Úvodní strana  >  Společnost  >  Pořádáme...  >  Noc vědců  >  Noc vědců 2011

Noc vědců 2011

Logo Noci vědců
Logo Noci vědců
Evropská noc vědců je tu již 7. rokem. A opět s velmi bohatým programem. Na každém místě proběhnou astronomická pozorování dalekohledy v případě příznivého počasí, uvidíte práci vědců na vlastní oči a k dispozici budou speciální astronomická pexesa vydaná u příležitosti Noci vědců 2011, astronomická světýlka svítící červeně, na každém místě bude pak moci jeden z návštěvníků získat zrcadlový astronomický dalekohled! Svítilny s červeným světlem pro astronomická pozorování dodala GARMONDI CZ s.r.o., výrobce a dodavatel reklamních předmětů. Dalším partnerem letošní Noci vědců je EUROPE DIRECT, síť informačních center Evropské unie. Další informace naleznete na webové stránce projektu www.noc-vedcu.cz. Vstup na všechny akce je ZDARMA.

Rozcestník po jednotlivých místech:


STŘEDNÍ ČECHY


ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AV ČR, v.v.i., ONDŘEJOV

Astronomický ústav AV ČR, v. v. i. v rámci Evropské noci vědců připravil mimořádnou nabídku pro veřejnost zahrnující prohlídku areálu observatoře, pozorování oblohy dalekohledy a prohlídku specializovaných pracovišť při jejich činnosti včetně největšího dalekohledu v České republice. Zdarma!

Program v pátek 23. září 2011 na observatoři v Ondřejově od 15:00 do 24:00

Po celou dobu od 15 do 24 hodin: Otevřeno muzeum V. Šafaříka - historické přístroje a dokumenty, vznik a vývoj ondřejovské hvězdárny, osobnost jejího zakladatele J. J. Friče.

Nová expozice v muzeu – poprvé otevřeme veřejnosti v prvním patře muzea V. Šafaříka historickou expozici přístrojů pro výzkum Slunce používaných na naší observatoři.

Trocha kosmonautiky – kosmické pero z raketoplánu, izolační destička raketoplánu, mise STS 125, Krtek astronaut na vlastní oči - s výkladem (v muzeu). Návštěvníci si také budou moci prohlédnout Písně kosmické, které letěly v roce 2009 do vesmíru s astronautem Andrew Feustelem.

Bolidové kamery – v muzeu budete moci mimořádně spatřit dvě historické kamery používané pro fotografování jasných meteorů. Jedna z nich zachytila v roce 1959 známý Příbramský bolid.

V muzeu také uvidíte nové dosud nezveřejněné kresby Měsíce pořízené odborným pracovníkem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Milanem Blažkem.

Soutěž o 3 dalekohledy - v 18 a 22 hodin soutěž o jednoduchý zrcadlový dalekohled Firstscope o průměru 8 cm. Vaše znalosti vesmíru můžete uplatnit v kvízu a stát se majitelem dalekohledu. Losování proběhne v muzeu. Ve 20:00 pro účastníky přednášky samostatná soutěž!

Pro děti zdarma astronomické pexeso, pro zájemce o noční pozorování červená svítilna.

15:00 - 19:00 (začátky v 15:00, 16:00 a 17:00 u historické hvězdárny a muzea): Exkurze do Slunečního oddělení: můžete se podívat na sluneční patrolu, k horizontálnímu dalekohledu HSFA 2 (průměr zrcadlového objektivu 50 cm, ohnisková vzdálenost 35 metrů) a slunečnímu radioteleskopu o průměru 10 metrů. Přístroje budou v provozu a za jasného počasí bude předvedeno reálné pozorování Slunce, jinak ukázky pozorování ze záznamu.

Exkurze k největšímu dalekohledu v ČR (přístroj Stelárního oddělení – průměr hlavního zrcadla 2 m, ohnisková vzdálenost 64 m, hmotnost 87 tun), prohlídka a informace o pozorování dalekohledem a zpracování výsledků.

Exkurze k dalekohledu D 50 skupiny astrofyziky vysokých energií.

Prohlídka dvou historických kopulí původní hvězdárny, v případě jasného počasí pozorování Slunce v Západní kopuli.

19:00 Přednáška RNDr. Pavel Koten, PhD. – Meteory a meteorické deště aneb kameny z nebe (ne)padají. Přednáška proběhne v seminární místnosti budovy Slunečního oddělení. Po jejím skončení pro přítomné soutěž o dalekohled.)

19:30 – 24:00 (začátky posledních prohlídek ve 23:00): Za jasného počasí pozorování oblohy v Západní kopuli původní hvězdárny a s pomocí přenosných dalekohledů před muzeem. Podzimní obloha nabídne např. jasnou kometu Garradd, galaxii M31 v Andromedě a před půlnocí planetu Jupiter i s jejími měsíci.

Zveme do prostoru historické hvězdárny astronomy amatéry se svými dalekohledy, aby pozorovali oblohu spolu s námi. Nutná domluva předem na 737 322 815, suchan@astro.cz (Pavel Suchan).

Exkurze po malých skupinách návštěvníků na specializovaná pracoviště:

  • k největšímu dalekohledu v ČR (přístroj Stelárního oddělení – průměr hlavního zrcadla 2 m, ohnisková vzdálenost 67 m, hmotnost 87 tun), prohlídka a informace o pozorování dalekohledem a zpracování výsledků
  • k dalekohledu skupiny asteroidů o průměru objektivu 65 cm
  • k dalekohledu D50 skupiny astrofyziky vysokých energií

V Ondřejově, tedy v největším astronomickém institutu, se bude hrát dokonce o 3 astronomické dalekohledy!

Kontaktní informace:

Astronomický ústav AV ČR, v.v.i.
Adresa: Fričova 298, 251 65 Ondřejov
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2011: Pavel Suchan
Telefon: 267 103 040, 737 322 815
E-mail: suchan@astro.cz
Web: www.asu.cas.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA JOSEFA SADILA V SEDLČANECH

17:00 - 24:00: Sledování západu Slunce velkým refraktorem 200/3000mm. Vizuální pozorování kulových hvězdokup, planetárních mlhovin a galaxií při současném pořizování snímků těchto objektů CCD kamerou. Praktická ukázka možností amatérské astronomie při sledování proměnných hvězd a exoplanet. Předvedení výsledků práce astronomů amatérů na sedlčanské hvězdárně. V průběhu sledování objektů diskuse na nejrůznější témata astronomie a fyziky.

24:00 – 4:00: Pozorování objektů ve druhé polovině noci jen pokud bude bezoblačná obloha.

Kontaktní informace:

Hvězdárna Josefa Sadila v Sedlčanech
Hvězdárna se nachází na Cihelném vrchu, přibližně 1 km západně od centra města
Adresa: Hvězdárna J.Sadila při KDJS v Sedlčanech, Havlíčkova 514, 264 01 Sedlčany
Telefon: 318 822 229
E-mail: hvezdarna@tiscali.cz
Web: www.kdjs-sedlcany.cz/hvezdarna/index.htm

ZPĚT na rozcestník


MĚSTSKÁ HVĚZDÁRNA SLANÝ

18:00 - 19:00: Audiovizuální pořady pro děti
19:00 - 20:00: Audiovizuální pořady pro dospělé
20:00 – 24:00: Program u dalekohledu - pozorování planety Jupiter, dvojhvězd, hvězdokup a dalších zajímavých objektů večerní oblohy.

V případě nepříznivého počasí uvedeme od 21:00 hodin astronomickou přednášku "Hledáme cizí světy" – úvahy o existenci planet u cizích sluncí, metody hledání planet mimo Sluneční soustavu, prezentace vlastních měření.

Kontaktní informace:

Městská hvězdárna ve Slaném
Adresa: Nosačická 1713, 274 01 Slaný
Telefon: 312 525 730
E-mail: hvezdarna@volny.cz
Web: 
mujweb.cz/hvezdarna/

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA VLAŠIM

Od 18:00 zahájí www.hvezdarna-slany.czprogram Jan Urban audiovizuálním pořadem „O historii amatérské astronomie ve Vlašimi“ k letošnímu 50. výročí otevření vlašimské hvězdárny a 20. výročí založení Vlašimské astronomické společnosti.

Od 18:15 nás Lenka Kotková, pozorovatelka stelárního oddělení Astronomického ústavu AV ČR Ondřejov, ve své speciální přednášce „V pozadí vědy“ seznámí s tím, jak se provádí astronomická pozorování a jak je třeba pracovat s daty, aby se stala užitečná pro vědu. Objevitelka mnoha planetek, z nichž planetku č. 10626 pojmenovala Zajíc po zakladateli vlašimské hvězdárny Janu Zajícovi, nám přiblíží svoji vědeckou práci.

Po přednášce je připravena soutěž o ceny, prohlídka hvězdárny a od 20:00 pozorování oblohy dalekohledy s výkladem a asistované pozorování pouhým okem (v případě jasného počasí).

Projekt „Vlašimská hvězdárna – zkvalitnění zázemí pro kulturně-společenskou a populárně-vzdělávací činnost“ je spolufinancován Evropskou unií v rámci Programu rozvoje venkova prostřednictvím realizace místní rozvojové strategie MAS Posázaví. Akci finančně podpořil Středočeský kraj.

Kontaktní informace:

Hvězdárna Vlašim
Adresa: Blanická 1095, 258 01 Vlašim
Pořadatel: Vlašimská astronomická společnost, Bohuslava Martinů 1341, 258 01 Vlašim
Telefon: 602 775 214 (Pavla Kovalská)
E-mail: hvezdarna@vas.cz
Web: www.vas.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA ŽEBRÁK

Pátek 23. září 2011 od 17 hodin

Noc vědců 2011 na Hvězdárně Žebrák aneb Podaří se nám u Hvězdárny Žebrák vyvolat jemné zemětřesení?

Hvězdárna Žebrák se stala za Českou astronomickou společnost hlavním českým koordinátorem Noci vědců. Při té příležitosti připravila také přímo v Žebráku zajímavý program pro veřejnost. V roce 2011 navíc neuvidíte pouze práci astronomickou a meteorologickou, kterou provozuje přímo hvězdárna, ale i seismologickou! Mimo prohlídky hvězdárny spojené s pozorováním dalekohledy a informace o meteostanici Žebrák si budete moci poslechnout povídání o ničivé síle zemětřesení a vyzkoušíte si i opravdové seismologické přístroje! Hostem Hvězdárny Žebrák bude i seismolog a vědecký pracovník Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, RNDr. Jan Zedník! Navíc budete moci v soutěži vyhrát astronomický dalekohled, získat řadu dárků a novinkově pro vás chystáme novinku - projekci noční oblohy na budovu hvězdárny s hudebním doprovodem! Program podrobněji:

17:00: Otevření Hvězdárny Žebrák pro veřejnost 18:00: Seismologie s RNDr. Janem Zedníkem a praktickými ukázkami starého a nového seismometru a registračního zařízení. Každý z návštěvníků si bude moci vyrobit vlastní zemětřesení! 20:00: Promítání noční oblohy na budovu hvězdárny s hudebním doprovodem 21:00: Astronomická pozorování dalekohledy za příznivého počasí a prohlídka hvězdárny a přístrojů

Vstup na tuto akci je ZDARMA, akce probíhá za každého počasí do pravé půlnoci.

Kontaktní informace:

Hvězdárna Žebrák
Adresa: Pivovarská ulice, 267 53 Žebrák
Telefon: 602 530 515
E-mail: kontakt@hvezdarnazebrak.cz
Web: www.hvezdarnazebrak.cz

ZPĚT na rozcestník


JIŽNÍ ČECHY


HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM ČESKÉ BUDĚJOVICE

Program od 19:00 do 22:00 hodin

Noc vědců 2011 v českobudějovickém planetáriu

  • Jak to vidí Eskymáci... (v planetáriu)
  • Jak to dělaj kosmonauti... (v kinosále)
  • Jak to pečou hvězdáři... (výstavní hala)
  • Jak to spatřej návštěvníci... (v kopuli - pouze za jasného počasí)
  • Co to hledaj hvězdáři aneb Cosmo-Astro-Geo Coins

Po přednášce je připravena soutěž o ceny, prohlídka hvězdárny a od 20,00 h pozorování oblohy dalekohledy s výkladem a asistované pozorování pouhým okem (v případě jasného počasí).

Kontaktní informace:

Hvězdárna a planetárium
Adresa: Zátkovo nábřeží 4, 370 01 České Budějovice
Pořadatel: Hvězdárna a planetárium České Budějovice s pobočkou na Kleti, Zátkovo nabřeží 4, 370 01 České Budějovice
Telefon: 386 352 044
E-mail: hvezdarna@hvezdarnacb.cz
Web: www.hvezdarnaCB.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA F. NUŠLA A ASTRONOMICKÝ KLUB PŘI DDM V JINDŘICHOVĚ HRADCI

Hvězdárna F. Nušla a astronomický klub při ddm v jindřichově hradci zve děti a veřejnost na pozorování slunce a noční oblohy u příležitosti evropské noci vědců 2011.

Program:
14:00 - 17:00: Pozorování Slunce
19:00 - 21:00: Program v projekčním sále (součástí budou krátké přednášky o světelném znečištění a historii hvězdárny)
21:00 - 02:00: Pozorování noční oblohy

Kontaktní informace:

Hvězdárna prof. Františka Nušla při DDM v Jindřichově Hradci
Adresa: Růžová 10/II, 377 01 Jindřichův Hradec
Telefon: 384 322 564, 606 633 439, 725 763 207
E-mail: jana.jirku@hvezdarnajh.cz
Web: www.hvezdarnajh.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA F. PEŠTY SEZIMOVO ÚSTÍ

Program od 17 do 24 hodin

Tvrdý dopad zamotá všem hlavy
Návštěvníci hvězdárny si zamotají hlavy s hlavolamy, rébusy a dalšími nástrahami v podobě zábavné fyziky, chemie a matematiky. Souběžně budou moci pozorovat večerní a noční oblohu, výstavu o dopadu meteoritů, ... Pro vytrvalce pak bude připraven funkční model dopadu meteoritu, kde budou na vlastní oči sledovat vytvoření impaktního kráteru.

Kontaktní informace:

Hvězdárna Fr. Pešty
Adresa: Ke hvězdárně 667, 391 02 Sezimovo Ústí
E-mail: info@hvezdarna-fp.cz
Web: www.hvezdarna-fp.cz

ZPĚT na rozcestník


SEVERNÍ ČECHY


SEVEROČESKÁ HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM V TEPLICÍCH

Hvězdárna bude od 16 do 24 hodin otevřena hvězdárna na Písečném vrchu.

Náš program v případě jasného počasí:
16:00 – 18:00: Pozorování Slunce
18:00 – 20:00: Soutěž o dalekohled
20:30 – 24:00: Pozorování noční oblohy (Měsíc, Jupiter, dvojhvězdy, ...)

Náš program v případě špatného počasí:
16:00 – 18:00: Promítání filmu o sluneční soustavě, diskuse s návštěvníky, možnost prohlídky hvězdárny, modelování s glóby (zatmění Slunce i Měsíce, fázování Měsíce, střídání dne a noci a ročních období)

18:00 – 20:00: Soutěž o dalekohled
20:30 – 24:00: Stejný program jako mezi 16:00 – 18:00
Soutěž o dalekohled:
16:00 – 18:00: Registrace dětí do soutěže
18:00 – 19:00: Písemný test
19:00 – 20:00: Vyhodnocení soutěže a předání cen vylosovaným výhercům
Letos je mimořádně pro tuto akci otevřeno ve stejnou dobu také planetárium v Koperníkově ulici
Program v planetáriu: 16:00 – 20:00: Prohlídka zařízení s výkladem
20:00 – 21:00: Ukázka oblohy pomocí přístroje ZKP II
21:00 – 24:00: Prohlídka zařízení s výkladem

Kontaktní informace:

Severočeská hvězdárna a planetárium v Teplicích
Adresa: Koperníkova 3062, 415 01 Teplice
Telefon: 417 576 571
E-mail: hap@hapteplice.cz
Web: www.hapteplice.cz

ZPĚT na rozcestník


ZÁPADNÍ ČECHY


HVĚZDÁRNA V ROKYCANECH

Hvězdárna bude otevřena od 18:00 do 23:00.

Program:

  • Prohlídka hvězdárny (na začátku akce a opakovaně v jejím průběhu mezi besedami)
  • Beseda o odborné činosti HvR (zákryty a zatmění Slunce)
  • Problematika roku 2012 a „konce světa“ (19 hod projekce videa)
  • Pozorování (v případě jasné oblohy)
  • Soutěž o dalekohled

Kontaktní informace:

Hvězdárna v Rokycanech
Adresa: Voldušská 721, 337 11 Rokycany
Telefon: 371 722 622
E-mail: hvezdarna@hvr.cz
Web: hvr.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA KARLOVY VARY

Hvězdárna bude otevřena od 19:00 do 02:00.

Program:

19:00: Noc oživlých vědců - Zhruba hodinový program má seznámit diváka s historií astronomie a astrologie. Je potřeba najít novou, záživnou formu vzdělávání. Konec složitých vědeckých přednášek. Uvažujeme využít celý objekt hvězdárny, za příznivého počasí též přilehlé okolí. Návštěvníci jsou součástí představení. Součástí představení je i soutěž o dalekohled.
20:00 - 02:00: V rámci pozorování promítány pořady a využity interaktivní exponáty

Kontaktní informace:

Hvězdárna a radioklub lázeňského města Karlovy Vary o. p. s.
Adresa: K Letišti 144, 360 01 Karlovy Vary
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2011: Miroslav Spurný
Telefon: 777 953 421
E-mail: miroslav.spurny@astropatrola.cz
Web: www.astropatrola.cz

ZPĚT na rozcestník


PŘEŠTICE

Akce se bude konat v Přešticích na náměstí (u kašny), přednáškových prostorách a výstavních prostorách od 18:00 do 24:00.

Aktivity na náměstí:

  • Pozorování noční oblohy - členové ZpČAS s dalekohledy (Newton 355/1600 mm, Newton 200 mm, Somet, refraktor a další)
  • Pokusy z chemie a fyziky, pozorování přes mikroskop – učitelé a žáci ZŠ Přeštice a dalších škol Plzeňského kraje
  • Astronomická kuchařka – členové ZpČAS
  • Vědomostní soutěž o dalekohled a drobné ceny

Výstavy:

  • Komentovaná výstava Klenoty noční oblohy
  • Výstava zabývající se problematikou světelného znečištění

Přednášky:

  • 18:15: Projekt Apollo – cesta na Měsíc či podvod století? (Bc. Ondřej Trnka – odborný pracovník Hvězdárny a planetária Plzeň)
  • 19:45: Fyzika v pohádkách a pohádky ve fyzice (doc. Dr. Ing. Karel Rauner – Pedagogická fakulta ZČU)
  • 19:45: Observatoř Pierra Augera - Studium kosmického záření o extrémních energiích (RNDr. Michael Prouza, Ph.D., Akademie věd ČR)

Jako každý rok si Západočeská pobočka společně s partnery připravila spoustu zajímavých pokusů, přednášek a pozorování. Letošní ročník Evropské noci vědců bude probíhat na náměstí v Přešticích u nově zrekonstruované kašny, najde zde jak členy ZpČAS tak i učitele a žáky ze ZŠ Přeštice a další zástupce škol Plzeňského kraje, kteří zde budou předvádět spoustu zajímavých chemických a fyzikálních pokusů např. vaření Slunce, jedlou kometu, model Měsíce, simulaci výbuchu sopky, 3D souhvězdí, pohyb hvězd, elektrolýzu vody, kyselé deště, reakce - barevné změny, některé si budou moci návštěvníci sami vyzkoušet. Na dataprojektoru, budou probíhat prezentace z astronomie a pozorování přes mikroskop nebo jednoduché soutěže pro děti o drobnější ceny.

V nedalekém kulturním středisku pak proběhne přednáškový cyklus se zaměřením na astronomii a fyziku.

Dále bude k dispozici i výstava astronomických fotografii členů pobočky, která ze své cesty po republice se přesune z Plzeňské radnice právě do Přeštic.

Kontaktní informace:

Západočeská pobočka České astronomické společnosti
Adresa: Voldušská 721, 337 01 Rokycany
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2011: Marek Česal
Telefon: 602 152 366
E-mail: mcesal@volny.cz
Web: www.astro.zcu.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM PLZEŇ

Hvězdárna a planetárium Plzeň bude na NV 2011 v prostorách Techmanie.

Program:

  • Pozorování astronomickými dalekohledy (při dobrém počasí)
  • Výstava k třiceti letům provozu amerických raketoplánů
  • Prostorový model raketoplánů v různých konfiguracích (přepravní, vzletová, přistávací)
  • Stolní tematicky zaměřené hry (magnetická Sluneční soustava, kosmonavigátor, omalovánky, vystřihovánky apod.)

Kontaktní informace:

Hvězdárna a planetárium Plzeň
Adresa: U Dráhy 11, 318 00 Plzeň
Telefon: 377 388 400
E-mail: hvezdarna@plzen.eu
Web: http://hvezdarna.plzen.eu

ZPĚT na rozcestník


SOUKROMÁ HVĚZDÁRNA P. JOSEFA MUCHY - SPÁLENÉ POŘÍČÍ U PLZNĚ

Soukromá hvězdárna p. Josefa Muchy ve Spáleném Poříčí vás zve na večerní program od 19 hodin.

Program:

  • přednáška - "Návštěvníci z vesmíru" – o kometách a asteroidech
  • prohlídka exponátů a astronomické techniky s odborným komentářem
  • v případě jasného počasí ukázky podzimních souhvězdí, pozorování oblohy a planety Jupiter s výkladem

Kontaktní informace:

Soukromá hvězdárna p.J.Muchy Spálené Poříčí
Adresa: Republikánská 238, 335 61 Spálené Poříčí
Telefon: 602 494 697
E-mail: rdmservis@seznam.cz

 

ZPĚT na rozcestník


VÝCHODNÍ ČECHY


HVĚZDÁRNA BARONA ARTURA KRAUSE V PARDUBICÍCH

Evropská Noc vědců 2011 na Pardubické hvězdárně se odehraje od 19:00 do půlnoci.

Pardubická hvězdárna spolu s Astronomickou společností Pardubice a Europe Direct Pardubice zve návštěvníky na tradiční Evropskou Noc vědců do DDM DELTA Pardubice. Bohatý program začíná v 19 hodin a končí o půlnoci. Návštěvníci všech věkových kategorií jsou zváni hned na několik stanovišť. Ve Velkém sále v přízemí budovy si budou moci vyslechnout krátkou přednášku „Jak vyfotit Měsíc“ a zapojit se do velké fotografické soutěže, která potrvá až do září roku 2012. V druhém patře, pod hvězdárnou, najdou stánek Europe Direct Pardubice, kde ti nejmenší mohou zkusit zajímavé astronomické hříčky o věcné ceny a starší si opráší své znalosti v astronomických kvízech. Budou si také moci osahat pravý železný meteorit a zapojit se do soutěže o hvězdářský dalekohled. O jedno poschodí výše je čeká fotografická výstava s výkladem. V učebně hvězdárny poběží pásmo naučných pořadů a terasa s kopulí hvězdárny pak bude za jasného počasí patřit všem příznivcům noční oblohy. Dalekohledy postupně projdou všechny zajímavé objekty vzdáleného nebe nacházející se v Mléčné dráze a na ty nejvytrvalejší čeká pohled na Jupiter se svou rodinou Galileovských měsíců. Drobné změny v programu jsou vyhrazeny. Budeme o nich informovat na našem webu.

Kontaktní informace:

Astronomická společnost Pardubice, Hvězdárna b. A. Krause DDM DELTA Pardubice
Adresa: Gorkého 2658, 53002 Pardubice
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2011: Petr Komárek, (Petr Horálek)
Telefon: 603 165 366, (736 124 431)
E-mail: info@astropardubice.cz, (horalek@astro.cz)
Web: www.astropardubice.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA V ÚPICI

Hvězdárna v Úpici, Východočeská pobočka ČAS a Sdružení pro podporu astronomických pozorování, zve od 18:00 do půlnoci.

Program pro děti

  • 18:00: Soutěž o ceny – astronomický milionář. Experimenty „Věda je zábava“. Vypuštění raketoplánu.

Program pro dospělé

  • 19:00: Prohlídka pracovišť hvězdárny a beseda s astronomy, program v přednáškovém sále na téma "Podzimní obloha"
  • 20:00: Astronomická přednáška
  • 21:00: Prohlídka dalekohledů a hvězdárny, pozorování objektů na obloze (za jasného počasí), diskuse, prohlídka výstav

Pro členy astronomických kroužků a zájemce o jejich činnost – možnost přespání na hvězdárně ve vlastních spacácích a případně stanech.

Kontaktní informace:

Východočeská pobočka ČAS, Hvězdárna v Úpici a Sdružení pro podporu astronomických pozorování
Adresa: Hvězdárna v Úpici, U Lipek 160, 542 32 Úpice
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2011: Marcel Bělík
Telefon: 499 882 289
E-mail: belik@obsupice.cz
Web: www.obsupice.cz

ZPĚT na rozcestník


ZOO DVŮR KRÁLOVÉ

Jako již několik předchozích let se část programu Noci vědců Hvězdárny v Úpici, Východočeské pobočky ČAS a Sdružení pro podporu astronomických pozorování přesune do areálu ZOO Dvůr Králové. Zde budou si budou moci zájemci zasoutěžit v astronomických kvízech o drobné ceny, poradit se a popovídat si o obloze, astronomii a příbuzných oborech, prohlédnout si putovní výstavu a za jasného počasí si prohlédnout zajímavé objekty noční oblohy. Pro případ deště a zamračené oblohy bude připravena přednáška na téma „Co byste viděli, kdybyste dnes viděli...“. Začátek programu je v 20:30 v prostoru vstupní brány Safari ZOO Dvůr Králové.

Kontaktní informace:

Východočeská pobočka ČAS, Hvězdárna v Úpici a Sdružení pro podporu astronomických pozorování
Adresa: ZOO Dvůr Králové a. s., 544 01 Dvůr Králové nad Labem
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2011: Marcel Bělík
Telefon: 499 882 289
E-mail: belik@obsupice.cz
Web: www.obsupice.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM HRADEC KRÁLOVÉ

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové zve od 19:00 do půlnoci.

Na co se těšit? Astrofyzikální hokusy - pokusy, při jasné obloze navazuje pozorování noční oblohy Výběr ze seznamu pokusů: pohyb tělesa v gravitačním poli, experimenty s pády různých těles do gravitačního trychtýře (modelu černé díry), kosmická váha, vznik kráterů na Měsíci - porovnání rychlosti pohybu planetky, JAS39 Gripen a vozů formule 1. Vědomostní soutěž o ceny (pexesa, svítilny).

Kontaktní informace:

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové
Adresa: Zámeček 456/30, 50008 Hradec Králové
Telefon: +420-495 264 087, +420-495 270 959, fax: +420-495 267 952
Mobil: +420-737 456 777
E-mail: astrohk@astrohk.cz
Web: www.astrohk.cz

ZPĚT na rozcestník


VYSOČINA


GYMNÁZIUM PELHŘIMOV

Gymnázium Pelhřimov zve od 19:00 do půlnoci.

Astronomický klub Pelhřimov společně s Gymnáziem Pelhřimov připravil nový program „Pokusy a experimenty, které možná znáte, ale hlavně takové, jaké vám ve škole raději nechtěli ukázat.“ Program bude rozdělen do několika části, v nichž se budou střídat experimenty předváděné našimi demonstrátory s experimenty, které si budou moci vyzkoušet i sami návštěvníci. Z připravovaných jmenujme například Diskotéku pro škroby, Barvy duhy ve spektroskopii na různé způsoby, Tajemství ocelového města - holomráz (-196°C s kapalným dusíkem), Jámu a kyvadlo, Výboje v plynech. Pod mikroskopem bude možno vidět minimonstra z našeho okolí. Návštěvníci si osobně budou moci vyzkoušet neobvyklý způsob likvidace neekologických žárovek, pohrát si s laserovými paprsky a mnoho dalšího. Během večera proběhne též soutěž o zajímavé astronomické ceny. Experimentální část bude ukončena přibližně ve 22 hodin vyhlášením výsledků soutěže a závěrečným bengálským ohněm. Následně bude pro návštěvníky večera připraveno pozorovat noční oblohy prostřednictvím několika astronomických dalekohledů, a to až do jedné hodiny ranní. V případě nepříznivého počasí bude připraven náhradní program. V průběhu celého večera budou mít návštěvníci možnost živě diskutovat s pedagogy gymnázia a dalšími odborníky o vědeckém životě a výzkumu. Aktualizovaný program můžete nalézt na internetových stránkách Astronomického klubu Pelhřimov (www.astroklub.cz).

Kontaktní informace:

Astronomický klub Pelhřimov
Adresa: Antonína Sovy 743, 393 01 Pelhřimov
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2011: RNDr. Jakub Hraníček
Telefon: 777 889 193
E-mail: hranicek.jakub@email.cz
Web: www.astroklub.cz

ZPĚT na rozcestník


JIHLAVA

Noc vědců se v Jihlavě bude konat od 9 do 23 hodin na čtyřech místech.

Místa
* Masarykovo nám., horní část, Jihlava
* Muzeum Vysočiny Jihlava, Masarykovo nám. 57/58, Jihlava
* Muzeum Vyosčiny Jihlava, Masaryková nám. 55, Jihlava
* Brána Matky Boží, Věžní 1, Jihlava

Program

  • 9:00 - 17:00: Astronomický stan: Stan Jihlavské astronomické společnosti na Masarykově náměstí v Jihlavě (před budovou Muzea Vysočiny Jihlava): za příznivého počasí pozorování Slunce, v opačném případě pozorování okolí, rozdávání letáků, ukázka astronomických dalekohledů.
  • 9:00, 10:00, 11:00, 12:00 a 13:00: Workshop pro školy a organizované skupiny.
  • 14:00 - 17:00: Workshop pro veřejnost
  • 17:00 - 18:00: Vyhodnocení celodenní soutěže.
  • 18:00: Hlavní přednáška: (Muzeu Vysočiny Jihlava, Masarykovo nám. 55, Jihlava).
  • 20:00: Jihlavská astronomie: Ukázka astronomické techniky na astronomické pozorovatelně na Bráně Matky Boží v Jihlavě.
  • 20:30: Astronomické pozorování: Pozorování večerní oblohy na bráně Matky Boží v Jihlavě pomocí astronomických dalekohledů.

Obsah Workshopu Jihlavské astronomické společnosti a Muzea Vysočiny Jihlava

  • Astronomický stan: ukázka dalekohledů, pozorování Slunce a pozemních objektů (Masarykovo nám. U muzea, Jihlava). + téma rovnodennost
  • Fyzikální show: nejrůznější fyzikální pokusy (expoziční sál)
  • Ukázka práce muzea: všechna oddělení a všechny pracovní skupiny muzea v expozicích prezentují svou činnost, přičemž účastníci si mohou většinu věcí vyzkoušet (hlavní témata: zoologie, botanika a mykologie, geologie, historie, společenské vědy, restaurátorství a archeologie – více stanovišť)

Kontaktní informace:

Jihlavská astronomická společnost
kancelář, kontaktní centrum a astronomická pozorovatelna:
Adresa: Věžní 1, Jihlava, 586 01
Telefon: +420 728 880 930, +420 723 950 301, +420 774 906 125
E-mail: info@jiast.cz
Web: www.jiast.cz, http://muzeum.ji.cz/

ZPĚT na rozcestník


STŘEDNÍ MORAVA


HVĚZDÁRNA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ, p.o.

Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. zve od 18:00 do 23:00.

Od 18:00

  • Zábavná fyzika pro každého: Zábavný podvečer plný fyzikálních experimentů nejen z optiky a elektromagnetismu.

Od 20:00 do 23:00

  • Astronomická pozorování v hlavní kopuli i přenosnými dalekohledy v areálu hvězdárny
  • Umíš najít souhvězdí?: Seznámení se základní orientací na obloze a nejznámějšími souhvězdími

Od 21:30

  • Barvy hlubokého vesmíru: Zajímavé objekty hlubokého vesmíru a význam jejich pozorování a pochopení pro soudobou fyziku

Kontaktní informace:

Hvězdárna Valašské Meziříčí, p.o.
Adresa: Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2011: Libor Lenža
Telefon: 571 611 928
E-mail: libor.lenza@astrovm.cz
Web: www.astrovm.cz

ZPĚT na rozcestník


LIDOVÁ HVĚZDÁRNA V PROSTĚJOVĚ, p.o.

Prostějovská hvězdárna nabídne ve 20,30 hodin nejen večerní pozorování dalekohledy (nutná bezmračná obloha), ale také informace o dalekohledech, činnosti hvězdárny prohlídku výstav a vybavení přednáškového sálu.

Kontaktní informace:

Lidová hvězdárna v Prostějově, p.o.
Adresa: Kolářovy sady 3348, 796 01 Prostějov
Telefon: +420 582 344 130
E-mail: hvezdarna@hvezdarnapv.cz
Web: www.hvezdarnapv.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA ZLÍN

Program: prohlídka oblohy, pozorování dalekohledem, ukázka elektronického pozorování, jednoduché fyzikální a optické pokusy, videoprojekce v přednáškovém sále.

Kontaktní informace:

Hvězdárna Zlín
Adresa: Lesní čtvrť III/5443, 760 01 Zlín
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2011: MUDr. Zdeněk Coufal, předseda Zlínské astronomické společnosti
Telefon: 736 734 511 ve večerních hodinách v pondělí, středu a pátek
E-mail: zas@zas.cz
Web: www.zas.cz

ZPĚT na rozcestník


JIŽNÍ MORAVA


VESELÍ NAD MORAVOU

Na Noc vědců zve Společnost pro meziplanetární hmotu, občanské sdružení ve spolupráci s BRELAN D’AS, o. s. Akce se bude konat na Sokolovské 671, Café Pierre a parkoviště před Domem pečovatelské služby (v centru města za poštou) od 19:00 do 24:00.

Návštěvníci si připomenou výročí 750 let od první písemné zmínky o Veselí nad Moravou a porovnají si astronomické znalosti v té době a dnes – pro vítěze soutěže bude připraven malý astronomický dalekohled. Dále je čeká představení historie dalekohledu a za jasného počasí i praktické pozorování s cílem ukázat rozdíl v zobrazení v malém a velkém dalekohledu při sledování planety Jupiter a jeho měsíců. Závěrečná rekapitulace bude patřit prezentaci možných konců světa a návodu, jak je přežít.

Program:

  • Zahájení
  • Představení programu a vystupujících
  • Prezentace pro veřejnost:
    • Obloha před 750 lety – pořad k výročí 750 let první písemné zmínky Veselí nad Moravou
    • O dění na obloze a astronomii před třemi čtvrtěmi tisíce let
    • Dalekohledy včera, dnes a zítra
    • Historie dalekohledu
    • Pozorování dalekohledem (podle počasí – cíl Jupiter a Uran!)
    • Soutěž o astronomický dalekohled
    • Konec města Veselí nad Moravou (a světa) v r. 2012? aneb Proč kupovat dárky k vánocům 2012

Kontaktní informace:

Společnost pro meziplanetární hmotu, občanské sdružení Hvězdárna a planetárium Brno, p. o.
Adresa: Kraví hora 2, 616 00 Brno
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2011: Ivo Míček
Telefon: 724 050 807
E-mail: ivo.micek@post.cz
Web: smph.astro.cz, www.kommet.cz, www.cafepierre.cz

ZPĚT na rozcestník


SEVERNÍ MORAVA


HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM JOHANNA PALISY VŠB-TU OSTRAVA

Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy VŠB-TU Ostrava zve od 18:00 do 23:00.

Program:

  • 18:00: O kvalitě ovzduší na Ostravsku aneb Za co mohou klimatické faktory, přednáška pro veřejnost – přednáší Mgr. Blanka Krejčí, Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava
  • 19:30: Průvodce noční oblohou: čas podzimní rovnodennosti, živě uváděný pořad v planetáriu (PaedDr. Ivana Marková, Ph.D.)
  • 20:25: Vyhlášení vítěze soutěže o dalekohled FirstScope
  • 20:30: Pozorování vybraných objektů hvězdné oblohy dalekohledy spojené s povídáním o pozorování proměnných hvězd a fotografování kosmických objektů na HaP

Kontaktní informace:

Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy VŠB - Technická univerzita Ostrava
Adresa (VŠB): 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava-Poruba
Adresa (HaP): K planetáriu 502, 725 26, Ostrava-Krásné Pole
Telefon: 596 994 950
E-mail: planetarium@vsb.cz
Web: planetarium.vsb.cz

ZPĚT na rozcestník




O autorovi

Karel Mokrý

Karel Mokrý

Narodil se v roce 1977 v Chrudimi. K astronomii ho přivedl návod na stavbu jednoduchého dalekohledu v časopise ABC, později se věnoval pozorování proměnných hvězd. Od roku 2001 se aktivně podílí na technické správě a tvorbě obsahu astro.cz. V letech 2001 - 2010 byl rovněž členem Výkonného výboru ČAS. V roce 2005 stál u zrodu prestižní české fotografické soutěže ČAM, v níž je rovněž až do současnosti porotcem.

Štítky: Noc vědců


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »