Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Úkazy na obloze v 18. týdnu

Úkazy na obloze v 18. týdnu

- od 30. dubna do 6. května 2007.

Slunce prochází souhvězdím Berana. Na jeho povrchu je viditelná výrazná sluneční skvrna, která v polovině týdne projde poblíž středu slunečního kotouče. K pozorování Slunce musíme použít dalekohled vybavený speciálním filtrem, jinak hrozí vážné poškození zraku!
Měsíc je 2. května ve 12 h 9 min v úplňku. 30. dubna ve 13 h je Měsíc v odzemí (vzdálenost Země - Měsíc: 406 tisíc km). V tomto týdnu se na obloze pohybuje souhvězdími Panny, Vah a Štíra. V noci z 30.4. na 1.5. projde kolem nejjasnějšího objektu v souhvězdí Panny, hvězdy Spika, 5.5. ráno v blízkosti Jupiteru a hvězdy Antares v souhvězdí Štíra.
Planety: Merkur je nepozorovatelný. Nejjasnější planetou na obloze je Venuše (jasnost -4,1 mag, promítá se do souhvězdí Býka poblíž hvězdy Elnath), po setmění září vysoko nad západem až do půlnoci. Saturn (0,4 mag, prochází souhvězdím Lva poblíž hranice s Rakem) zapadá až ve čtvrt na čtyři ráno. Největší planeta sluneční soustavy, Jupiter (-2,5 mag, Hadonoš), vychází před půlnocí. Ráno za svítání se nízko nad východojihovýchodem objevuje planeta Mars (1,0 mag, pohybuje se ve Vodnáři směrem k souhvězdí Ryb, jeho hranici překročí 9. května). Nedaleko Marsu se promítá také planeta Uran (5,9 mag).
Zajímavé úkazy: 6. května nastává maximum meteorického roje éta-Akvarid. Pozorování ruší Měsíc, radiant navíc vychází až v ranních hodinách.

Mapka oblohy
Atlas oblohy

Převzato: Hvězdárna v Úpici




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »