Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Gravitace se šíří rychlostí světla
Pavel Koten Vytisknout článek

Gravitace se šíří rychlostí světla

Na konferenci Americké astronomické společnosti v Seattle byly prezentovány výsledky prvního přesného měření rychlosti šíření gravitace. Gravitace se podle tohoto experimentu šíří rychlostí světla, tedy podle předpokladů obecné teorie relativity.

V minulosti předpokládal Isaac Newton, že gravitace se šíří okamžitě. Tuto myšlenku popřel Albert Einstein v obecné teorii relativity, podle které by se gravitace měla šířit rychlostí šíření světla. Dosud ovšem nebyla publikována přesná měření, která by tuto doměnku podpořila či vyvrátila. Dvojice amerických astronomů využila v průběhu loňského záží situace, kdy planeta Jupitera procházela na obloze v blízkosti vzdálené galaxie. Bylo zřejmé, že gravitace planety způsobí jemný ohyb světla přicházejícího z galaxie. Galaxie by se v takovém případě měla zobrazit jako dvě kružnice, které by byly v důsledku přibližování a posléze opět vzdalování Jupitera navzájem mírně posunuty.

Do experimentu byla zapojena soustava přístrojů Very Long Baseline Array, tvořená radioteleskopy rozmístěnými po celém světě, mj. i 100m přístrojem v Německu. Tato soustava je schopná v konečném výsledku dosáhnout 100 krát lepšího rozlišení než Hubble Space Telescope. Měření podobná tomu provedenému jsou srovnatelná s pozorování mince na povrchu Měsíce.

Výsledky ukazují, že gravitace se skutečně šíří rychlostí světla, přičemž chyba měření dosáhla 20%. To znamená velkou míru pravděpodobnosti správnost výsledku. Podle autorů je jakákoliv rychlosti vyšší než dvojnásobek rychlosti šíření světla vyloučena. A tedy i okamžité šíření gravitace.

Zdroj:www.space.com




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »