Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Nový pohled na černou díru ve středu Galaxie

Nový pohled na černou díru ve středu Galaxie

orbits_stars.jpg
Astronomové z kalifornské university poskytují nové pohledy na masivní černou díru ve středu Mléčné dráhy a jejím okolní, protože mohou poprvé určit dráhy hmotných mladých hvězd, které se nacházejí ve vzdálenosti jen několik světelných měsíců od obrovské černé díry v centru naší Galaxie.

Tyto hvězdy přitahují pozornost, protože astronomové chtějí vysvětlit proces jejich zrodu. Původ mladých hvězd ve středu naší Galaxie (Mléčné dráhy) astronomy mate, ale klíčem k vysvětlení záhady mohou být jejich oběžné dráhy. To sdělila na konferenci Americké astronomické společnosti ve Washingtonu, D.C. dne 10. ledna 2006 Jessica Lu, postgraduální studentka astronomie na UCLA (University of California, Los Angeles). Astronomové používají pro pozorování nový systémem adaptivní optiky na dalekohledu Keck.

Nepřátelské prostředí poblíž superhmotné černé díra by mělo extrémně ztížit možnost formování hvězd, ale v blízkosti černé díry bylo objeveno mnoho mladých hvězd. Lu sdělila, že ona a tým UCLA sleduje záhadnou skupinu více než 30 masivních mladých hvězd problematického původů.

"Jak se tyto hvězdy tvořily v tak nehostinný oblasti?" ptá se Lu. Podle její školitelky Andrei Ghezové, profesorky fyziky a astronomie na UCLA, se jedná o "paradox mládí". Věří, že tento problém vyřeší pomocí havajském dalekohledu Keck (W.M. Keck Observatory, Mauna Kea, Hawai) s adaptivní optikou LG SAO (Laser Guide Star Adaptive Optics), protože jsou schopni měřit pohyb těchto mladých hvězd na obloze s obrovskou přesností (jen 2 km za sekundu). Poprvé určili oběžnou dráhu každé z mladých hvězd umístěných jen několik světelných měsíců od černé díry.

"Stejně jako otisk prstu může být užíván pro identifikaci osob, informace, zakódované v oběžných drahách mladých hvězd, nám řeknou, jak a kde se tvořily," řekla Lu. A ještě dodala, že tyto hvězdy, nacházející se v bezprostřední blízkosti superhmotné černé díry nemají své oběžné dráhy zdeformované tímto nehostinný prostředím.

"Oběžné dráhy těchto mladých hvězd naznačují, že se hvězdy zformovaly daleko od černé díry v masivní hvězdokupě a teprve pak se stěhovaly," oznámila Lu. "Nemůžeme nyní přesně určit, jak se hvězdy pohybují kolem černé díry, ale u každé hvězdy můžeme přesně určit její oběžnou dráhu."

Pro výzkum se používá 10m dalekohled Keck, který byl opatřen silným laserem. Laser "vystřeluje" paprsek, který vytvoří umělou hvězdu. Zemská atmosféra způsobuje, že skutečné hvězdy na obloze blikají (scintilace) a obraz objektu je neostrý (seeing). Proto astronomové vytvoří umělou hvězdu pomocí laseru tam, kde potřebují změřit "neklid" atmosféry. Následná pozorování umělé laserové pointační hvězdy poskytnou mohou podrobné informace o efektech rozmazání zemskou atmosférou, které lze z velké části odstranit rychlým přizpůsobováním tvaru zrcadla. Tato nová technika tzv. adaptivní optika ("gumová zrcadla") umožňuje pozemská pozorování s vysokým rozlišením.

"Černé díry jsou zhroucené hvězdy tak hmotné, že z jejich gravitačního působení nemůže nic uniknout ani světlo. Černé díry nemůže vidět přímo, ale pozorujeme jejich vliv na okolní hvězdy a tím nám o sobě dávají vědět," řekla Ghezová.

Galaktický střed - superhmotná černá díra, s hmotností větší než 3 milióny hmotností našeho Slunce, leží v souhvězdí Střelce. Střelec ( Sagittarius, Sgr ) leží v nejhustější a nejjasnější části Mléčné dráhy a patří mezi zvířetníková souhvězdí. Jde tedy o souhvězdí jižní oblohy a u nás je viditelná pouze jeho část v létě nízko nad jižním obzorem. Můžeme v něm pozorovat mnoho mlhovin a hvězdokup (např. difúzní mlhoviny Laguna M8, Omega M17, Trifid M20).

Souhvězdí Střelce je pojmenováno po bájném Kentaurovi - polovina člověk (hlava a tělo do pasu) a polovina kůň (tělo a nohy). Protože vynalezl lukostřelbu, byl za odměnu umístěn na hvězdnou oblohu jako Střelec s napjatým lukem a šípem mířícím na Štíra (souhvězdí Štíra, Scorpius, Sco).

Schéma: oběžné dráhy mladých hvězd v centrální oblasti (1 x 1 úhlová vteřina) naší Galaxie.
(Kredit: UCLA Galactic Center Group)

Zdroj: www.sciencedaily.com
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »