Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Hlubinami vesmíru s dr. Jiřím Grygarem, Žeň objevů 2020, 1. díl

Hlubinami vesmíru s dr. Jiřím Grygarem, Žeň objevů 2020, 1. díl

Jiří Grygar vypráví o objevech roku 2020
Autor: TV Noe

Pořad televize Noe si pravidelně zve zajímavé osobnosti z oboru astronomie či astrofyziky, které mají co říct ke své práci nebo koníčku. Stálicí je náš známý popularizátor, astrofyzik RNDr. Jiří Grygar, CSc. I letos tedy nevynecháme Žně objevů za rok 2020 a v prvním dílu začneme tradičně tím, co zajímavého se dělo ve výzkumu Sluneční soustavy.

Začneme u Země a výjimečného bolidu nad Beringovým mořem. Meteority dopadají samozřejmě i na Měsíc a vloni byla představena mapa dopadu, kterou si ukážeme a potom se zastavíme také u meteoritů na Marsu. I mapa Titanu, největšího Saturnova měsíce, se vloni poprvé ukázala ve velkých podrobnostech. Zastavíme se na chvíli u ní.

Nové poznatky udivili vědce i u studia výsledků u modulu Philae na kometě Čurjumov – Gerasimenková. Jaké to jsou? Nově objevená planetka blízko Slunce uvnitř dráhy Venuše, první poznatky sondy Parker Solar Probe a další zajímavosti. To jsou ve stručnosti základní kapitoly prvního dílu Žní objevů 2020.

Další pokračování besedy bude následovat příště – za měsíc na TV Noe

Zveme Vás ke sledování premiéry v sobotu 4. září ve 20:05 na TV Noe. Po premiéře můžete pořad sledovat ve videoarchivu.

Bližší info včetně časů repríz, najdete na https://www.tvnoe.cz/porad/32156-hlubinami-vesmiru-s-dr-jirim-grygarem-zen-objevu-2020-1-dil a po odvysílání premiéry ve videorchivu.

Jiří Grygar si povídá s Jinřichem Suchánkem v pořadu Hlubinami vesmíru o novinkách z roku 2020 Autor: TV Noe
Jiří Grygar si povídá s Jinřichem Suchánkem v pořadu Hlubinami vesmíru o novinkách z roku 2020
Autor: TV Noe




O autorovi

Štítky: Jiří Grygar, Hlubinami vesmíru, TV Noe


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »