Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Bude vytvořen lepší průvodce galaxií !

Bude vytvořen lepší průvodce galaxií !

simHitchhiker3a-250.jpg
"Vesmír je veliký. Opravdu veliký. Jen nevěříme, jak je ohromně úžasný."
Dougles Adams, "Stopařův průvodce galaxií"

Steve Majewski a jeho tým z virginské univerzity plánují vypuštění a použití teleskopu SIM PlanetQuest pro objasnění otázek ohledně povahy naší Galaxie a položení základů pro opravdového "průvodce galaxií".

V současností známe mnohem lépe tvar okolních galaxií než vzhled a tvar naší. Okolní galaxie totiž vidíme shora či z boku, kdežto naši Galaxii sledujeme zevnitř a vzdálené oblasti máme zakryty bližšími strukturami.

Vypuštění SIM PlanetQuest je plánováno na příští desetiletí a Majewskiho tým bude zjišťovat velikost, tvar, rozložení hmoty v Mléčné dráze a pohyb hvězd. Při této práci plánují popsat i některé fascinující turistické atrakce například...

Galaktickou příčku

hurt_Milky_Way_2005-590.jpg
Velmi pěkné místo, ale není to zrovna typ místa, kde by se žilo obyvatelům galaxie nejlépe. Namísto toho se zde vyskytuje zvláštní druh vln, které postrkávají obrovské skupiny hvězd směrem ke galaktické centru. Tento typ vln se otáčí jako vývrtka kolem galaktického centra a nepřetržitě do něj stahuje nové hvězdy a ty staré naopak odnáší pryč.

Centrální příčky se zdají být obvyklým jevem a mohou pomocí gravitace nabírat hvězdy a mračna plynu dovnitř supermasivních černých děr, které pravděpodobně "číhají" v jádru většiny galaxií, včetně té naší. Měřením pohybů asi 10 000 hvězd ze strany na stranu - viditelným ze Země. Cílem je určit tvar, hmotnost a rychlost rotace .

Tým bude také studovat dynamiku hala a disku - měřit, jak rychle hvězdy obíhají galaktické centrum, jak se liší rychlosti oběhu se vzdáleností od centra a jaký vliv mají gravitační vlny na hvězdy, včetně našeho Slunce. Tyto informace pomohou zodpovědět jedny z nejzáhadnějších otázek týkající se Mléčné dráhy, kde je asi 90 procenty zastoupena hmota pro nás "neviditelná".

Prolévání viditelné a temné hmoty

darkMatterPie-590.jpg
Jestliže jste typ cestovatele, který si užívá málo známých míst, tak máte štěstí. Obrovská většina naší galaxie je neviditelná, minimální oblast naší galaxie je tvořena viditelnou hmotou.

Jak to víme, že existuje? Protože naše Galaxie, jako mnoho dalších, se točí "příliš rychle". Rotace nemůže být tak vysoká ve vzdálených oblastech galaxií, ledaže by je pohromadě držela gravitační síla, ale gravitační síla vyvinuta viditelnou hmotou (hvězdy, prach a plyn) by nebyla natolik silná, aby na udržení stačila.

Vědci nazývají tuto neviditelnou hmotou - "temná hmota". Majewskiho tým plánuje poodhalení této hmoty pomocí gravitačního efektu (na hvězdách a uvnitř disku Mléčné dráhy)

Příběh galaktických chvostů

Obzvláště důležité bude pozorování "slapových chvostů", které odhalí zdá se, naše galaxie "odhazuje". Jedná se o protáhnuté pramínky shluku hvězd a hvězdokup. Některé chvosty jsou tak dlouhé, že dokonce mohou obklíčit mateřskou galaxii.

Majewskiho tým bude měřit pozici a pohyb těchto hvězdných chvostů pomocí SIM PlanetQuest. Výsledky vloží do počítačových modelů s různými odhady hmoty naší Galaxie a pustí je pozpátku. V modelu se správným odhadem rozložení hmoty dojde k navrácení hmoty z chvostu na jejich původní místo. Bude to jako filmování roztříštění misky a pozdější spuštění filmu pozpátku - miska se z rozpadlých kousků složí do jednoho celku.

Převzato: SpaceZone.ORG
Zdroj: planetquest.jpl.nasa.gov




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »