Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Úkazy na obloze ve 32. týdnu

Úkazy na obloze ve 32. týdnu

od 6. do 12. srpna 2007


Měsíc je 5. srpna ve 23 h 19 min v poslední čtvrti, 13. srpna v 1 h 2 min v novu. V tomto týdnu prochází souhvězdími Berana, Býka, Blíženců a Raka. 7. srpna ráno zakryje hvězdokupu M 45 – Plejády, poblíž se nachází také načervenalý Mars.

Planety sluneční soustavy: planety Merkur, Venuše a Saturn jsou nepozorovatelné, promítají se ve směru ke Slunci. Největší z planet sluneční soustavy, Jupiter (jasnost –2,4 mag), je viditelný již za večerního soumraku nad jižním obzorem. Zapadá po půlnoci. Již v menším dalekohledu jsou v rovině jeho rovníku dobře viditelné čtyři nejjasnější měsíce pojmenované Io, Europa, Ganymed a Kallisto; polohy měsíců vzhledem ke kotoučku planety lze vyhledat např. ve Hvězdářské ročence na rok 2007. Poblíž Jupitera svítí nejjasnější hvězda ze souhvězdí Štíra, načervenalá stálice Antares. O půlnoci vychází Mars (0,4 mag). Prochází souhvězdím Býka, v jeho blízkosti můžeme pozorovat také nejznámější hvězdokupu naší oblohy – M 45 Plejády (Kuřátka). V dalekohledu jsou nejlépe ve druhé polovině noci pozorovatelné také planety Uran (v souhvězdí Vodnáře, jasnost 5,7 mag) a Neptun (v sousedním souhvězdí Kozoroha, 7,8 mag).

Zajímavé úkazy: v úterý 7. srpna po půlnoci zakryje Měsíc některé hvězdy nejznámější hvězdokupy na obloze – otevřené hvězdokupy Plejády v souhvězdí Býka. Zákryt hvězdy Electra (17 Tau) proběhne v době 2 h 7 min – 2 h 36 min, zákryt hvězdy Maia (20 Tau) v intervalu 2 h 24 min – 3 h 20 min.
Koncem týdne můžeme pozorovat zvýšený výskyt meteorů roje Perseid, maximum nastane 13.8. dopoledne.
V tomto týdnu jsou stále velmi dobře viditelné večerní přelety Mezinárodní kosmické stanice ISS. Časové údaje včetně trajektorie letu lze získat např. dotazem na elektronické adrese preletyiss@seznam.cz formou automatické odpovědi.


Mapka oblohy
Atlas oblohy

Převzato: Hvězdárna v Úpici




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »