Úvodní  >  Související stránky k článku Studentské aktivity České kosmické kanceláře v květnu 2015

Související stránky k článku Studentské aktivity České kosmické kanceláře v květnu 2015

Milan HalousekKosmonautika

Workshopy ESA pro učitele přírodovědných předmětů a mnoho dalšího

ESA připravuje další sérii vzdělávacích workshopů pro učitele přírodovědných předmětů z členských států ESA. Letní workshop se uskuteční v Leidenu (Nizozemsko), nedaleko technologického centra ESA-ESTEC, v termínu 11. až 14. července 2017, podzimní workshop v termínu od 5. do 8. října 2017 na stejném místě. Nejen tuto příležitost si nenechte uniknout v seznamu nejnověji zařazených programů České kosmické kanceláře.

Milan HalousekKosmonautika

Nebem svět nekončí! Zapojte se do unikátních projektů

Česká kosmická kancelář přináší další přehled zajímavých příležitostí pro studenty, učitele i další zájemce z široké veřejnosti. Jedním z nich je například studentský projekt Nebem svět nekončí. Cílem celoevropské soutěže je inspirovat mladé lidi k zapojení do výzkumu vesmíru. Do soutěže, jejíž další ročník byl vyhlášen 1. září 2016, se mohou zapojit všichni žáci a studenti ve věku 7 až 22 let a jejich učitelé, kteří se zajímají o astronomii a kosmonautiku. Uzávěrky podávání přihlášek jsou v jednotlivých kategoriích 31. března 2017. Více podrobností a další projekty najdete v článku.

Milan HalousekKosmonautika

Zapojte se do vědecké či výtvarné soutěže. A nejen to...

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku. Na měsíc únor přináší nové přednášky pro školy i širokou veřejnost, vědeckou a výtvarnou soutěž Odysseus, kosmonautický tábor nebo kvalitní workshopy pro učitele. Každý si zjista najde své!

Milan HalousekKosmonautika

Česká kosmická kancelář připomene 50. výročí tragické události Apolla 1

Česká kosmická kancelář přeje všem zájemcům o kosmonautiku a moderní vědu a techniku šťastnou a klidnou cestu rokem 2017! A rovnou se pojďme podívat na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku, do kterých se můžete zapojit. Nebudou chybět ani přednášky o významných událostech, kterou například byla 27. ledna 1967 tragická událost mise Apolla 1.

Milan HalousekKosmonautika

Navrhněte kosmickou základnu pro NASA a mnoho dalšího

Navrhněte velkou základnu ve vesmíru v celosvětové soutěži pod záštitou NASA! Zapojte svoji kreativitu, využijte své znalosti z fyziky, matematiky či biologie a naplánujte kosmický domov budoucích generací. Soutěž je určena pro jednotlivce i kolektivy ve věku 11 až 18 roků z kterékoliv země světa. Uzávěrka každoroční soutěže mladých studentských architektů a techniků je 1. března 2017... a zdaleka nejen tohoto projektu se můžete účastnit v rámci prosincových vyhlášených aktivit České kosmické kanceláře!

Milan HalousekKosmonautika

Česká kosmická kancelář láká na listopadové aktivity

Česká kosmická kancelář láká na zajímavé listopadové aktivity, do kterých se mohou zapojit studenti či zájemci o kosmonautiku. Využít můžete nabídky přednášek pro školy i širokou veřejnost, zúčastnit se několika zajímavých konferencí a pochopitelně se zapojit do soutěží NASA či Evropské kosmické agentury. Podrobné informace v článku...

Milan HalousekKosmonautika

Září patří vzdělání (nejen) v kosmonautice

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku. Pro všechny věkové kategorie jsou na měsíc září vyhlášeny vzdělávací programy, které nesporně napomohou zájemcům v kariérním životě na poli kosmonautiky. Takže pokud vás aktivní činnost v kosmonautice láká, čtěte dále!  

Milan HalousekKosmonautika

Kam směřuje role Evropy v kosmonautice?

V sobotu 10. září 2016 se ve všech 22 členských státech Evropské kosmické agentury (ESA) uskuteční první Debata občanů o přínosech, směřování a roli Evropy v kosmických aktivitách. ESA organizuje veřejnou debatu ojedinělou metodou, při které se z každého členského státu zúčastní přibližně 100 občanů, kteří budou diskutovat současně ve stejný den stejné otázky. Registrace zájemců o účast bude ukončena 28. srpna 2016 o půlnoci a zúčastní se jí i pravocníci České kosmické kanceláře. V tomto článku se dozvíte i o jejích dalších aktivitách, do kterých se můžete zapojit.

Milan HalousekKosmonautika

Letní astronomické tábory nabízejí poslední místa

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku. Patří mezi ně několik různých běhů astronomicko-kosmonautických táborů po celém Česku, populární Expedice Mars a další četné a velmi atraktivní aktivity. Přejeme krásné léto, prázdniny a dovolenou všem!!!

Milan HalousekKosmonautika

Startuje populární Expedice Mars, v létě se také těšte na tábory

Kdo z nás si jako dítě nepřál být kosmonautem? Koho z nás nelákala tajemství a krása vesmíru? Většina se vzdala svého snu kvůli pocitu nedosažitelnosti. Ale co když existuje možnost, jak zažít opravdový astronautický výcvik, projít se ve skafandru po belgickém Evropském kosmickém centru a otevřít si dveře do nového světa? Jděte do toho po hlavě! Bez zaváhání. Nic podobného nesahá Expedici Mars ani po kotníky! Zažijete takové chvíle, o kterých se vám ani nezdálo a rozhodně nebudete litovat. Když nejde příležitost k vám, využijte příležitosti sami!

Milan HalousekKosmonautika

Do kosmu s Krtkem a na letní tábory

Květen je už v plném proudu a za necelé dva měsíce přijdou i velké školní prázdniny. V tomto příjemném období se proto můžete začít rozhodovat pro zajímavý program pro vás i vaše ratolesti. No a kam se vydat v květnu, či na po čem se již pomalu poohlížet do léta? To vám nyní přinášíme v zevrubném souhrnu (nejen) květnových aktivit České kosmické kanceláře. Můžete se těšit na setkání s (tím autentickým) Krtkem, co letěl do vesmíru, ale i na nabídku letních táborů a soustředění zaměřených na kosmonautiku a astronomii.

Milan HalousekKosmonautika

Objevte tvary ve vesmíru a spoustu dalšího...

Aprílový měsíc se opět nese v duchu mnoha zajímavostí, do kterých se můžete zapojit s Českou kosmickou kanceláří. Prostřednictvím ESA (Evropské kosmické agentury) si ti nejmenší mohou zkusit odhalit kosmické tvary, odstartuje expedice Mars a na své si přijdou i největší nadšenci kosmonautiky. Na konci dubna totiž odstartuje již tradiční KOSMOS-NEWS PARTY s jedinečnou zahraniční návštěvou.

Milan HalousekKosmonautika

Kosmické aktivity v nejkratším měsíci roku

I v únoru 2016, který je tentokrát o den delší než obvykle, se můžete zapojit do mnohých soutěží, projektu a dalších aktivit v kosmonautice. Ty vám neustále zprostředkovává Česká kosmická kancelář. Mimoto se můžete těšit na šňůru poutavých přednášek o kosmonautice po celé republice. Takže si vybere opravdu každý...

Milan HalousekKosmonautika

Zapojte se do projektů v kosmonautice i v novém roce!

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku. V novém roce 2016 vás opět čeká spoustu lákavých soutěží, možností se přivzdělat a přiblížit se kosmonautice blíž, než jste si schopni vůbec připustit! Takže na co se těšit v lednu 2016?

CSO Česká kosmická kancelářKosmonautika

Vyhraj stáž v ESA nebo cestu na kosmodrom Kourou ve Francouzské Guyaně!

Chceš vyhrát cestu na kosmodrom Kourou či stáž v ESA? Tak neváhej a přihlas do 15. ledna 2016 svůj nápad z kosmonautiky jako studentský projekt do soutěže Odysseus. Soutěž Odysseus, financovaná Evropskou unií z programu Horizont 2020, si klade za cíl inspirovat mladé lidi z celé Evropy k zapojení do výzkumu vesmíru a nabízí šanci ukázat znalosti v širokém spektru témat spojených s vesmírem, od družic a kosmických sond až k astrobiologii a meziplanetárnímu cestování.

Milan HalousekKosmonautika

Předvánoční nadílka zajímavých příležitostí v kosmonautice

Česká kosmická kancelář přeje všem zájemcům o kosmonautiku příjemné prožití předvánočního období a mnoho inspirativních nápadů při vymýšlení vánočních dárků (které ale samozřejmě nosí Ježíšek!) svým nejbližším. A pokud ještě nevíte, co by mohla právě vám nadělit kosmonautika, nenechte si ujít aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku.

Milan HalousekKosmonautika

Plno soutěží a aktivit pro všechny zájemce o kosmonautiku

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku. Zasoutěžit si mohou mladí konstruktéři robotů, vystřelit vlastní raketu parabolickou dráhou a nechybí ani výtvarná soutěž pro nejmenší. Do užšího výběru se dostávají adepti na Expedici Mars…

Milan HalousekKosmonautika

Setkejte se s astronautem Parazynskim a mnoho dalšího!

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku. Budete se moci setkat s americkým astronautem Scottem Parazynskim v Praze, zapojit se do několika lákavých soutěží a pochopitelně nechybí všemožné vzdělávací příležitosti.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »