Úvodní strana  >  Společnost  >  Pořádáme...  >  Noc vědců  >  Noc vědců 2013

Noc vědců 2013

Astronomická část Evropské noci vědců bude v roce 2013 probíhat na více než 20 místech v ČR. Na každém stanovišti proběhnou v případě příznivého počasí astronomická pozorování dalekohledy. Návštěvníci budou mít možnost vidět práci vědců na vlastní oči, proběhne řada pokusů, pamatováno bude i na nejmenší návštěvníky. Na každém místě bude pak moci jeden z návštěvníků v soutěži získat zrcadlový astronomický dalekohled. Hlavním tématem letošního ročníku bude energie. Ta je ve vesmíru zastoupena v mnoha různých formách, ve hvězdách, ale i v kometách, z nichž několik mimořádně jasných bude velkou ozdobou nočního nebe v tomto roce. Věnovat se budeme především energii sluneční, díky které je na Zemi vůbec možná existence života. Slunce bude v roce 2013 právě v maximu svého jedenáctiletého cyklu, takže je to vhodná příležitost ukázat aktivní oblasti na Slunci, jako jsou sluneční skvrny. A bude toho samozřejmě mnohem víc, podstatou bude ukázat veřejnosti práci astronomů, vtáhnout je do dění a připravit netradiční formy prezentace v podobě show, koncertů, pokusů atd. Další informace na www.noc-vedcu.cz nebo na mezinárodním facebookovém portálu akce.

Banner k Noci vědců 2013 na Váš web či leták
(po kliknutí se otevře verze s rozlišením 3333x1667 px, 300 dpi a velikostí 4,24 MB)


Rozcestník po jednotlivých místech:


STŘEDNÍ ČECHY


ONDŘEJOV – ASTRONOMICKÝ ÚSTAV a ASTRONAUTICKÁ SEKCE ČAS

Astronomický ústav AV ČR, v. v. i. v rámci Evropské noci vědců připravil následující mimořádnou nabídku pro veřejnost zahrnující prohlídku areálu observatoře, přednášky, pozorování oblohy dalekohledy a především prohlídku specializovaných pracovišť při jejich činnosti. Zdarma!

Program v pátek 27. září 2013 na observatoři v Ondřejově od 15:00 do 24:00

15:00 - 24:00

Otevřeno muzeum V. Šafaříka - historické přístroje a dokumenty, vznik a vývoj ondřejovské hvězdárny, osobnost jejího zakladatele J. J. Friče, historická expozice přístrojů pro výzkum Slunce používaných na naší observatoři. V muzeu také uvidíte kresby Měsíce pořízené odborným pracovníkem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Milanem Blažkem.

Kosmonautika - návštěvníci si budou moci prohlédnout modely kosmické techniky, seznámit se s aplikacemi kosmického výzkumu používanými v běžném lidském životě, prověřit si své znalosti v malém testu z kosmonautiky. Děti si vymalují podle svých představ skafandr kosmonauta nebo raketoplán. K vidění bude i kosmické pero, izolační destička raketoplánu a program navštíví také český kosmonaut Krtek (ve spolupráci s Americkým centrem). Návštěvníci si budou moci prohlédnout Písně kosmické, které letěly v roce 2009 do vesmíru s astronautem Andrew Feustelem. Vše s výkladem (v muzeu). Samozřejmostí bude i informování o aktuálním dění v kosmonautice – ve světě, v kosmu i u nás v Česku. (Zajišťuje Astronautická sekce České astronomické společnosti.)

Soutěž o 3 dalekohledy - v 18 a 22 hodin soutěž o jednoduchý zrcadlový dalekohled Firstscope o průměru 8 cm. Vaše znalosti vesmíru můžete uplatnit v kvízu a stát se majitelem dalekohledu. Losování proběhne v muzeu. Ve 20:00 pro účastníky přednášky samostatná soutěž!

15:00 - 19:00

Komentované prohlídky expozice o historii výzkumu v oblasti fyziky meteorů (bolidy a pády meteoritů) na observatoři v Ondřejově. Uvidíte zde historicky cenné přístroje, meteority, záběry bolidů - to vše s komentářem. Odchod s průvodcem od Muzea V. Šafaříka v 15, 16, 17, 18 a 19 hodin.

Exkurze do Slunečního oddělení: můžete se podívat na sluneční patrolu, k horizontálnímu dalekohledu HSFA 2 (průměr zrcadlového objektivu 50 cm, ohnisková vzdálenost 35 metrů) a slunečnímu radioteleskopu o průměru 10 metrů. Přístroje budou v provozu a za jasného počasí bude předvedeno reálné pozorování Slunce, jinak ukázky pozorování ze záznamu.

Exkurze k největšímu dalekohledu v ČR (přístroj Stelárního oddělení – průměr hlavního zrcadla 2 m, ohnisková vzdálenost 64 m, hmotnost 83 tun), prohlídka a informace o pozorování dalekohledem a zpracování výsledků.

Exkurze k dalekohledu D 50 skupiny astrofyziky vysokých energií.

Prohlídka dvou historických kopulí původní hvězdárny, v případě jasného počasí pozorování Slunce v Západní kopuli.

17:00 Přednáška předsedy Astronautické sekce České astronomické společnosti Milana Halouska "Ženy v kosmu". Přednáška proběhne v seminární místnosti budovy Slunečního oddělení. (Do dnešních dnů se do vesmíru podívalo celkem 531 lidí z 36 států celého světa. Žen mezi nimi bylo ale pouhých 57. Tou úplně první byla před padesáti roky sovětská kosmonautka Valentina Těreškovová. Její Vostok 6 vzlétl do kosmu 16. června 1963. Ona ale svůj let neprožila zrovna v nejlepší kondici. I o tom bude tato přednáška.)

19:00 Přednáška pracovníka Astronomického ústavu AV ČR Prof. RNDr. Petra Heinzela, DrSc. "Evropská jižní observatoř a Evropská kosmická agentura - sáhněme si na práh lidského poznání". Přednáška proběhne v seminární místnosti budovy Slunečního oddělení. Po jejím skončení pro přítomné soutěž o dalekohled. (O zapojení ondřejovských astronomů do projektu ALMA Evropské jižní observatoře a do nových slunečních misí Evropské kosmické agentury. Co od toho můžeme očekávat za výsledky?).

19:30 - 24:00 (začátky posledních prohlídek ve 23:00)

Za jasného počasí pozorování oblohy v Západní kopuli původní hvězdárny a s pomocí přenosných dalekohledů před muzeem. Podzimní obloha nabídne např. pohled na galaxii M 31 v Andromedě.

Zveme do prostoru historické hvězdárny astronomy amatéry se svými dalekohledy, aby pozorovali oblohu spolu s námi. Nutná domluva předem na 737 322 815, suchan@astro.cz (Pavel Suchan).

Exkurze po malých skupinách návštěvníků na specializovaná pracoviště:
K největšímu dalekohledu v ČR (průměr hlavního zrcadla 2 m), prohlídka a informace o pozorování dalekohledem Stelárního oddělení a zpracování výsledků, k dalekohledu skupiny fyziky asteroidů o průměru objektivu 65 cm a k dalekohledu D50 skupiny astrofyziky vysokých energií.

Kontaktní informace:

Astronomický ústav AV ČR, v.v.i.
Adresa: Fričova 298, 251 65 Ondřejov
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2013: Pavel Suchan
Telefon: 226 258 411, 737 322 815
E-mail: suchan@astro.cz
Web: www.asu.cas.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA JOSEFA SADILA V SEDLČANECH

Noc vědců 27. září 2013 pořádá Hvězdárna Josefa Sadila v Sedlčanech od 18 hodin.

Program Noci vědců 2013:

18:00 - 24:00:

  • Ukázka využití profesionálních CCD kamer při fotometrii hvězd s obíhajícími exoplanetami
  • Sledování proměnných hvězd a problematika objevování nových proměnných hvězd
  • Diskuse na nejrůznější témata např. kosmologie a fyzika elementárních částic, komety a planetky, dalekohledy a satelity zaměřené na astronomické objekty, radioastronomie a další oblasti ve výzkumu vesmíru

V případě nerušeného pozorování oblačností bude hvězdárna otevřena po půlnoci do 4 hod.

Kontaktní informace:

Hvězdárna Josefa Sadila v Sedlčanech
Hvězdárna se nachází na Cihelném vrchu, přibližně 1 km západně od centra města
Adresa: Hvězdárna J.Sadila při KDJS v Sedlčanech, Havlíčkova 514, 264 01 Sedlčany
Telefon: 318 822 229
E-mail: hvezdarna@tiscali.cz
Web: www.kdjs-sedlcany.cz/hvezdarna/index.htm

ZPĚT na rozcestník


MĚSTSKÁ HVĚZDÁRNA VE SLANÉM

Městská hvězdárna ve Slaném pořádá Noc vědců 27. září 2013.

Program Noci vědců 2013:

Program Noci vědců 2013 od 20:00 do 22:00 hodin:

  • Komentovaná prohlídka kopule s demonstrací práce s přístroji
  • Fotometrie pomocí CCD kamery – praktické ukázky měření a zpracování pozorování
  • Prezentace odborných pozorovacích programů: proměnné hvězdy, exoplanety
  • Ukázka snímkování známých nebeských objektů
  • Diskuse s astronomem nad dotazy publika
  • Za příznivého počasí pozorování podzimní oblohy pomocí dalekohledů

Vstup na tuto akci je ZDARMA.

Kontaktní informace:

Adresa: Městská hvězdárna ve Slaném, Nosačická 1713, 274 01 Slaný
Telefon: 312 525 730
E-mail: hvezdarna@volny.cz
Web: www.hvezdarna-slany.cz

ZPĚT na rozcestník


VLAŠIMSKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST

Program Evropské noci vědců 2013 začíná od 18:00.

  • Ing. Pavel Bakule, DPhil.: Tajemství laseru – ELI Beamlines
  • Losování vítěze, který obdrží zrcadlový astronomický dalekohled
  • Prohlídka hvězdárny
  • Představení nové meteorologické stanice ČHMÚ veřejnosti
  • Pozorování noční oblohy

Kontaktní informace:

Hvězdárna Vlašim
Adresa: Blanická 1095, 258 01 Vlašim
Pořadatel: Vlašimská astronomická společnost, Bohuslava Martinů 1341, 258 01 Vlašim
Telefon: 602 775 214 (Pavla Kovalská)
E-mail: hvezdarna@vas.cz
Web: www.vas.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA ŽEBRÁK

Noc vědců 2013 na Hvězdárně Žebrák

Letošní program noci vědců bude na Hvězdárně Žebrák velmi netradiční. Mimo astronomická pozorování, prohlídku pracoviště, přednášku a astronomickou pohádku pro děti připravujeme koncert s hvězdnou tematikou a premiérou písničky Hvězdy stárnou nad hvězdárnou. Návštěvníci budou moci i letos získat astronomický dalekohled.

Program podrobněji:

  • 18:00: Zahájení Noci vědců s možností prohlídky objektu stávající Hvězdárny
  • 19:00: Astronomická pohádka s promítáním hvězdné oblohy
  • 19:30: Prezentace nové přístavby Hvězdárny včetně vizualizace
  • 20:00: Koncert Josefa IX. s premiérou písničky Hvězdy stárnou nad hvězdárnou
  • 21:00: Přednáška Komety 2013
  • 22:00: Promítání hvězdné oblohy
  • 22:15: Astronomická pozorování dalekohledy hvězdárny včetně pozorování novým digitálním dalekohledem a hlavním dalekohledem hvězdárny s novým hlavním zrcadlem a novým navigačním systémem v případě příznivého počasí

Vstup na tuto akci je ZDARMA.

Hlavní program proběhne za každého počasí ve stanech na prostranství za budovou hvězdárny. Každý z návštěvníků získá CD s novou písničkou.

Kontaktní informace:

Hvězdárna Žebrák
Adresa: Pivovarská ulice, 267 53 Žebrák
Telefon: 602 530 515
E-mail: kontakt@hvezdarnazebrak.cz
Web: www.hvezdarnazebrak.cz

ZPĚT na rozcestník


JIŽNÍ ČECHY


HVĚZDÁRNA F. NUŠLA A ASTRONOMICKÝ KLUB PŘI DDM V JINDŘICHOVĚ HRADCI

Noc vědců 2013 na Hvězdárně F. Nušla začíná v pátek 27.9.2013 od 20:00 a pozorování budou probíhat až do soboty 28.9.2013 do 03:00

Program:

  • Astronomické pozorování dalekohledy:
    • Z kopule
    • Z obou teras mobilními dalekohledy
    • Ze zahrady (bude se pozorovat to, co směrem na východ není vidět z kopule ani z teras kvůli vzrostlým stromům – zejména po půlnoci Jupiter a Měsíc)
  • Povídání o dalekohledech, jejich stavbě a funkcích, optice, předvedení jednoduchých systémů projekce na téma „Co nám svítí nad hlavou“ a další témata
  • Povídání o škodlivosti světelného znečištění, jeho dopad na okolní prostředí i lidské zdraví

Kontaktní informace:

Hvězdárna prof. Františka Nušla při DDM v Jindřichově Hradci
Adresa: Růžová 10/II, 377 01 Jindřichův Hradec
Telefon: 384 322 564, 606 633 439, 725 763 207
E-mail: jana.jirku@hvezdarnajh.cz
Web: www.hvezdarnajh.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA F. PEŠTY SEZIMOVO ÚSTÍ

Hvězdárna Fr. Pešty Sezimovo Ústí zve děti a veřejnost u příležitosti Evropské noci vědců dne 27. září 2013 od 18:00.

Program:

Od 18:00: Pro návštěvníky bude připraveno dle věku: kvízy, hlavolamy, astronomické úlohy, kosmické omalovánky, výtvarný koutek a spousta dalších aktivit. Speciální místo v programu budou mít hravé fyzikální experimenty.

Od 20:00: Astronomické pozorování dalekohledy

Kontaktní informace:

Hvězdárna Fr. Pešty
Adresa: Ke hvězdárně 667, 391 02 Sezimovo Ústí
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2013: Petr Bartoš
Telefon: 731 434 135, 777 770 253
E-mail: bartos@hvezdarna-fp.cz
Web: www.hvezdarna-fp.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM ČESKÉ BUDĚJOVICE S POBOČKOU NA KLETI

Hvězdárna a planetárium České Budějovice zve děti a veřejnost u příležitosti Evropské noci vědců dne 27. září 2013 od 19:00 do 22:00. Podtitul akce zní: Okouzleni optikou...

Program:

  • 19:00 Kde končí nebe (film v kinosále)
  • 19:30 Modré z nebe (program v planetáriu)
  • 20:00 Pozorování objektů na nočním nebi dalekohledem (pouze za jasného počasí)
  • 20:00 „Eyes on the Skies“ (filmy ESO v kinosále)
  • V průběhu večera soutěž o dalekohled

Optická kouzla: Interaktivní edukativní výstava optických iluzí a klamů. Můžeme věřit svým očím? Co je realita a co je klam? Zdá se nám to nebo ne? Podívejte se do světa neuvěřitelných optických iluzí a klamů a poznejte, jak (ne)funguje lidský mozek. Uvidíte statické obrazy, které se začnou hýbat, iluze prostorového vidění a grafické paradoxy. Výstavní hala HaP.

Kontaktní informace:

Hvězdárna a planetárium České Budějovice s pobočkou na Kleti
Adresa: Zátkovo nábřeží 4, 370 01 České Budějovice
Telefon: 386 352 044
E-mail: hvezdarna@hvezdarnaCB.cz
Web: www.hvezdarnaCB.cz

ZPĚT na rozcestník


SEVERNÍ ČECHY


SEVEROČESKÁ HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM V TEPLICÍCH, příspěvková organizace

Hvězdárna v Teplicích zve veřejnost v pátek 27. září 2013 od 16 do 24 hodin na Evropskou noc vědců.

Naše organizace se již podeváté připojuje k akci, která nese označení EVROPSKÁ NOC VĚDCŮ. Tato akce se pořádá z iniciativy Evropské komise jako „Researchers in Europe“ od roku 2005. Bývá vyhlašována na pátek, který je nejbližší podzimní rovnodennosti, letos však připadá datum této akce až na 27. září 2013. Program Evropské noci vědců je tématicky laděn s ohledem na zaměření pořádajících institucí. V našem případě se bude jednat o zajímavé přednášky, pokud bude jasná obloha, bude se také pozorovat dalekohledy. Opět je připravena pro návštěvníky soutěž o dalekohled. Více na www.hapteplice.cz/noc2013. Pozor, bude otevřena pouze hvězdárna na Písečném vrchu.

Program v případě jasného počasí:

  • 16:00 - 18:00: Pozorování Slunce
  • 18:00 – 19:00: přednáška „Slunce – naše aktivní hvězda“ (přednáší RNDr. Michal Varady, Ph. D.)
  • 19:00 – 20:00: přednáška „Jasné komety posledních padesáti let“ přednáší RNDr. Zdeněk Moravec, Ph. D.)
  • 20:00 – 24:00: pozorování noční oblohy (dvojhvězdy, hvězdokupy, ...)

Program v případě zataženého počasí:

  • 16:00 - 18:00: promítání filmu o sluneční soustavě, diskuse s návštěvníky, možnost prohlídky hvězdárny
  • 18:00 – 19:00: přednáška „Slunce – naše aktivní hvězda“ (přednáší RNDr. Michal Varady, Ph. D.)
  • 19:00 – 20:00: přednáška „Jasné komety posledních padesáti let“ přednáší RNDr. Zdeněk Moravec, Ph. D.)
  • 20:00 – 24:00: modelování s glóby (zatmění Slunce i Měsíce, fázování Měsíce, střídání dne a noci a ročních období), diskuse s návštěvníky, možnost prohlídky hvězdárny

Soutěž o dalekohled:

  • 20:00 - 21:00: vylosování výherců soutěže

Kontaktní informace:

Severočeská hvězdárna a planetárium v Teplicích
Adresa: Koperníkova 3062, 415 01 Teplice
Telefon: 417 576 571
E-mail: hap@hapteplice.cz
Web: www.hapteplice.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA MOST - HNĚVÍN

Hvězdárna Most se podeváté připojuje k mezinárodní akci, která nese označení EVROPSKÁ NOC VĚDCŮ. Tato akce se pořádá z iniciativy Evropské komise jako „Researchers in Europe" od roku 2005. Bývá vyhlašována na pátek, který je nejbližší podzimní rovnodennosti, letos však připadá datum této akce až na 27. září 2013. Program Evropské noci vědců je tematicky laděn s ohledem na zaměření pořádajících institucí. V našem případě se bude jednat o ukázky naší činnosti, pokud bude jasná obloha, bude se také pozorovat dalekohledy. Opět je připravena pro návštěvníky soutěž o dalekohled.

Otevírací doba: pátek 27. 9. 2013 od 18:00 do 21.00

Program:

V případě jasného počasí:

  • 18:00 – 20:00: pozorování Venuše a Saturnu nad západním obzorem
  • 18:00 – 20:00: ukázky naší činnosti, diskuse s návštěvníky, možnost prohlídky hvězdárny, modelování s glóby (zatmění Slunce i Měsíce, fáze Měsíce, střídání dne a noci a ročních období)
  • 20:00 – 21:00: pozorování noční oblohy

V případě špatného počasí:

  • 18:00 – 20:00: promítání filmu o sluneční soustavě, ukázky naší činnosti, diskuse s návštěvníky, možnost prohlídky hvězdárny a zařízení modelování s glóby (zatmění Slunce i Měsíce, fázování Měsíce)

Soutěž o dalekohled:

  • 18:00 – 18:30: registrace soutěžících
  • 18:30 – 20:00: průběh soutěže, vyhodnocení soutěže a předání cen vyhodnoceným výhercům

Vstup zdarma

Kontaktní informace:

Astronomická společnost Most
Adresa: VMS č. 4, 43401 Most
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2013: Zdeněk Tarant
Telefon: 605 550 889
E-mail: tarant@rra.cz

ZPĚT na rozcestník


ZÁPADNÍ ČECHY


HVĚZDÁRNA V ROKYCANECH

Hvězdárna v Rokycanech zve veřejnost na Noc vědců v pátek 27. září 2013 od 18:00.

Program:

od 18:00: Výstava panelů s tématikou:

  • „Astronomie převážně nevážně“
  • Prohlídka hvězdárny
  • Měření osobní chyby
  • Pozorování (v případě jasné oblohy)
  • Promítání s přednáškou – Komety roku 2013

od 20:00: Astronomické pozorování dalekohledy

Kontaktní informace:

Hvězdárna v Rokycanech
Adresa: Voldušská 721, 337 11 Rokycany
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2013: Karel HALÍŘ
Telefon: 371 722 622
E-mail: halir@hvr.cz
Web: hvr.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA A RADIOKLUB LÁZEŇSKÉHO MĚSTA KARLOVY VARY

Hvězdárna a Radioklub v Karlových Varech Vás zvou na Evropskou noc vědců v pátek 27. září 2013 od 19 hodin.

Program:

  • 19:00 – 21:00: Mladí vědci z Karlovarska se představují:
    • ukázky fyzikálních pokusů vč. Teslova transformátoru
    • ukázky astronomické techniky
    • představení výsledků letních pozorovacích programů
    • TECHNOLOGICKÁ SHOW NOVÉHO VELKÉHO DALEKOHLEDU VL-KVT
  • 21:00 – 22:00: Divadelní představení Pouličního divadla Viktora Braunreitera – zábavný program pro veřejnost k tématu Energie
  • 22:00 a později: Pozorování oblohy, ukázky astronomických technologií pod bezměsíčnou noční oblohou.

Kontaktní informace:

Hvězdárna a radioklub lázeňského města Karlovy Vary o. p. s.
Adresa: K Letišti 144, 360 01 Karlovy Vary
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2013: Miroslav Spurný
Telefon: 777 953 421
E-mail: miroslav.spurny@astropatrola.cz
Web: www.astropatrola.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA SPÁLENÉ POŘÍČÍ U PLZNĚ

Hvězdárna ve Spáleném Poříčí vás zve na večerní program Evropské noci vědců.

Program:

  • přednáška - "Mlhoviny – nejkrásnější objekty v galaxii" - o mlhovinách a jejich viditelnosti na noční obloze
  • prohlídka geologických exponátů a astronomické techniky s odborným komentářem
  • v případě jasného počasí ukázky podzimních souhvězdí a pozorování mlhovin a galaxií

Kontaktní informace:

Soukromá hvězdárna p. J. Muchy Spálené Poříčí
Adresa: Republikánská 238, 335 61 Spálené Poříčí
Telefon: 602 494 697
E-mail: rdmservis@seznam.cz

 

ZPĚT na rozcestník


ZÁPADOČESKÁ POBOČKA ČAS, KLATOVY – NÁMĚSTÍ MÍRU

Západočeská astronomická pobočka České astronomické společnosti vás zve v pátek 27. září 2013 do města Klatovy od 16:00 do 23:00.

Aktivity na náměstí:

  • Pozorování noční oblohy s dalekohledy při zhasnutém náměstí
  • Astronomická kuchařka – soubor astronomicko-fyzikálně-chemických pokusů
  • Pozorování pod mikroskopem – krystalů, vodních organismů, částí rostlinného těl.
  • Biodiverzita - přiřazování živočichů do světových biomů
  • Výroba sádrových odlitků modelů zkamenělin
  • Změny objemů těles teplotou
  • Elektrický obvod – práce se stavebnicí
  • Prezentace technických oborů formou zajímavých robotických stavebnic
  • GPS aneb mapování a lokalizace místa s přesností několika metrů
  • Biologie pod mikroskopem včetně chemických pokusů
  • Jednoduché pokusy se statickou elektřinou a mechanikou
  • Pokusy s tekutým dusíkem
  • Chemie ze školních lavic
  • Pokusy s hydraulickým zařízením, roztažnost materiálů, podtlak ve fyzice
  • Otevřená historická lékárna na náměstí
  • Netradiční fyzikální pokusy – Teslův transformátor, pokřivená zrcadla

Výstavy:

  • výstava „Klenoty noční oblohy“
  • model sluneční soustavy – náměstí Klatovy
  • Astronomie v západních Čechách – náměstí Klatovy

Přednášky:

  • Astronomie ve 3D – různé pohledy na krásy vesmíru
    (Mgr. Josef Jíra – Západočeská pobočka ČAS)
  • Projekt Apollo – cesta na Měsíc či podvod století?
    (Bc. Ondřej Trnka – odborný pracovník Hvězdárny a planetária Plzeň)
  • Antigravitace aneb létáme s fyzikou – mýty a fakta
  • (PhDr. Pavel Masopust, Ph.D., Fakulta pedagogická ZČU)
  • Fyzika a psychotronika – je možné rozsvítit žárovku silou vůle?
    (doc. Dr. Ing. Karel Rauner, Fakulta pedagogická ZČU)

Časy začátku přednášek budou upřesněny na webu zpcas.cz

Soutěž o ceny:
Pro účastníky Evropské noci vědců je připravena soutěž o hodnotné ceny, soutěž bude spočívat v astronomickém testu. Soutěžící s největším počtem bodů dostane malý teleskop a další propagační materiály. Pro další výherce máme připravené knížky s astronomickou tématikou.

Pořádají:
Západočeská pobočka České astronomické společnosti a město Klatovy. Dalšími partnery projektu jsou Gymnázium Jaroslava Vrchlického v Klatovech, Masarykova základní škola Klatovy, Oddělení fyziky KMT FPE ZČU, SPŠ Klatovy, SŠZP Klatovy, Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech, VOŠ a SZŠ Klatovy, Základní škola Klatovy (Čapkova ulice), Základní škola Klatovy (Tolstého), Základní škola Plánická ulice

Kontaktní informace (ZP ČAS):

Západočeská pobočka České astronomické společnosti
Adresa: Voldušská 721, 337 01 Rokycany
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2013: Marek Česal
Telefon: 602 152 366
E-mail: mcesal@volny.cz
Web: www.astro.zcu.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM PLZEŇ

Program:

Vnitřní stanoviště:

  • 17:00 – 23:00
    • Tematicky zaměřené hry (kosmonavigátor, hmatová souhvězdí a další)
    • Astronomická kresba metodou projekce
    • Statická ukázka astronomických dalekohledů
    • Tematicky zaměřená výstava
    • Pro nejmenší: omalovánky, vystřihovánky
  • 17:00 – 20:30
    • Astronomická soutěž
  • 21:00
    • Vyhodnocení astronomické soutěže
  • 18:30 – 20:00
    • Přednáška: Kam až dohlédneme ve vesmíru
      (Přednáší: Lumír Honzík, ředitel Hvězdárny a planetária Plzeň)

Stanoviště s dalekohledy:

  • 17:00 – 18:45
    • Pozorování aktivity Slunce (sluneční fotosféra a chromosféra)
  • od 19:30
    • Základní orientace na obloze (souhvězdí)
    • Pozorování některých výraznějších astronomických objektů

Činnost na tomto stanovišti je možná pouze při jasné obloze. Pokud bude zataženo (bez deště), budou dalekohledy zamířeny na některý vzdálenější pozemský cíl a demonstrovány např. změny zvětšení dalekohledu, průměr zorného pole, směny kvality obrazu apod. Při deštivém počasí nebude toto stanoviště obsazeno a dalekohledy budou převedeny na vnitřní stanoviště ke statické ukázce.

Kontaktní informace (HaP Plzeň):

Hvězdárna a planetárium Plzeň
Adresa: U Dráhy 11, 318 00 Plzeň
Telefon: 377 388 400
E-mail: hvezdarna@plzen.eu
Web: http://hvezdarna.plzen.eu

ZPĚT na rozcestník


VÝCHODNÍ ČECHY


HVĚZDÁRNA BARONA ARTURA KRAUSE V PARDUBICÍCH

Astronomická společnost Pardubice zve na Evropskou noc vědců v pátek 27. září 2013 od 19 hodin.

Program:

  • Přednáška, experimenty zaměřené na energii
  • Kvízy o energiích
  • Virtuální model sluneční soustavy
  • Promítání populárně naučných astronomických filmů
  • Pouštění lampiónů
  • Zajímavé hříčky a experimenty ve spolupráci s Europe direct
  • Otevření nové výstavy k noci vědců

Kontaktní informace:

Astronomická společnost Pardubice
Adresa: Gorkého 2658, 53002 Pardubice
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2013: Petr Komárek, (Martin Slezák)
Telefon: 721 474 741, (731 449 634)
E-mail: info@astropardubice.cz, (slezakm@seznam.cz)
Web: www.astropardubice.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA V ÚPICI

Hvězdárna v Úpici, Východočeská pobočka ČAS a Sdružení pro podporu astronomických pozorování, zve od 18:00 do půlnoci.

Program:

  • 19:00: Prohlidka pracovišť hvězdárny, beseda s astronomy, soutěže a hry pro děti
  • 20:00: Přednáška Slunce: Proměnná hvězda, lektor Mgr. Michal Švanda, Ph.D. (Sluneční odd. Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově)
  • 21:00: V případě jasného počasí pozorování noční oblohy, zejména hvězdokup a mlhovin v Mléčné dráze; za nepřízně počasí ukázka astronomických modelů a promítání cestopisu o zatmění Slunce

Kontaktní informace:

Východočeská pobočka ČAS, Hvězdárna v Úpici a Sdružení pro podporu astronomických pozorování
Adresa: Hvězdárna v Úpici, U Lipek 160, 542 32 Úpice
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2013: Marcel Bělík
Telefon: 499 882 289
E-mail: belik@obsupice.cz
Web: www.obsupice.cz

ZPĚT na rozcestník


ZOO DVŮR KRÁLOVÉ

Jako již několik předchozích let se část programu Noci vědců Hvězdárny v Úpici, Východočeské pobočky ČAS a Sdružení pro podporu astronomických pozorování přesune do areálu ZOO Dvůr Králové. Zde si budou moci zájemci zasoutěžit v astronomických kvízech o drobné ceny, poradit se a popovídat si o obloze, astronomii a příbuzných oborech, prohlédnout si putovní výstavu a vybrané modely (například model Sluneční soustavy). Začátek programu je v 20:00 v prostoru vstupní brány Safari ZOO Dvůr Králové.

Program:

  • 20:00: Přednáška Co vidíme nad hlavami, lektor Mgr. Richard Kotrba (Hvězdárna v Úpici)
  • 21:00: V případě jasného počasí pozorování noční oblohy, zejména jasnějších hvězdokup a mlhovin v Mléčné dráze

Kontaktní informace:

Hvězdárna v Úpici, Východočeská pobočka ČAS a Sdružení pro podporu astronomických pozorování
Adresa: ZOO Dvůr Králové a. s., 544 01 Dvůr Králové nad Labem
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2013: Marcel Bělík
Telefon: 499 882 289
E-mail: belik@obsupice.cz
Web: www.obsupice.cz

ZPĚT na rozcestník


VYSOČINA


ASTRONOMICKÝ KLUB PELHŘIMOV

Astronomický klub Pelhřimov zve 27. září 2013 na Evropskou noc vědců.

Předpokládaný začátek akce bude v 13:00 (odpolední program) a 19:00 (večerní program) hodin

Astronomické pozorování dalekohledy od 21:30 hodin.

Letošní program Noci vědců v Pelhřimově bude rozdělen na dvě části, odpolední a večerní. Odpolední část bude začínat přibližně v 13:00 hodin a potrvá cca 2-3 hodiny. Na programu bude ukázka výkonu astronomických dalekohledu a pozorování Slunce speciálně upravenými dalekohledy, doprovázené odborným výkladem pokrývající vysvětlení nejběžnějších úkazů pozorovaných na Slunci a jejich souvislosti s životem Slunce (reakcemi probíhajícími uvnitř hvězdy Slunce). Předpokládá se, že součástí odpolední části bude i jedna přednáška o Slunci zaměřená na principy získávání energie v jádru Slunce. Celovečerní část Noci vědců bude zahrnovat celou řadu společně demonstrovaných fyzikálních a chemických experimentů. Do programu bude zařazena např. show s kapalným dusíkem, kouzelnické chemické experimenty, příklady měření spekter, ukázky experimentů s vysokým napětím (Teslův transformátor) a mnoho dalšího. Podobně jako v minulých letech bude důraz kladen na možnost návštěvníků účastnit se jednotlivých experimentů. V průběhu první společné části bude probíhat astronomická soutěž o dalekohled a další zajímavé ceny. Nepostradatelnou částí večera (cca od 21:30 hodin do dle zájmu návštěvníků – minimálně však do 23:59) bude věnována především pozorování noční oblohy několika dalekohledy (Dobson 305/1500, 200/1000) z terasy Gymnázia Pelhřimov. V případě nepřízně počasí bude noční obloha demonstrována pomocí uměle promítané hvězdné oblohy. V rámci celovečerního programu se předpokládá začlenění jedné populárně-naučné přednášky na téma energetických zdrojů ve Vesmíru.

Odpolední program:

  • Ukázka výkonu astronomických dalekohledu
  • Pozorování Slunce speciálně upravenými dalekohledy, doprovázené odborným výkladem
  • Přednáška o Slunci zaměřená na principy získávání energie v jádru Slunce

Večerní program:

  • Show s kapalným dusíkem
  • Kouzelnické chemické experimenty
  • Příklady měření spekter
  • Ukázky experimentů s vysokým napětím (Teslův transformátor)
  • Astronomická soutěž o dalekohled a další zajímavé ceny
  • Pozorování noční oblohy několika dalekohledy (Dobson 305/1500, 200/1000)
  • Populárně-naučná přednáška na téma energetických zdrojů ve Vesmíru

Kontaktní informace:

Astronomický klub Pelhřimov
Adresa: Antonína Sovy 743, 393 01 Pelhřimov
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2013: RNDr. Jakub Hraníček
Místo konání akce: Gymnázium Pelhřimov, Jirsíkova 244, 393 01 Pelhřimov
Telefon: 777 889 193
E-mail: hranicek.jakub@email.cz
Web: www.astroklub.cz

ZPĚT na rozcestník


JIHLAVA

Jihlavská astronomická společnost a Muzeum Vysočiny Jihlavy vás zvou na Evropskou noc vědců v pátek 27. září 2013.

Program:

9:00 – 17:00
Před budovou Muzea Vysočiny Jihlava, Masarykovo nám. 57/58, Jihlava

  • Astronomický stan: Ukázky astronomické techniky a pozorování Slunce, případně pozemských objektů

9:00 – 17:00
Muzeum Vysočiny Jihlava, Masarykovo nám. 55 a 57/58, Jihlava

  • Prezentace institucí, které se v Kraji Vysočina zabývají vědou a výzkumem
  • Studentská odborná konference (prezentace badatelských prací SŠ i VŠ studentů
  • Studentská výtvarná a literární soutěž
  • Přehlídka krátkých filmů s tematikou vědy a výzkumu
  • Fyzikální show: nejrůznější fyzikální experimenty

17:00
Muzeum Vysočiny Jihlava, Masarykovo nám. 55, Jihlava

  • Přednáška: RNDr. Jan Zedník (Geofyzikální ústav AV CŘ v.v.i.)

18:00
Muzeum Vysočiny Jihlava, Masarykovo nám. 55, Jihlava

  • Soutěž o dalekohled Firstscope: fyzikální dobrodružství pro malé i velké

20:00
Brána Matky Boží, Věžní 1, Jihlava

  • Jihlavská astronomie: ukázka astronomické techniky Jihlavské astronomické společnost

20:30
Brána Matky Boží, Věžní 1, Jihlava

  • Pozorování oblohy: pozorování oblohy s Jihlavskou astronomickou společností; při nepřízni počasí náhradní program

Kontaktní informace:

Jihlavská astronomická společnost
kancelář, kontaktní centrum a astronomická pozorovatelna:
Adresa: Věžní 1, Jihlava, 586 01
Telefon: +420 728 880 930, +420 723 950 301, +420 774 906 125
E-mail: info@jiast.cz
Web: www.jiast.cz, http://muzeum.ji.cz/

ZPĚT na rozcestník


STŘEDNÍ MORAVA


HVĚZDÁRNA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ, p.o.

Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. zve 27. září 2013 od 17:00 na Evropskou noc vědců.

Pohledy na Slunce - pozorování Slunce od 17:00 hodin
Večerní pozorování - pozorování večerní od 20:00 hodin

Program:

  • Po celou dobu
    • Putovní výstava SLUNCE NAŠE HVĚZDA
    • Sluníčkové malování – výtvarná soutěž pro děti o drobné ceny
    • Pozorování
  • 17:00: Pozorování Slunce
  • 18:30: Využití Sluneční energie – Mýty a skutečnost: hlavní přednáškový sál Hvězdárny Valašské Meziříčí, p. o.
  • 19:30: Jak a proč pozorujeme Slunce: specializovaná učebna v budově odborného pracoviště, včetně ukázek aktuálního pozorování projevů sluneční aktivity
  • 20:00: Večerní pozorování
  • 20:30: Představení přeshraničního vzdělávacího a výukového centra pro pozorování Slunce a zpracování digitální dat
  • 21:30: Slunce jak jej neznáme: netradiční pohledy na sluneční aktivitu

Kontaktní informace:

Hvězdárna Valašské Meziříčí, p.o.
Adresa: Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2013: Libor Lenža
Telefon: 571 611 928
E-mail: libor.lenza@astrovm.cz
Web: www.astrovm.cz

ZPĚT na rozcestník


JIŽNÍ MORAVA


VESELÍ NAD MORAVOU

Na Noc vědců zve Společnost pro meziplanetární hmotu, občanské sdružení ve spolupráci s BRELAN D’AS, o. s a Vodní elektrárnou Veselí nad Moravou. Akce se bude konat v prostorách Vodní elektrárny Veselí nad Moravou

Tématem pro tento rok je Energie vzdálená a blízká

Program:

  • Zahájení: 18:00 SELČ
  • Astronomické pozorování dalekohledy: 21:30 SELČ
  • Prezentace pro veřejnost:
    • Přednáška: Energie před 100 lety – prohlídka unikátní technické památky s výkladem
      (Josef Fišer, Vodní elektrárna Veselí nad Moravou)
    • Přednáška: Energie kam se podíváš… – světlo, gravitace a život v souvislostech; prezentace
      (Ivo Míček, Společnost pro meziplanetární hmotu, o. s.)
    • Soutěž o astronomický dalekohled
    • Pozorování oblohy

Kontaktní informace:

Společnost pro meziplanetární hmotu, občanské sdružení Hvězdárna a planetárium Brno, p. o.
Adresa: Kraví hora 2, 616 00 Brno
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2013: Ivo Míček
Telefon: 724 050 807
E-mail: ivo.micek@post.cz
Web: smph.astro.cz, www.kommet.cz, www.cafepierre.cz

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA TŘEBÍČ

Noc vědců v Třebíči se odehraje v pátek 27. září 2013 od 20:00

Program od 20:00

  • Prohlídka hvězdárny
  • Prezentace
  • Výstava astrofotografií pana Michaela Kročila

Kontaktní informace:

Web: ddmtrebic.cz

ZPĚT na rozcestník


SEVERNÍ MORAVA, SLEZSKO


KRÁSNÁ

Na Noc vědců zve Amatérská prohlídka oblohy, sekce České astronomické společnosti, na horském hotelu Visalaje na hřebeni Gruně (Staré Hamry - Beskydy). Více na www.astronomie.cz

Kontaktní informace:

Amatérská prohlídka oblohy
Adresa: nám. Budovatelů 1410, 735 06 Karviná
Kontaktní osoba v souvislosti s ENV2013: Jan Kondziolka
Telefon: 777 814 074
E-mail: kondziolkajan@seznam.cz
Web: www.facebook.com/NebePlneHvezd, (www.astronomie.cz)

ZPĚT na rozcestník


HVĚZDÁRNA VSETÍN

Muzeum regionu Valašsko – odd. Hvězdárna Vsetín vás zve na Evropskou noc vědců v pátek 27. září 2013 od 9:00 do 22:30

Program:

  • 9:00 – 17:00: Pozorování Slunce „ sluneční fotosféra ve vizuální oblasti pomocí projekce nebo helioskopického okulárového nástavce, sluneční chromosféra v oblasti spektrální čáry H-alfa
  • 9:00 – 17:00: Solární vařič – praktické ukázky využití tepelné energie ze Slunce
  • 16:00 – 17:00: Soutěž o dalekohled – soutěž pro žáky a studenty místních škol
  • 17:30 – 18:30: Slunce 3D – přednáška pro veřejnost, prezentace poznatků o naší mateřské hvězdě pomocí stereoskopické 3D projekce. Přednáškový sál Hvězdárny Vsetín
  • 20:30 – 22:30: Večerní astronomické pozorování – pozorování objektů podzimní oblohy

Kontaktní informace:

Muzeum regionu Valašsko – odd. Hvězdárna Vsetín
Web: hvezdarna-vsetin.cz

ZPĚT na rozcestník



O autorovi

Karel Mokrý

Karel Mokrý

Narodil se v roce 1977 v Chrudimi. K astronomii ho přivedl návod na stavbu jednoduchého dalekohledu v časopise ABC, později se věnoval pozorování proměnných hvězd. Od roku 2001 se aktivně podílí na technické správě a tvorbě obsahu astro.cz. V letech 2001 - 2010 byl rovněž členem Výkonného výboru ČAS. V roce 2005 stál u zrodu prestižní české fotografické soutěže ČAM, v níž je rovněž až do současnosti porotcem.

Štítky: 2013, Noc vědců


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »