Úvodní strana  >  Články

Vyhledávání v článcích

Štítky

Skrýt podrobnosti
Michal Sobotka Sluneční soustava

Šťastné ostrovy astronomie

Kanárské ostrovy, nazývané někdy Šťastné, leží v Atlantiku něco přes sto kilometrů západně od marockého pobřeží. Navzdory své nesporné geografické příslušnosti k Africe jsou tyto produkty intenzívní sopečné činnosti součástí Španělska. Z hlediska astronomie je to asi dobře.

Autor je pracovníkem Astronomického ústavu AV ČR, Ondřejov.

Petr Sobotka Ostatní

Pozvánka: 9 setkání skupiny MEDÚZA

Skupina MEDÚZA, která působí v Sekci pozorovatelů proměnných hvězd České astronomické společnosti, pořádá 9. setkání svých členů. Své prostory poskytla v termínu 23. až 25. května hvězdárna ve Valašském Meziříčí.
Karel Mokrý Vzdálený vesmír

Kolidující galaxie

NGC 1275
NGC 1275

Každému se čas od času stane, že dlouhou dobu pozoruje objekt a neví, jak vysvětlit zkoumaný děj. Pokud jste členem Hubble Heritage Team, můžete využít zdroje HST a jev objasnit. Přesně to se stalo se snímkem galaxie NGC 1275, známým také jako radiový zdroj Perseus A.

Petr Bartoš Ostatní

Nové číslo zpravodaje SMPH

V čísle 5/2003 Zpravodaje Společnosti pro MeziPlanetární Hmotu,které vyšlo 12. května, se dozvíte jak probíhalo nedávné setkání členůSMPH v Brně, dozvíte se o některých nově pojmenovaných planetkách a onové podvojné planetce (3782) Celle. Ze světa planetek jsou idalší příspěvky ...
Karel Mokrý Ostatní

Redakční šotek

Do článku o Zatmění Slunce Zatmění Slunce 31. 5. 2003 se díky nepozornosti redakce vloudil nepatřičný text:Začátek zatmění bude viditelný z Evropy, Afriky, Jižní Ameriky a východní poloviny Severní Ameriky. Konec úkazu bude pozorovatelný z nejzápadnější části Afriky, z celé Jižní a Severní Ameriky.

V textu opraven překlep "... jediné úplné zatmění a to 13. září 2015." na "20. března 2015".

Autorce článku - paní Evě Markové - a našim čtenářům se omlouváme. Text článku je již opraven. Text tiskového prohlášení ve formátu MS Word je již také opraven..

Karel Mokrý Hvězdy

Železo - popel hvězd

Ze současných pozorování HST vyplývá, že první hvězdy vznikly mnohem dříve, než jsme předpokládali. První hvězdy vznikaly již 200 milionů let po Velkém třesku.

Eva Marková Úkazy

Zatmění Slunce 31. 5. 2003

Tiskové prohlášení ČAS číslo 46

31. května 2003 dojde na území naší republiky k částečnému zatmění Slunce, jehož velikost bude téměř srovnatelná s částečným zatměním Slunce v r. 1999. Toto zatmění bude v severních oblastech Evropy pozorovatelné jako prstencové.

2003.05.15: Odstraněna chyba redakce, v textu opraven překlep "... jediné úplné zatmění a to 13. září 2015." na "20. března 2015".
Za chyby se omlouvá redakce www.astro.cz

Karel Halíř Úkazy

Úplné zatmění Měsíce 16. května 2003

Tiskové prohlášení ČAS číslo 46

V pátek 16. května 2003 ráno nás po delší odmlce (od 9. 1. 2001) čeká první ze dvojice letošních úplných zatmění Měsíce. Z našeho území však neuvidíme celý průběh tohoto úkazu.

Miroslav Zimmer Multimédia

ČRo: Co se nachází v nitru Marsu?

O nitru Marsu se toho stále mnoho neví. Astronomy zajímal dosud především povrch rudé planety, její atmosféra a po objevu sond Mariner i obrovské sopečné vulkány. Od sopek vedl zájem i do nitra planety. A to i přesto, že se prokázalo, že vulkány jsou už dávno nečinné.

Miroslav Brož Ostatní

Povětroň 3/2003

Vyšlo nové čísloPovětroně- Královéhradeckého astronomického časopisu.Číslo 3/2003 začínáme důrazným upozorněním na tři pěkné nebeské úkazy,které nás čekají v květnu: přechod Merkuru, zatmění Měsíce a Země.Jedinečná šance pořídít fotografii do soutěže Foto ASHK 2003!
Stanislav Štefl Úkazy

Přechod Merkura přes sluneční disk

Dne 7.5. 2003 dojde k přechodu Merkura přes sluneční disk. ESO společně s EAAS (European Association for Astronomy Education), Observatoire de Paris a IMCCE (Institut de Mecanique Celeste et de Calcul de Ephemerides) realizují vzdělávací a informační projekt

Jak je zmíněno na této stránce, uplatnit by se měly i snímky pořízené v České republice, tj. slunečním oddělením AsU. K výraznějšímu zapojení AsU AV ČR by mělo dojít při obdobném programu k přechodu Venuše v červnu 2004.

Karel Mokrý Ostatní

Vyhlášení soutěže s APO

Redakce APO shromáždila a zhodnotila všechny příspěvky do literární soutěže, kterou APO vyhlásilo 4. dubna tohoto roku.Ze všech došlých příspěvků bylo vybráno pět hodnocených míst. Výherci budou odměněni věcnými cenami.

V soutěži se nejlépe umístili:

1. místo - Jan "Albireo" Kučera
2. místo - Petr Sklář
3. místo - Zdeněk Kalvoda
4. místo - Jiřina Pešová
5. místo - Jiří Liška

Vítězná literární díla jsou vystavena na stránce APO.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »