Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Spitzer potvrzuje nejstarší galaxie

Spitzer potvrzuje nejstarší galaxie

105204_3+572659_0.jpg
Spitzerův vesmírný teleskop potvrdil skupinu velmi starých galaxií, které unikaly astronomům používajícím jiné dalekohledy. Galaxie byly objeveny kamerou SCUBA namontovanou na dalekohledu James Clerk Maxwell na Havaji, ale tento přístroj nebyl přes svoji dokonalost schopen určit, které z pozorovaných galaxií jsou v pozadí a které jsou ve skutečnosti skupinou galaxií v popředí. Spitzer dokázal tuto otázku rozlousknout za pouhých 10 minut. Dává tak sporným pozorováním kamerou SCUBA novou metodu potvrzení jejich nálezů. Práce o tom bude zveřejněna v září 2004 ve speciální příloze Astrophysical Journal.

Od roku 1995 britská kamera SCUBA (submilimetrové bolometrické pole), unikátní a nenahraditelný astronomický přístroj namontovaný na dalekohledu James Clerk Maxwell na Havaji, nalézala v submilimetrové oblasti náznaky neurčitých stop velmi vzdálených, prvotních galaxií. Většina z nich byla příliš vzdálená nebo příliš zakrytá prachem před nimi, tak že je nemohl pozorovat ani Hubblův dalekohled. Pomocí kamery SCUBA bylo možné získat jejich obrazy, ale ty byly tak mlhavé, že se z nich nedalo určit, které z nich jsou bližší a které vzdálenější.Astronomové vyvinuli enormní úsilí rozluštit tuto hádanku pomocí radioteleskopů. Ale dokonce ani s nejcitlivějším dostupným radioteleskopem nebylo možné galaxie jednoznačně rozlišit. U méně citlivých radioteleskopů pak byly často výsledky ještě horší než prvotní snímky kamery SCUBA.

LockmanHole_TC_IRAC124_lesley.jpg
Proto se britští a američtí astronomové spojili, aby dokázali do jediného pohledu sloučit ostré obrazy Spitzerova dalekohledu, se schopností kamery SCUBA najít prvotní galaxie. Tým byl nakonec zcela omráčen tím, že se jim na snímcích ze Spitzerova dalekohledu podařilo nalézt a identifikovat všechny galaxie pozorované kamerou SCUBA a to za necelých 10 minut.

Zároveň, Spitzer vyřešil další záhadu galaxií objevených kamerou SCUBA. Když Galileo poprvé obrátil svůj nedokonalý dalekohled k Mléčné dráze užasl, protože uviděl, jak se neurčité světlo rozdělilo na mnoho jednotlivých hvězd. Toto je v podstatě totéž, co učinil Spitzer s galaxiemi zachycenými kamerou SCUBA. Ranné galaxie se oddělily od pozadí kosmického záření.

astro.kent.ac.uk
Převzato od Hvězdárny Uherský Brod




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »