Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Pohled HST na kupu galaxií v souhvězdí Vlasů Bereniky

Pohled HST na kupu galaxií v souhvězdí Vlasů Bereniky

Část kupy galaxií Coma pohledem HST.
Část kupy galaxií Coma pohledem HST.
Hubblův kosmický dalekohled (HST, NASA) zachytil nádherné seskupení velkého počtu galaxií, vytvářejících tzv. kupu galaxií Coma, jednu z nejhustších známých seskupení galaxií ve vesmíru.

Pomocí kamery ACS (Advanced Camera for Surveys) na palubě HST byla vyfotografována velká část této kupy galaxií. Snímek zachycuje oblast o rozměru několika miliónů světelných roků. Kompletní kupa galaxií obsahuje tisíce galaxií v prostoru kulového tvaru o průměru více než 20 miliónů světelných let.

Kupa galaxií Coma (známá též jako Abell 1656) je od Země vzdálena zhruba 300 miliónů světelných roků. Je pojmenována podle souhvězdí Coma Berenices (Vlasy Bereniky), v němž se nachází (tj. poblíž severního galaktického pólu). Oblast kupy galaxií Coma tak není zastíněna prachem a plynem, nacházejícím se v rovině galaktického rovníku a je tudíž dobře pozorovatelná nejen z povrchu Země, ale i kosmickými observatořemi.

Většina galaxií, které se nacházejí v centrální oblasti kupy galaxií, patří mezi eliptické galaxie. Tyto jednotvárné obří „pýchavky“ mají nevýraznou nazlátlou až hnědavou barvu a jsou tvořeny především starými hvězdami. V kupě galaxií Coma byly ve velkém množství objeveny jak trpasličí, tak i obří eliptické galaxie.

Ve větší vzdálenosti od centra galaktické kupy se nachází několik spirálních galaxií. Tyto galaxie obsahují oblaka studeného plynu, která se mohou stát místem zrodu nových hvězd. Spirální ramena a oblaka prachu „zkrášlují“ tyto jasné modro-bílé galaxie, které vykazují zřetelnou diskovou strukturu.

Mezi eliptickými a spirálními galaxiemi se morfologicky nachází třída objektů, označovaných jako galaxie typu S0 (S nula). Obsahují staré hvězdy a najdeme v nich několik důkazů nedávného vzniku hvězd. Nicméně vykazují i některé útvary – snad příčky či prstence – které mohou v dalším vývoji vést ke struktuře, podobné disku.

Tato fotografie z Hubblova kosmického dalekohledu představuje část kupy galaxií, která se nachází přibližně v jedné třetině vzdálenosti od jejího středu. Jedna jasná spirální galaxie je vidět poblíž levého horního rohu tohoto obrázku. Je na první pohled jasnější a modřejší než ostatní galaxie. Několik prachových spirálních ramen se zdá být zbarveno dočervena až dohněda, na rozdíl od bělejšího galaktického disku, což naznačuje, že vývoj této galaxie byl v určitém období v minulosti narušen nějakou událostí. Ostatní galaxie na snímku jsou buď eliptické galaxie, S0 galaxie nebo velmi vzdálené galaxie na pozadí kupy galaxií Coma.

Data o kupě galaxií Coma byla získána jako součást přehledového průzkumu blízkých galaktických kup. V souhrnu poskytnou důležitou databázi informací ke studiu vzniku a vývoje galaxií. Tento soubor také může pomoci k porovnání galaxií, nacházejících se v odlišných prostředích (doslova přecpaných galaxiemi či naopak ve velmi řídkých kupách), stejně tak k porovnání relativně blízkých a vzdálených galaxií (s vysokým rudým posuvem).

Zdroj: hubblesite.org
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »