Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Sledujte sopečný prach

Sledujte sopečný prach

Západ Slunce. Autor: Luděk Fík
Západ Slunce.
Autor: Luděk Fík
Tak jak Islandská sopka Eyjafjallajökull chrlí poslední dny prach a popel, tak na nás média chrlí informace o apokalyptickém zastavení dopravy a hroucení se výdobytků civilizace. Z médií se k nám také dostala informace, že se sopečný prach dostává i na naše území. Ale co vlastně máme na obloze vidět?

Srovnání Bishopových prstenců
Srovnání Bishopových prstenců
Předem je třeba říci, že podobné situace nejsou ničím výjimečným a prach z různých exotických destinací se na naše území dostává celkem pravidelně. V březnu 2007 u nás například padal prach ze stepí na Ukrajině, v srpnu 2008 to byl sopečný prach ze sopky Kasatochi z Aleutských ostrovů (poblíž Aljašky) a písek ze Sahary bývá zpravidla každoroční záležitostí. Co je ale výjimečné, je míra v jaké se prach vyskytuje a ta je oproti jmenovaným situacím taková, že ztěžuje i letecký provoz.

Co vidět na obloze?

Nejprve se zabývejme situací, kdy je jasná obloha. Ve dne kolem Slunce uvidíme tzv. Bishopův prstenec. Je to ohybový jev vznikající na prachových částicích (obdobně jako korona na kapkách vody), vypadá jako 10 - 20 stupňů velký prstenec okolo Slunce, což asi tak odpovídá průměru rozevřené dlaně v natažené ruce. Někdy si lze všimnout i zbarvení. Z jeho vzhledu lze i usuzovat na vlastnosti vyskytujících se částic.

Při západu Slunce si pak můžeme všimnout nápadně jiné barvy oblohy. Někdy bývá obloha výrazně do červena až do fialova, jindy může mít krémové zbarvení. Každopádně si všimnete, že obloha je nějak jiná…

Když Slunce zapadne a nastane jasná noc, potom vás prach jistě nepotěší, protože s nečistotami v atmosféře klesá její průzračnost, čili neuvidíte tak jasné hvězdy jako obvykle. To ještě umocňuje dnešní všudypřítomné světelné znečištění, a to tak, že města prach zespodu prostě osvětlí a obloha se stane ještě jasnější. Toho si však příležitostní pozorovatelé oblohy pravděpodobně ani nevšimnou.

Západ Slunce. Autor: Martin Popek
Západ Slunce.
Autor: Martin Popek
Pokud ale zaprší, prach bude pravděpodobně z atmosféry vymýván (bude záležet v jakých vrstvách se prach bude nacházet, např. Aljašský prach byl moc vysoko) a poté bude vidět např. na automobilech, oknech, prádle, a obecně na všech jinak čistých plochách, nebo tam kde se hromadí voda.

Můžu si prach nasbírat?

Ano, i to je možné, návod jak to udělat a dokonce i tak, aby to mělo nějakou vypovídající hodnotu můžete najít ZDE.

Prach na střeše vozidla
Prach na střeše vozidla
Jistě toto není vše, co by se o aktuální situaci ohledně sopečného prachu dalo řící, nicméně média tomuto tématu věnují tolik pozornosti, že zvídavého čtenáře odkážu na agenturní informace.

Není ale od věci říct, že server astronomie.cz poskytuje službu zasílání upozornění na podobné astronomické a meteorologické informace, které vám přijdou okamžitě na mobil jako SMS. Více o službě ZDE.




O autorovi

Jan Kondziolka

Jan Kondziolka

Narodil se v roce 1985 v Karviné, kde doposud žije. Mezi lety 2005 a 2009 působil jako redaktor Instantních astronomických novin. Po zániku IAN píše pro Astronomie.cz a Astro.cz. Píše hlavně o světelném znečištění, ale zabývá je jím také prakticky - jeho měřením, popularizací; realizoval také několik grantových výzev a stojí za vznikem Beskydské oblasti tmavé oblohy. K jeho koníčkům kromě astronomie patří hasičství, focení, jízda na kole a chov králíků.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »