Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Úkazy na obloze ve 30. týdnu -

Úkazy na obloze ve 30. týdnu -

od 23. do 29. července 2007.

Slunce vstoupilo 23. července do znamení Lva, na obloze se promítá do souhvězdí Raka.
Měsíc prochází souhvězdími Panny, Vah, jižní částí souhvězdí Hadonoše a Střelcem. 25.7. večer jej spatříme nedaleko Jupitera, poblíž se nachází také nejjasnější hvězda souhvězdí Štíra, načervenalý Antares. Měsíc se blíží k úplňku, který nastane 30.7. po půlnoci.
Planety viditelné okem: na ranní obloze se objevuje Merkur (jeho jasnost postupně stoupá z 0,1 mag na –0,7 mag), najdeme ho nízko nad východoseverovýchodem. Promítá se do souhvězdí Blíženců, koncem týdne vychází krátce před čtvrtou hodinou. K jeho vyhledání je výhodné použít malý triedr. Mars (0,5 mag) je viditelný ve druhé polovině noci; prochází souhvězdím Berana, koncem týdne vstoupí do Býka. Jupiter (-2,4 mag) září již za večerního soumraku nad jižním obzorem, je nejjasnější ze všech planet viditelných na obloze. Zapadá až po půlnoci. Konjunkce Jupitera s Měsícem nastává 25.7. ve 20 hodin, Měsíc projde necelých sedm stupňů jižně od Jupitera.
Zajímavé objekty a úkazy: Již v menších dalekohledech je viditelná kometa C/2006 VZ13 (LINEAR). V tomto týdnu prochází souhvězdími Honicích psů (počátkem týdne těsně minula kulovou hvězdokupu M 3), Pastýře, souhvězdím Vlasy Bereniky, koncem týdne vstoupí do Panny.
Velmi dobře jsou viditelné ranní přelety Mezinárodní kosmické stanice ISS. Stanice připomíná pomalu letící, velmi jasnou „hvězdu“. Časové údaje o přeletech lze získat např. na stránkách www.heavens-above.com, příp. dotazem odeslaným na elektronickou adresu preletyiss@seznam.cz formou automatické odpovědi.

Mapka oblohy
Atlas oblohy

Převzato: Hvězdárna v Úpici




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »