Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Astronomické události – to nejsou jen novinky na obloze a v kosmonautice

Astronomické události – to nejsou jen novinky na obloze a v kosmonautice

Astronomické události – 2 roky vysílání – 21. 11. 2022
Autor: Martin Gembec/iQLANDIA

21. listopadu byl odvysílán speciální díl pořadu, který slaví už dva roky své existence. Původním záměrem bylo informovat laickou veřejnost o zajímavostech na obloze a v kosmonautice a mixovat to s živými přenosy od dalekohledů při zajímavých úkazech. Pořad se snaží reagovat i na diváky, a tak se v něm objevují nejen jejich příspěvky, ale také návody, jak si poradit se fotografováním oblohy a zpracováním snímků. Na podzim 2022 přibyla série úloh pro program Stellarium, vhodných pro výuku ve školách i v mimoškolních aktivitách.

Za dobu své existence se některé pořady staly spíše přednáškami o všem zajímavém, co se v uplynulém týdnu dělo. Odvysíláno bylo více než 100 takových dílů. Kromě toho však proběhlo 8 vstupů od dalekohledů z šesti různých úkazů. Postupem času se přenosy vylepšovaly a doplňovaly o zajímavosti a pokusy, například jak si udělat naživo simulaci stínů při zatmění Měsíce nebo jak nasimulovat zatmění Slunce, či spíše zákrytu naší hvězdy. Během času proběhlo několik speciálních vysílání ke Dni hvězdáren a planetárií nebo o dalekohledech pro začátečníky.

Záběr z živého streamu konjunkce Jupiteru a Saturnu na Frýdlantsku 19. 12. 2020 Autor: Martin Gembec
Záběr z živého streamu konjunkce Jupiteru a Saturnu na Frýdlantsku 19. 12. 2020
Autor: Martin Gembec
Úplně nejsledovanějším živým přenosem od dalekohledů se stal hned jeden z těch prvních, kdy jsme pro vás vysílali z Frýdlantského výběžku, známého svým jasným počasím při inverzích. Tehdy, když před Vánoci 2020 nastala mimořádná konjunkce Jupiteru se Saturnem, bylo téměř všude zataženo, ale nám se díky výhodné poloze podařilo přinést alespoň trochu té neuvěřitelné krásy vesmíru do domácností.

Živý stream z částečného zatmění Měsíce 16. 5. 2022 probíhal brzy nad ránem přímo od dalekohledů na kopci na Jablonecku Autor: Martin Gembec
Živý stream z částečného zatmění Měsíce 16. 5. 2022 probíhal brzy nad ránem přímo od dalekohledů na kopci na Jablonecku
Autor: Martin Gembec
Z pozdějších živých streamů samozřejmě nejvíce zaujaly přenosy zatmění. Přenos 25. 10. 2022 jsme kvůli počasí doplnili přednáškami a pokusy, ale nakonec došlo i na živé záběry oblohy s částečně zakrytým kotoučem Slunce. Přenos druhého zatmění roku 2022 proběhl 16. 5. nad ránem, kdy ve velmi brzkých hodinách za svítání Měsíc plul nad obzorem zčásti ponořený do zemského stínu. Pokus odvysílat tento úkaz doslova z louky někde na kopci na Jablonecku byl skutečným testem možností techniky a dobrou zkušeností pro budoucí takové streamy.

Během částečného zatmění 25. 10. 2022 probíhal živý stream od dalekohledů ze dvou stanovišť, zde Antonín Vřešťál a hvězdárna Turnov Autor: Martin Gembec
Během částečného zatmění 25. 10. 2022 probíhal živý stream od dalekohledů ze dvou stanovišť, zde Antonín Vřešťál a hvězdárna Turnov
Autor: Martin Gembec
V současné době připravujeme živé vysílání zákrytu Marsu Měsícem 8. 12. ráno, pokud počasí dovolí, a nějaké živé streamy by měly následovat z turnovské hvězdárny, kde by vás naši mladí astronomové měli postupně seznamovat s krásami večerní oblohy i objekty na ní se nacházejícími.

Protože pořad si oblíbili i mladí a začínající astronomové, snažíme se jim přinášet tipy na to, jaké vybavení pořídit a jak s ním pracovat. K vidění byly ukázky jednoduchého fotografování oblohy se zrcadlovkou na montáži a snímání přes dalekohledy. Zabývali jsme se i metodami zpracování snímků (v playlistu je najdete přímo podle poznámky v názvu videa). Některé příklady z činnosti mladých astronomů z Liberce jsme ukázali právě ve výročním vysílání 21. 11. 2022 (viz vložené video dole).

Aprílový žertík z jinak seriózně pojatého živého streamu 1. 4. 2021 o dalekohledech pro začátečníky – zde samozřejmě začátečnické vybavení není. Autor: Martin Gembec
Aprílový žertík z jinak seriózně pojatého živého streamu 1. 4. 2021 o dalekohledech pro začátečníky – zde samozřejmě začátečnické vybavení není.
Autor: Martin Gembec

Pořady jsou občas doplněny o návštěvy hostů a komentáře dění od dalších popularizátorů, které možná znáte z jiných přednášek a přenosů. Jedním z nich byl Jan Herzig, který je i autorem zdejších článků, a především hlavním správcem Instagramu České astronomické společnosti, který určitě sledujte, protože aktuálnější zprávy v češtině z oboru astronomie jinde nenajdete. Dalšími hosty byli např. Dušan Majer, šéfredaktor Kosmonautix.cz, Marek Baňárek jako pravidelný divák a výborný znalec kosmonautiky nebo Martin Mašek, velmi všestranný astronom z Liberce, který přes vzdálené robotické dalekohledy sleduje zajímavá malá tělesa Sluneční soustavy, věnuje se problematice světelného znečištění, ale také třeba proměnným hvězdám.

Pokud znáte učitele, který je ochoten zkoušet obohatit výuku o nové věci, zkuste mu ukázat pár tipů na využití programu Stellarium, jejichž souhrn nabízíme na webu libereckého digicentra Elixíru do škol a jednotlivé úlohy byly rozebrány živě ve vysílání pořadu.

Ukázka z pořadu Astronomické události – úloha pro Stellarium o začátku jara
Ukázka z pořadu Astronomické události – úloha pro Stellarium o začátku jara

Máte-li to blízko do Liberce, zavítejte přímo do planetária. V iQLandii pro vás máme pravidelně jednou za měsíc pořad shrnující dění na obloze a v kosmonautice v rámci cyklu Večery pod hvězdami. Letos v prosinci v rámci Czech Space Weeku dokonce doplněný o komentovanou výstavu 3D modelů sond, družic a raket od počátků dobývání kosmu po současnost. Tato výstava bude k vidění 1. 12. a 14. 12. od 17 hodin a od 18 hodin bude v obou dnech následovat přednáška. 1. 12. v planetáriu a 14. 12. přijede o Apollu 17 vyprávět Milan Halousek. Modely pro vás postupně připravujeme do stálé výstavy v rámci expozic.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Stellarium, Astronomické události


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »