Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  VT-2004: Soutěž o nejlepší studentské internetové stránky

VT-2004: Soutěž o nejlepší studentské internetové stránky

Britská rada se sídlem v Praze vyhlásila ve spolupráci s Českým organizačním výborem mezinárodního projektu pro pozorování přechodu Venuše před Sluncem Venus Transit 2004 soutěž českých středních škol v publikaci internetových stránek věnovaných přechodu Venuše před Sluncem.

Na internetových stránkách středních škol tak vznikly stránky věnované pozorování přechodu Venuše. Stránky mají českou i anglickou verzi. Z celkového počtu 44 přihlášených škol bylo na 25. června do pražského sídla Britské rady pozváno deset zástupců nejúspěšnějších škol k obhájení své práce před odbornou porotou. Obhajoba probíhala v anglickém jazyce.

Vítězi soutěže se stali:

  • Emanuel Buzek, Masarykovo gymnázium Vsetín
  • Vladimír Hanzlík, První české gymnázium v Karlových Varech
  • Martina Dočkalová, Gymnázium T.G.Masaryka, Litvínov
  • Tři vítězové této soutěže, o kterých bylo dnes rozhodnuto, se zúčastní Londýnského mezinárodního fóra mladých vědců (LIYSF, http://www.liysf.org.uk), na kterém se každoročně setkávají studenti vědeckých disciplin z přibližně 50 zemí světa. Až 250 studentů se v rámci LIYSF účastní přednášek vedoucích vědeckých odborníků, seminářů a diskusí o vědeckých tématech, která v současné době hýbou světem, navštíví průmyslové a výzkumné ústavy včetně akademických center v Londýně, Oxfordu a Cambridgi, budou uspořádány návštěvy ve Vědeckém muzeu a Muzeu přírodní historie a nebude chybět ani společenský program. Fórum se uskuteční ve dnech 28. 7. - 11. 8. 2004 a Britská rada vítězům soutěže uhradí náklady na celý program pobytu včetně dopravy, ubytování a stravování.

    Podrobnější informace o soutěži získáte na adresách Helena.Sojkova@britishcouncil.cz (Helena Sojková - Britská rada, (The United Kingdom's international organisation for educational and cultural relations), halas@rg.prostejov.cz (Rostislav Halaš - Reálné gymnázium Prostějov) a mokry@astro.cz (Karel Mokry - Česká astronomická společnost). Podrobné informace o projektu Venus Transit 2004 a také fotogalerii přechodu Venuše před Sluncem dne 8. června 2004 lze najít na internetové adrese českých stránek projektu http://vt-2004.astro.cz/.

    O úspěšné účasti České republiky v tomto výjimečném mezinárodním projektu jsme již informovali tiskovou zprávou z 8.6.2004. Česká republika stanula na prvním místě ze všech evropských zemí co do počtu přihlášených škol. Soutěž středních škol o nejlepší internetové stránky je dalším úspěchem českých studentů.




    O autorovi

    Pavel Suchan

    Pavel Suchan

    Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



    16. vesmírný týden 2024

    16. vesmírný týden 2024

    Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

    Další informace »

    Česká astrofotografie měsíce

    ic2087

    Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

    Další informace »

    Poslední čtenářská fotografie

    !

    Další informace »