se odehraje vždy po půl roce jedno úplné měsíční zatmění. Vzácný je sled proto, že běžně můžeme po půlroce očekávat zatmění různých druhů – jednou je polostínové, po půlroce následuje částečné, poté úplné, pak třeba znovu polostínové. Střídání druhů měsíčních zatmění dovoluje i dva úkazy ve dvou po sobě následujících úplňcích. Jde ale vždy o nevýrazné jevy. Jen jednou za čas, přibližně každých 11 let, se však odehrají až 4 úplná měsíční zatmění za sebou vždy po půlroce. Poslední tetráda se odehrála v letech 2003 a 2004 (v České republice jsme mohli vidět prakticky všechna zatmění) a další se odehraje v letech 2032 a 2033 (v tom období budeme od nás moci vidět dvě ze čtyř zatmění).

Současná tetráda je pro viditelnost z Evropy nepříznivá. V rámci této tetrády se totiž již dvě zatmění odehrála – v dubnu a říjnu minulého roku. Bohužel obě byla od nás zcela nepozorovatelná. Jak bylo zmíněno, sobotní úkaz je na tom stejně. Ale netřeba věšet hlavu – čtvrté a poslední z této tetrády si konečně vychutnáme i v Česku, a to za velmi příznivých podmínek. Odehraje se na státní svátek 28. září časně ráno. Neboť půjde o pondělí, bude to krásný doplněk k zářijovému prodlouženému víkendu.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Přehled měsíčních zatmění na stránkách NASA
[2] Science@NASA – Tetráda měsíčních zatmění
[3] Zatmění Měsíce viditelná z České republiky mezi lety 1971 – 2060
[4] Animace úkazu na ShadowandSubstance.com



O autorovi

Petr Horálek

Petr Horálek

Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde také od svých 12 let začal navštěvovat tamní hvězdárnu. Astronomie ho nadchla natolik, že se jí rozhodl věnovat profesně, a tak při ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici. V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával na sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. Redakci astro.cz vypomáhal od roku 2008 a mezi lety 2009-2017 byl jejím vedoucím. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze - zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě. V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Albatros a popisuje právě jeho oblíbená zatmění jako jedny nejkrásnějších nebeských úkazů vůbec. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek. Stránky autora.

Štítky: Zatmění měsíce, Zatmění Měsíce 2015


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »