Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Jarní seminář pro pozorovatele proměnných hvězd “Z kopulí proměnářů”

Jarní seminář pro pozorovatele proměnných hvězd “Z kopulí proměnářů”

Přednáška na jarním semináři Sekce proměnných hvězd a exoplanet
Autor: Sekce proměnných hvězd a exoplanet

Jarní semináře pořádané SPHE ČAS mají svou dlouholetou tradici. V posledních letech se konaly v Ondřejově a byly zaměřené na možnosti různorodého zpracování dat. V letošním roce měníme nejen místo, ale lehce pozměníme i zaměření. Poprvé se sejdeme v Havlíčkově Brodě, kde se na ZŠ Nuselská nachází moderně vybavené Přírodovědné centrum s planetáriem. Seminář proběhne ve dnech 15. - 17. 5. 2020.

Seminář budeme letos koncipovat jako moderovanou besedu s přednáškami, které se budou převážně týkat pozorovacích stanovišť a jejich technických řešení. Název semináře “Z kopulí proměnářů” navazuje na pozastavený stejnojmenný článkový cyklus a zároveň je předstupněm v jeho pokračování. Důraz budeme věnovat nejen způsobu vzdáleně řízených pozorování, ale prostor dostanou i pozorování in situ na balkonech či terasách, pozorování s přenosnými montážemi a netradiční ovládání v kopulích hvězdáren. 

Kdy: Víkend 15. - 17. 5. 2020
Kde: Přírodovědné centrum a planetárium ZŠ Nuselská v Havlíčkově Brodě

Seminář SPHE Autor: Sekce proměnných hvězd a exoplanet
Seminář SPHE
Autor: Sekce proměnných hvězd a exoplanet
Přednášky či lépe ukázky i z jiných témat (například zpracování dat, novinky v oboru) jsou také vítány!

Bude se jednat o víkend plný technické inspirace a představením toho, co lze uvedenými sestavami pozorovat a jaké jsou hlavní cíle pozorovatelů. Velmi přínosné budou i praktické ukázky pozorovacích setupů či technologií. 

Program semináře bude založen na Vašich PŘIHLÁŠKÁCH, které prosím zasílejte do 3. 5. 2020 v případě, že máte v plánu představit Váš příspěvek. 

Ostatní účastníci mohou svou přihlášku zaslat až do 10. 5. 2020. 

Doplňkový program


Pozorování a exkurze
Možnosti pozorování na terase Přírodovědného centra, exkurze v Planetáriu budou domluveny. 

Večerní grilování a posezení
Tradičně proběhne v sobotu (a možná i v pátek) grilování masa s ochutnávkou vybraných vín či pivních moků. 

Praktické informace

Přihlášky 
ZDE - Konečný termín pro příjem přihlášek je 3. 5. 2020 pro aktivní účastníky a 10. 5. 2020 pro pasivní účastníky. 

Cena
200 Kč, platba poplatku proběhne na místě. 

Ubytování
Pro účastníky je možnost přespání zdarma ve spacáku v tělocvičně nedalekého gymnázia (< 1 km), kde jsou k dispozici sprchy a toalety.

Ostatní účastníci si mohou zvolit z nedalekých penzionů či AirBnb

Stravování
Občerstvení semináře bývá realizováno stylem “co kdo přinese na stůl”. Organizátoři z vybraného poplatku zajišťují občerstvení v průběhu semináře, kávu/čaj, balené vody či džusy. Na sobotní večer zajistíme také maso/vegetariánské varianty pro elektrické grilování. K dobré náladě bude k dispozici i český pivovar či lahodný Znovín. Nádobí si vezměte, prosím, vlastní (hrneček, talíř, příbor), abychom minimalizovali jednorázový odpad. 

Sobotní oběd a páteční večeře budou ještě upřesněny, ale bývají v režii účastníků, případně jako organizovaná akce. 

Parkování
Parkovat se dá na příjezdové cestě k Přírodovědnému centru a ti, kteří budou spát v tělocvičně gymnázia, budou moci parkovat přímo v areálu gymnázia. 
Kontakt

Srdečně se na všechny zájemce těší,
K. Hoňková a výkonný výbor SPHE ČAS
Mobil: +420 604 379 886 (Pokud Vám hovor nevezmu, napište spíše SMS a zavolám vám zpět. Cizí čísla málokdy vezmu.)
E-mail: katerina.honkova@astronomie.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Sekce proměnných hvězd a exoplanet



O autorovi

Kateřina Hoňková

Kateřina Hoňková

Mgr. Kateřina Hoňková (*1989 v Ostravě) se začala věnovat astronomii na Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě. Po několikaletých zkušenostech s pozorováním zákrytových dvojhvězd a fyzických hvězd typu Mira Ceti na tamní hvězdárně svou pozornost upřela zejména na zpracovávání fotometrických dat z robotického dalekohledu FRAM umístěného v Argentině. V současné době provází pozorováním pro veřejnost na ostravské hvězdárně, je členkou výkonného výboru Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS a jako vedoucí CCD skupiny na každoroční Astronomické expedici v Úpici se podílí na praktické výuce pozorování pro zájemce o studium proměnných hvězd. Profesně se zabývá výzkumem na pomezí oborů genetické toxikologie a molekulární biologie v Ústavu experimentální medicíny AV ČR v Praze.

Štítky: Seminář SPHE, Sekce proměnných hvězd a exoplanet


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »