Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Úkazy na obloze v 8. týdnu

Úkazy na obloze v 8. týdnu

– od 18. do 24. února 2008


Slunce vstupuje 19.2. v 7 h 49 min do znamení Ryb.
Měsíc je 21.2. ve 4 h 30 min v úplňku. V tomto týdnu prochází souhvězdími Blíženců, Raka, Lva a Panny. V noci z 20. na 21.2. se na obloze promítá poblíž planety Saturn a také stálice Regulus, nejjasnější hvězdy v souhvězdí Lva. 21.2. po půlnoci nastává zákryt Regula Měsícem, z našeho území však není pozorovatelný.
Planety sluneční soustavy: Na ranní obloze je nízko nad jihovýchodem viditelný Jupiter (jasnost -2,0 mag), prochází souhvězdím Střelce. Vlevo od Jupitera září velmi nízko nad obzorem výrazná Venuše (-3,9 mag), v její blízkosti se koncem týdne pohybuje také Merkur. Obě planety se promítají do souhvězdí Kozoroha. Mars (-0,1 mag) v Býku je pozorovatelný většinu noci kromě jitra, planeta Saturn (0,2 mag) ve Lvu v průběhu celé noci. 24. února je Saturn v opozici se Sluncem – nastávají ideální pozorovací podmínky.
Zajímavé úkazy: 21.2. nastává úplné zatmění Měsíce, pozorovatelné i z území naší republiky. Částečné zatmění začíná ve tři čtvrtě na tři, úplné ve čtyři hodiny ráno; střed zatmění - největší fáze nastává krátce před půl pátou. Úplné zatmění skončí ve 4 h 51 minut, částečné 9 minut po šesté hodině ranní. Další úplné zatmění Měsíce bude u nás viditelné až 15. června 2011, nejbližší částečné zatmění Měsíce 16. srpna letošního roku.

Mapka oblohy
Atlas oblohy

Převzato: Hvězdárna v Úpici




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »