Úvodní strana  >  Kalendář akcí  >  Dovolená s dalekohledem 2016

Dovolená s dalekohledem 2016

Nenechte si ujít již 27. ročník Dovolené s dalekohledem!

Místo konání akce: Úněšov, Česká republika
Typ akce: Astronomický tábor
Termín konání akce: 20. – 27.08.2016

Ještě nemáte plány na letošní srpen a chtěli byste vzít svou rodinu na originální dovolenou? Tak pak je právě pro vás naplánován již 27. ročník Dovolené s dalekohledem.

Letošní akce se koná v čase krátce po úplňku od soboty 20. 8. do následující soboty 27. 8. 2016 v Melchiorově Huti. Druhou polovinou noci nás bude provázet, nebo rušit – to podle toho co budeme chtít právě na obloze pozorovat, couvající Měsíc. V pozdním večerním čase po západu Slunce nám jasné nebe dá možnost věnovat se mlhavým objektům vzdáleného vesmíru, které nám po většinu roku zůstávají skryty v záři světelného znečištění našich domácích pozorovacích stanovišť. Večer si navíc budeme moci prohlédnout nízko nad horizontem bezesporu nejkrásnější planetu naší sluneční soustavy – Saturn. Ten bude navíc provázet planeta Mars, k němuž se právě bude blížit evropská meziplanetární sonda TGO ExoMars.

Letošní ročník našeho setkání se uskutečňuje přece jen dříve, než v několika předchozích letech a to nám dá jistě i možnost spatřit poslední padající hvězdy již odcházejícího, ale stále ještě aktivního meteorického roje Perseid. A samozřejmě si poslechneme mnoho zajímavých přednášek! Další informace.




« zpět na kalendář akcí

Štítky: Dovolená s dalekohledem, Melchiorova Huť


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »