Úvodní strana  >  Společnost  >  Pořádáme...  >  Noc vědců  >  Noc vědců 2007

Noc vědců 2007

Výsledky a reakce na proběhlý ročník Noci vědců

noc_vedcu_logo.gif
Nejen v Praze, Plzni a Brně, ale také na mnoha dalších místech v České republice proběhne astronomický program Evropské noci vědců. Nabídne pozorování astronomickými dalekohledy a řadu mimořádných doprovodných programů. Zde Vám přinášíme aktuální přehled.



Astronomický ústav Akademie věd ČR, v.v.i., Ondřejov, www.asu.cas.cz

Astronomický ústav AV ČR v rámci Noci vědců připravil následující mimořádnou nabídku pro veřejnost zahrnující prohlídku areálu observatoře, pozorování oblohy dalekohledy a prohlídku specializovaných pracovišť při jejich činnosti.

Program se uskuteční v pátek 28. září 2007 na observatoři v Ondřejově od 14:00 do 24:00.

14:00 - 19:00 (začátky ve 14:00, 15:00, 16:00, 17:00 a 18:00)

Exkurze do Slunečního oddělení: sluneční patrola a horizontální dalekohled HSFA 2 (průměr zrcadlového objektivu 50 cm, ohnisková vzdálenost 35 metrů). Přístroje budou v provozu a za jasného počasí bude předvedeno reálné pozorování Slunce, jinak ukázky pozorování ze záznamu.

Exkurze k robotickému dalekohledu BART skupiny astrofyziky vysokých energií.

Otevřeno muzeum V. Šafaříka - historické přístroje a dokumenty, historie základního astronomického výzkumu v ČR, vznik a vývoj ondřejovské hvězdárny a biografie jejího zakladatele J. J. Friče.

Prohlídka dvou historických kopulí původní hvězdárny.

Kosmonautika. Návštěvníci si budou moci prohlédnout plastové modely kosmické techniky, seznámit se s aplikacemi kosmického výzkumu používanými v běžném lidském životě, prověřit si své znalosti v malém testu z kosmonautiky. Děti si vymalují podle svých představ skafandr kosmonauta nebo raketoplán. K vidění bude i malá výstavka fotografií a autogramů nejznámějších kosmonautů světa. Samozřejmostí bude i informování o aktuálním dění v kosmonautice – ve světě, v kosmu i u nás v Česku. (Zajišťuje Astronautická sekce České astronomické společnosti.)

19:30 – 24:00 (začátky posledních prohlídek ve 23:00)

Za jasného počasí pozorování oblohy v západní kopuli původní hvězdárny a s pomocí přenosných dalekohledů v prostoru původní hvězdárny. Je dokonce možné si do tohoto historického místa přivézt i vlastní dalekohled (po dohodě s organizátory, viz kontakt níže)!

Otevřeno muzeum V. Šafaříka - historické přístroje a dokumenty, historie základního astronomického výzkumu v ČR, vznik a vývoj ondřejovské hvězdárny a biografie jejího zakladatele J. J. Friče.

Exkurze po malých skupinách návštěvníků na specializovaná pracoviště:

  • k největšímu dalekohledu v ČR (přístroj Stelárního oddělení - průměr hlavního zrcadla 2 m, ohnisková vzdálenost 67 m, hmotnost 87 tun), prohlídka a informace o pozorování dalekohledem a zpracování výsledků
  • k automatizovanému dalekohledu skupiny asteroidů o průměru objektivu 65 cm
  • k robotickému dalekohledu BART skupiny astrofyziky vysokých energií
  • k horizontálnímu dalekohledu HSFA2 (přístroj Slunečního oddělení - průměr zrcadlového objektivu 50 cm, ohnisková vzdálenost 35 metrů), kde se bude provádět kontrola optického systému pomocí hvězd, návštěvníci se dostanou do místnosti operátora.

Vybranými dalekohledy se bude možné podívat do vzdáleného vesmíru na dvojhvězdy, hvězdokupy, mlhoviny a galaxie. Zajímavý pohled dalekohled poskytne např. na dvojhvězdu Albireo v souhvězdí Labutě či na dvojhvězdu Alcor a Mizar ve Velké medvědici. Bude možné pozorovat kulovou hvězdokupu M 13 v Herkulovi, prstencovou mlhovinu M 57 v Lyře, galaxii M 31 v Andromedě a další.

Kosmonautika. Návštěvníci si budou moci prohlédnout plastové modely kosmické techniky, seznámit se s aplikacemi kosmického výzkumu používanými v běžném lidském životě, prověřit si své znalosti v malém testu z kosmonautiky. Děti si vymalují podle svých představ skafandr kosmonauta nebo raketoplán. K vidění bude i malá výstavka fotografií a autogramů nejznámějších kosmonautů světa. Samozřejmostí bude i informování o aktuálním dění v kosmonautice – ve světě, v kosmu i u nás v Česku. (Zajišťuje Astronautická sekce České astronomické společnosti.)

 

  • Shromaždiště účastníků exkurze je na tzv. centrální plošině v prostoru původní hvězdárny, v případě deště v muzeu tamtéž. Přijďte ještě před setměním, budete se lépe orientovat!
  • Parkování bude možné v prostoru u hřiště před vstupem do obou částí areálu observatoře (bude označeno), nejezděte prosím za zákazy vjezdu.
  • Observatoř v Ondřejově není vzhledem k potřebě zachování dobrých pozorovacích podmínek v noci osvětlena. Proto žádáme návštěvníky, aby se vybavili na cesty po observatoři baterkami a aby je používali podle pokynů našich průvodců.
  • Strávíte-li na hvězdárně celou dobu programu, bude se vám hodit občerstvení z Vašich zásob.
  • V pozdějších večerních hodinách užijete možná i teplejší oblečení.
  • K dispozici budeme i za špatného počasí, i když s omezenou nabídkou.
  • Pozorování dalekohledem bude možné pouze za jasného počasí.
  • Vstup zdarma.
  • Informační materiály k dispozici.

Bližší informace a dotazy: Pavel Suchan – suchan@ig.cas.cz, tel. 267 103 040, 737 322 815, Astronomický ústav AV ČR, v.v.i., Fričova 298, 251 65 Ondřejov.

Zveme Vás také na Dny otevřených dveří, které se na observatoři Astronomického ústavu AV ČR budou konat 9. – 11. listopadu 2007. Podrobný program bude zveřejněn v průběhu října.


Hvězdárna a planetárium Hradec Králové, www.astrohk.cz

V pátek 28. září ve 22:00 NOC EVROPSKÝCH VĚDCŮ - mimořádné pozorování noční oblohy (při nepříznivém počasí program v planetáriu).

Hvězdárna Valašské Meziříčí, www.astrovm.cz

  • Program zaměřený na Sluneční soustavu a její výzkum.
  • Pozorování Měsíce a Jupiteru (v hlavní kopuli hvězdárny i přenosnými dalekohledy v areálu hvězdárny).
  • Pozorování vícenásobných hvězdných systémů
  • Sluneční soustava v zahradě - praktická ukázka základních pohybů těles ve Sluneční soustavě
  • Veřejnost bude mít k dispozici dalekohled s odborníkem a bude se moci pokusit vyfotografovat si Měsíc kolem úplňku
  • Tři 15-20 minutové mikropřednášky - dobývání Měsíce, sondy k výzkumu
  • Sluneční soustavy – podle počasí pod oblohou v areálu hvězdárny nebo v přednáškovém sále
  • Orientace na obloze pomocí modelu místního poledníku a rovníku, nejznámější souhvězdí
  • Co je to analema - její model.

V případě nepříznivého počasí se budou konat pouze akce v interiéru budovy.


Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, www.observatory.cz

Noc z pátku 28. na sobotu 29. září 2007 vyhlásila Evropská komise tzv. "Nocí vědců". Cílem této aktivity je zejména oboustranné přiblížení lidí a vědy. Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy se jako významné kulturně-vzdělávací zařízení, které každým rokem navštíví na 150 000 lidí, k akci připojuje následujícím programem:

Otevírací doba bude prodloužena až do půlnoci. Návštěvníci si mohou prohlédnout přístrojové vybavení hvězdárny a její stálou expozici. Za jasného počasí nabízíme pozorování noční oblohy: dvojhvězd, hvězdokup, mlhovin a galaxií. Prohlídka i pozorování jsou doprovázeny odborným výkladem.

Součástí prohlídky je i mimořádná expozice UFO - realita nebo fikce? - výstava věnovaná neidentifikovatelným létajícím objektům a všemu, co lze za ně považovat.

Speciální program v kinosále:

  • 20:00 Jaký je náš vesmír Nejnovější poznatky o tom, v jakém vesmíru žijeme, jak vznikl a co ho čeká přednáší náš přední fyzik Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc.
  • 21:30 Hledá se Země - pořad s překvapivým koncem o hledání extrasolárních planet, které by mohly na svém povrchu hostit život
  • 22:30 Prahou astronomickou - pořad věnovaný astronomické historii našeho hlavního města
  • 23:30 Do blízkého a vzdáleného vesmíru - multimediální pořad v širokoúhlém provedení, shrnující základní poznatky o našem vesmíru

Pražská pobočka České astronomické společnosti, praha.astro.cz

Na pražské akci Noc vědců 28.září 2007 od 16 do 21 hodin u Žižkovské televizní věže:

Pozorování astronomickými dalekohledy, v případě pěkného počasí odpoledne Slunce a po setmění jasných objektů večerní oblohy v závislosti na pozorovacích podmínkách. V případě zatažené oblohy pozorování pozemských cílů - ukážeme, co dalekohled umí, jak zvětšuje a zobrazuje. Odborný výklad, zodpovídání dotazů, informační materiály k dispozici. Zdarma!


Severočeská hvězdárna a planetárium v Teplicích, příspěvková organizace, www.teplice-city.cz/hap/

Ukázka činnosti hvězdárny pro veřejnost. Pokud bude jasná obloha, bude se pozorovat dalekohledy. V opačném případě je připravena beseda pro návštěvníky.

Otevírací doba: pátek 28. 9. 2007 od 16:00 do 24:00, VSTUP ZDARMA ! Více na http://www.teplice-city.cz/hap/noc2007.htm. Pozor - bude otevřena pouze hvězdárna na Písečném vrchu !

Program v případě jasného počasí:

  • 16:00 – západ Slunce (cca 18:45) pozorování Slunce (fotosféra, chromosféra, protuberance)
  • 18:45 – 20:00 beseda a diskuse s návštěvníky, možnost prohlídky hvězdárny
  • 20:00 – 24:00 pozorování noční oblohy

Program v případě špatného počasí:

Beseda a diskuse s návštěvníky, možnost prohlídky hvězdárny, modelování s glóby (zatmění Slunce i Měsíce, fázování Měsíce, střídání dne a noci a ročních období), promítání filmu o sluneční soustavě).


Hvězdárna a planetárium v Českých Budějovicích www.hvezcb.cz

Mimořádný program pro veřejnost v rámci akce pořádané Evropskou komisí se koná v budově českobudějovické hvězdárny v pátek 28. září od 19:00 do 23:00 hodin.

  • 19:30 přednáška "Novinky z astronomie"
  • 20:30 pozorování objektů noční oblohy

Jednotné vstupné 20,- Kč


Hvězdárna Most

Astronomická „Noc vědců“ 28.9.2007 v Mostě

Obě astronomická zařízení v Mostě, hvězdárna na Hněvíně a planetárium v REPRE budou mimořádně otevřena a nabídnou mimořádné programy:

Program v pátek 28.9.2007 na Hvězdárně MOST – Hněvín v případě jasného počasí:

  • 19:00 až 20:30 beseda a diskuse s návštěvníky, možnost prohlídky hvězdárny
  • 20:00 až 24:00 pozorování noční oblohy – Planeta Jupiter, Měsíc ve fázi krátce po úplňku, letní trojúhelník.
  • Ranní pozorování 29.9.2007 planety Venuše od 5.00 – 7.00 hodin jako mimořádné jasný a velmi úzký srpek.

Program v pátek 28.9.2007 na Hvězdárně MOST – Hněvín v případě špatného počasí:

  • Beseda a diskuse s návštěvníky, možnost prohlídky hvězdárny
  • Promítání filmu o sluneční soustavě

Planetárium Most (Astronomická společnost Most)

Program v pátek 28.9.2007 v Planetáriu Most v Kulturním domě REPRE.

Křest nového komponovaného multimediálního programu planetária – podzimní souhvězdí od 16.00 hodin,

  • 18.00 hodin opakování
  • 20.00 hodin opakování

Na závěr každého programu bude představeno zákulisí přípravy a tvorby programů, hledání astronomických úkazů a objektů pro prezentace ve speciálních programech a na tématických WWW stránkách a ovládání přístroje a podpůrných systémů přístroje planetária.

Seznámení se základními astronomickými WWW stránkami pro základní informaci o možnostech pozorování a přípravě pozorovacího programu.

Kontakt: T.: +420 417 639 352, / +420 605 550 889
Astronomická společnost Most E.: asm@wms.cz
Náměstí VMS 4, Most 434 01 W.


Hvězdárna Žebrák, www.hvezdarnazebrak.wz.cz

28.9.2007 od 20 hodin – NOC VĚDCŮ - Hvězdárna Žebrák bude pro pozorování otevřena po celou noc!!!


Východočeská pobočka České astronomické společnosti

Na Hvězdárně v Úpici v pátek 28.9.2007

  • 19:00 přednáška Mgr. Antonína Vítka na téma ISS – současnost a budoucnost mezinárodní vesmírné stanice (v přednáškovém sále hvězdárny)
  • program optických pokusů a demonstrací spojený se soutěží
  • praktická demonstrace - vypuštění modelu rakety
  • prohlídka hvězdárny a odborných pracovišť
  • pozorování objektů oblohy dalekohledy hvězdárny s výkladem (po přednášce)
  • soutěž pro děti o nejlepší kresbu objektu na obloze
  • možnost přespání na hvězdárně

V ZOO Dvůr Králové nad Labem

pozorování oblohy přenosnými dalekohledy, ukazování souhvězdí a objektu v rámci jízdy safari autobusem


Zlínská astronomická společnost - Hvězdárna Zlín, www.zas.cz

Pozorování včetně CCD pozorování. K dispozici bude informační brožurka o hvězdárně a zajímavých objektech na obloze z vlastních fotografií hvězdárny vydaná u příležitosti Evropské noci vědců 2007.


Vlašimská astronomická společnost, www.vas.cz

  • 18.00 h. Přednáška: Doc. RNDr. René Hudec, CSc. VESMÍR, JAK HO NEZNÁME

    Při pohledu do vesmíru nejsme omezeni na viditelné světlo. K pochopení jevů ve vesmíru podstatně přispívají družicové výzkumy v oblasti vysokých energií. Rentgenové a gama záření ve vesmíru vzniká tam, kde panují extrémní fyzikální podmínky. Jaký je přínos českých vědců v tomto oboru? Jaký je původ tzv. záblesků gama – nejenergetičtějších výbuchů ve vesmíru, které v gama oboru na krátký okamžik přezáří celý ostatní vesmír dohromady? Co by to pro nás znamenalo, kdyby tento jev nastal v naší blízkosti?

    O rentgenových očích kosmických observatoří a naší specifice – dalekohledech račí oko, ve kterých moderní špičková technika napodobuje uspořádání zrcadlových očí podvodních tvorů – o české účasti na projektech kosmických agentur ESA a NASA INTEGRAL, Gaia, XEUS a Constellation X bude vyprávět vedoucí Skupiny astrofyziky vysokých energií z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, v.v.i., Ondřejov. Vše doprovázené barevným obrazovým materiálem.

  • 20.00 h. Pozorování oblohy s výkladem Ing. Rudolfa Vlacha
    Pozorování bude probíhat pomocí dalekohledů v kopuli hvězdárny a na vyhlídkové plošině vlašimské hvězdárny. Pozorování oblohy je možné jen za příznivého počasí.
  • 22.00 h. Ohňová show na zahradě hvězdárny.

Vstupné: Děti a studující mládež do 26 let: 20 Kč; ostatní: 40 Kč. Evropská noc vědců 2007 ve Vlašimi se koná v rámci projektu Kulturně s Podblanickem. Akci finančně podpořil Středočeský kraj.


Astronautická sekce České astronomické společnosti, kosmonautika.astro.cz

Astronautická sekce České astronomické společnosti připraví v rámci programu na Ondřejovské observatoři v pátek 28. září 2007 od 16 do 24 hodin doprovodný program s kosmonautickou tématikou. Návštěvníci si budou moci prohlédnout plastové modely kosmické techniky, seznámit se s aplikacemi kosmického výzkumu používanými v běžném lidském životě, prověřit si své znalosti v malém testu z kosmonautiky. Děti si vymalují dle svých představ skafandr kosmonauta nebo kosmický raketoplán. K vidění bude i malá výstavka fotografií a autogramů nejznámějších kosmonautů světa. Samozřejmostí bude i informování o aktuálním dění v kosmonautice – ve světě, v kosmu i u nás v Česku.

Další informace: Milan Halousek, předseda Astronautické sekce ČAS – milan@halousek.eu


Astronomická společnost Pardubice, asp.wz.cz

V pátek 28. září 2007 se od 19 do 23 hodin uskuteční program určený nejširší veřejnosti v prostorách Domu dětí a mládeže Delta Pardubice (Gorkého 2658, 530 02 Pardubice). V rámci programu budou v provozu dalekohledy Hvězdárny barona Artura Krause – v kopuli, na terase i před budovou. Velcí návštěvníci si mohou vyslechnout krátkou přednášku s astronomickou tématikou, malí návštěvníci si jistě zasoutěží a vyzkouší si své znalosti z astronomie. Pro všechny přítomné bude program Noci vědců na pardubické Hvězdárně barona Artura Krause jednou z prvních možností zakoupit si i novou „Turistickou známku“ Hvězdárny, vydanou koncem srpna 2007.

Další informace: Martin Slezák, předseda Astronomické společnosti Pardubice - SlezakM@seznam.cz


Astronomický klub Pelhřimov, www.akp.isonda.net

Astronomický klub Pelhřimov, o. s. a Kabinet fyziky, Gymnázium Pelhřimov pořádají program v rámci projektu Evropská noc vědců 2007

Kdy: 28. září 2007 od 20:00 hodin

Kde: Gymnázium Pelhřimov

Akce bude mít velmi výraznou astronomickou tématiku, pro zpestření bude doplněna zajímavými fyzikálními a chemickými pokusy.

Program:

  • 20:00 – 20:15 Zahájení, úvodní slovo
  • 20:15 – 20:45 Přednáška Kam hvězdy odchází? (Mgr. Jakub Hraníček)
  • 20:45 – 21:00 Procházka chodbou – výstava dalekohledů a astronomických přístrojů
  • 21:00 – 21:15 Fyzikální experiment v laboratoři fyziky
  • 21:20 – 21:35 Přednáška Slunce – nejbližší hvězda Země (Ondřej Petrák)
  • 21:40 – 22:30 Pozorování objektů noční oblohy dalekohledy na terase Gymnázia (v případě nepříznivého počasí je připraveno promítání noční oblohy pomocí programu v učebně fyziky)
  • 22:30 – 23:00 Přednáška Hmota a její projevy (RNDr. Josef Jírů)
  • 23:00 – 23:15 Blesky ve zkumavce a jiné chemické zajímavosti
  • 23:15 – 23:35 Přednáška Reimannova domněnka (Mgr. Petr Mazanec)
  • 23:40 – 23:59 Diskuze na volné astronomické téma
  • 00:00 Slavnostní zakončení Evropské noci vědců

Organizátoři si vyhrazují právo na případnou změnu programu. V případě zájmu budou provedeny další fyzikální experimenty.


Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně, www.hvezdarna.cz

  • Prodloužené pozorování na hvězdárně od 21:00 do 24:00, mimořádně se budeme dívat na planety Uran a Neptun.
  • Uvedení nového minipořadu "Hon na družici", který bude ke stažení i na Internetu.

Na hvězdárně a planetáriu bude také probíhat společná akce s Přírodovědnou fakultou Masarykovy univerzity v Brně.


Hvězdárna Františka Pešty v Sezimově Ústí, www.hvezdarna-fp.cz

27.9.2007 čtvrtek

9-16 hod Představení hvězdárny pro školy (návštěva škol po objednání)
Tomáš Bezouška

28.9.2007 pátek

10-12 hod Strkovské meteority (otevření obnovené výstavy, dopoledne věnované pádu strkovských meteoritů v roce 1753
Petr Bartoš
14-16 hod Setkání s pamětníky, vzpomínkové odpoledne pro pozvané
Petr Bartoš, Zdeněk Soldát
16-17 hod Pozorování Slunce - pozorování pro veřejnost
Vlasta Neliba
18-24 hod Hvězdné znalosti - večer plný kvízů pro malé i velké o drobné ceny
18-19 hod Slunce a jeho aktivita - povídání s besedou na téma sluneční aktivity a pozorování Slunce
Vlasta Neliba
19-20 hod Barvy hvězd - povídání s besedou na téma vývoje hvězd a pozorování hvězd
Jan Elner
20-23 hod Pozorování noční oblohy - pozorování pro veřejnost – Jupiter, později Mars, vzdálený vesmír
Vlasta Feik, Zdeněk Soldát
20-21 hod Rytmus vesmíru - rytmy, víření bubnů pod hvězdnou oblohou
Martin Klíma
21-22 hod UFO všude kolem nás - povídání s besedou na téma neidentifikovaných objektů
Petr Bartoš
22-23 hod Zatmění Slunce - povídání s besedou na téma pozorování zatmění Slunce
Vlasta Neliba

29.9.2007 sobota

0-6 hod Pozorování noční oblohy - pozorování pro veřejnost – Jupiter, Mars, k ránu Venuše a Saturn
Vlasta Feik, Zdeněk Soldát, Vlasta Neliba
0-1 hod Rytmus vesmíru - rytmy, víření bubnů pod hvězdnou oblohou
Martin Klíma
15-17 hod Pozorování Slunce - pozorování pro veřejnost
Vlasta Neliba
20-23 hod Pozorování noční oblohy - pozorování pro veřejnost – Jupiter, později Mars
Vlasta Neliba

Západočeská pobočka České astronomické společnosti, www.astro.zcu.cz

Již potřetí se zapojuje do programu Evropské noci vědců. Program bude probíhat na Hvězdárně v Rokycanech ve spolupráci s Hvězdárnou Rokycany a také v Plzni v areálu Škoda společně s Hvězdárnou a planetáriem Plzeň a Katedrou fyziky Západočeské univerzity.

Představu o akcích si můžete udělat z fotografií z minulého ročníku na adresách:
http://www.astro.zcu.cz/cs/clanky/clanek/7/
/galerie/main.php?g2_itemId=8104
/galerie/main.php?g2_itemId=8007


Hvězdárna v Rokycanech, http://hvr.cz/

V průběhu akce si návštěvníci mohou poslechnout přednášky s astronomickým tématem, podívat se na připravené expozice nebo po soumraku pozorovat noční oblohu dalekohledy. Začátek akce je záměrně posunut do odpoledních hodin, abychom umožnili prohlédnout si nashromážděnou techniku za světla a v případě jasného počasí pozorovat Slunce.

3. ročník Noci vědců - 28. září 2007, Hvězdárna v Rokycanech, 16 – 24 hod

Program

  • v 16:00 hodin na rokycanském Masarykově náměstí během dne za jasného počasí pozorování sluneční fotosféry, skvrn na Slunci a Venuše, prohlídka vystavené techniky s odborným komentářem
  • v 17:30 hodin procházka mobilní sluneční soustavou cestou na hvězdárnu
  • ve 20:00 hodin přednáška na hvězdárně na téma "Mars očima astronoma" (Ota Kéhar), prohlídka hvězdárny a výstavy a v případě jasného počasí pozorování noční oblohy (Měsíc krátce po úplňku)

Lidová hvězdárna v Prostějově, p. o., http://www.hvezdarnapv.cz/

22.09. 9. 00 - 12. 00 hodin

SOBOTNÍ EXKURZE K radaru českého hydrometeorologického ústavu (čhmú) "SKALKY", sloužícího k určování srážkové oblačnosti, nacházejícího se poblíž obce Protivanov. Na místě je zajištěn odborný průvodce ČHMÚ.

Dopravu k radaru nezajišťujeme a ani za ni v žádném směru neodpovídáme. Dopravu si tedy zajišťuje každý samostatně. Mj. lze využít sobotní autobusové linky Prostějov (odj. 8:25 hod.) - Protivanov (př. 9:10 hod.) - Boskovice. V případě většího zájmu nelze vyloučit dělení zájemců na skupiny a je tedy třeba počítat i s případným zdržením.

Vstupné 20 Kč za každou osobu, včetně dětí. Na vaše další otázky rádi odpovíme na našich telefonních číslech.

23.9. - Evropská noc vědců

V neděli 23. 9. v 11. 51 hodin přestoupí Slunce ze znamení Panny do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. Den a noc budou stejně dlouhé. Evropská komise nazvala noc z 22. na 23. září Evropskou nocí vědců. Veřejnosti budou otevřena vědecká pracoviště akademií věd i síť hvězdáren a planetárií v celé Evropě. Prostějovská hvězdárna nabídne v sobotu 22. 9. ve 20. 30 hodin nejen večerní pozorování dalekohledy, ale také informace o dalekohledech, činnosti hvězdárny i prohlídku vybavení přednáškového sálu. Vstupné 10 Kč.

NEDĚLE 23. 9., v čase 13. 00 - 16. 00 hod.

soutěž pro děti POZNEJ SOUHVĚZDÍ A NAJDI ZVÍŘE!

V ZOO Svatý Kopeček u Olomouce budou soutěžící děti hledat sedm zvířat a na hrací kartu s neúplnými schématy tzv. zvířetníkových souhvězdí, kterou zdarma u vchodu obdrží, tato souhvězdí doplní. Smyslem soutěže je seznámit právě se zvířetníkovými souhvězdími i s pojmem zvěrokruh. Losování vždy tří výherců ze správných řešitelů se uskuteční ve 14. 00, 15. 00 a 16. 00 hodin. Vstupné obvyklé v ZOO Svatý kopeček Olomouc. PROSÍME, NEZAPOMEŇTE DĚTI TENTOKRÁTE VÝJIMEČNĚ VYBAVIT TUŽKOU!


Jihlavská astronomická společnost a Muzeum Vysočiny Jihlava www.jiast.cz, muzeum.ji.cz

celý den (26. - 28. 9. 2007)
  • Rinascimento – Ukázky umělecké tvorby přírodovědců
    (Muzeum Vysočiny v Jihlavě; Masarykovo nám. 57/58)
  • Zabádejte si – Workshop; možnost vyzkoušení některých výzkumných metod, ukázky historických i současných pomůcek pro výzkum.
    (Muzeum Vysočiny v Jihlavě; Masarykovo nám. 57/58)
  • Akademie prvního věku – Prezentace přírodovědecké činnosti žáků ZŠ.
    (Muzeum Vysočiny v Jihlavě; Masarykovo nám. 57/58)
  • Model části sluneční soustavy na Masarykově nám.
    (Masarykovo nám.)
  • Výstava 50 let kosmické éry
    (brána Matky Boží, Věžní 1, 10:00 – 17:00 hod.)
  • Výstava Průlet sluneční soustavou
    (brána Matky Boží, Věžní 1, 10:00 – 17:00 hod.)
  • Výstava mapového a historického archivu Jihlavské astronomické společnosti
    (brána Matky Boží, Věžní 1, 10:00 – 17:00 hod.)
  • Stavba papírových slunečních hodin, apod. + promítání filmu (smyčka)
    (Muzeum Vysočiny v Jihlavě; Masarykovo nám. 57/58)
    (hudební vstupy jihlavských interpretů)

***

středa 26. září 2007
  • 14:30 – 17:00 - pozorování Slunce před budovou Muzea Vysočiny v Jihlavě
    (Muzeum Vysočiny v Jihlavě; Masarykovo nám. 57/58 – před budovou)
  • 10:00 - Jak se dorozumívají vědci - (RNDr. Zdeňka Šestáka, DrSc. - Ústav experimentální botaniky AV ČR v Praze a šéfredaktor časopisu Photosynthetica) - přednáška o vědecké komunikaci.
    (Muzeum Vysočiny v Jihlavě; Masarykovo nám. 55)
  • 14.00 - O nás s námi - Odborní pracovníci o vědě a výzkumu v jihlavském muzeu.
    (Muzeum Vysočiny v Jihlavě; Masarykovo nám. 55)
  • 15:30 - O státech hmyzích i lidských. (RNDr. Klára Bezděčková, Ph.D;.Muzea Vysočiny Jihlava) – přednáška (Muzeum Vysočiny v Jihlavě; Masarykovo nám. 55)
  • 17.00 - Proč být kritický? (doc. RNDr. Čeňěk Zlatník, CSc., matematik, předseda českého klubu skeptiků Sisyfos - součást celosvětového skeptického hnutí, ve světě patří k vůdčím osobnostem humanistický filozof Paul Kurtz, u nás je aktivním členem např. Jiří Grygar) - popularizační přednáška na téma co je skepticismus, kdo jsou skeptici
    (Muzeum Vysočiny v Jihlavě; Masarykovo nám. 55)
  • 19.00 - Neuvěřitelné bajkopříběhy (Pavel Bezděčka; Muzeum Vysočiny Jihlava) Autorské čtení.
    (Muzeum Vysočiny v Jihlavě; Masarykovo nám. 55)
  • 19:40 - Kudy vedla cesta k aktům (RNDr. Ivan Růžička) - Oslava jednoho důležitého výročí.
  • 20:00 - Objevy, které mění svět. Recentní výskyt druhohorního komára na Moravě. (Pavel Bezděčka; Muzeum Vysočiny Jihlava) - Humorná mystifikační přednáška
    (Muzeum Vysočiny v Jihlavě; Masarykovo nám. 55)
  • 21:30 - večerní astronomické pozorování
    (brána Matky Boží, Věžní 1)

Večer zpříjemní jihlavská hudební skupina Honzíkova cesta. PODPOŘENO MAGISTRÁTEM MĚSTA JIHLAVY

čtvrtek 27. září 2007
  • 9:00 – 17:00 - pozorování Slunce + ukázka největšího veřejného dalekohledu na Vysočině dalekohledu před budovou Muzea Vysočiny v Jihlavě + názorné ukázky optických zobrazovacích přístrojů, apod.
    (Masarykovo nám. 57/58)
  • 18:00 – Dveře nebe i pekla (Miloš Podařil, Jihlavská astronomická společnost) – přednáška o střetech kosmických těles se Zemí
    (Muzeum Vysočiny v Jihlavě; Masarykovo nám. 55)
  • 20:30 - večerní astronomické pozorování
    (brána Matky Boží, Věžní 1)
pátek 28. září 2007
  • 20:00 - večerní astronomické pozorování
    (brána Matky Boží, Věžní 1)

Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy, http://planetarium.vsb.cz/

Hvězdárna a planetárium J. Palisy se k Noci vědců připojí mimořádným večerním pozorováním hvězdné oblohy. Návštěvníci si 28. září 2007 budou moci prohlédnout vybrané vesmírné objekty dalekohledem používaným pro odborná pozorování od 20:00 do 22:00 hodin spolu s odborným výkladem.




O autorovi

Karel Mokrý

Karel Mokrý

Narodil se v roce 1977 v Chrudimi. K astronomii ho přivedl návod na stavbu jednoduchého dalekohledu v časopise ABC, později se věnoval pozorování proměnných hvězd. Od roku 2001 se aktivně podílí na technické správě a tvorbě obsahu astro.cz. V letech 2001 - 2010 byl rovněž členem Výkonného výboru ČAS. V roce 2005 stál u zrodu prestižní české fotografické soutěže ČAM, v níž je rovněž až do současnosti porotcem.

Štítky: Noc vědců


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »