Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Soutěž „Pohlednice z mého vesmíru“ zná své vítěze!

Soutěž „Pohlednice z mého vesmíru“ zná své vítěze!

Snímek Mesiačný servis.
Autor: Pavol Kostolný

V sobotu 23. března 2019 se v příjemné atmosféře společenského klubu mokerské knihovny odehrálo vyhodnocení mezinárodní soutěže „Pohlednice z mého vesmíru“, kterou spolupořádala Česká astronomická společnost. Na 50 návštěvníků, mnohdy autorů vítězných snímků, docestovalo v některých případech až z dalekých slovenských měst. Absolutním vítězem se stal Pavol Kostolný s originálním kompozitním snímkem lednového zatmění Mésíce nazvaným „Mesiačný servis“. Celkem si nějaké ocenění odneslo přes 40 účastníků fotografické soutěže, a to v šesti různých kategoriích.

Tisková zpráva Knihovny v Mokrém z 25. března 2019, ve spolupráci s Českou astronomickou společností

MiniGalerie Na Síti v mokerské knihovně. Autor: Knihovna Mokré.
MiniGalerie Na Síti v mokerské knihovně.
Autor: Knihovna Mokré.
Mokerská knihovna, známá pro svá ocenění za mimořádné výsledky v nejrůznějších aktivitách pro veřejnost, uspořádala fotografickou soutěž již pátým rokem. „V roce 2014 se do soutěže Pohled, který mě vzal za srdce’ zúčastnilo celkem 26 fotografů s 61 snímky. Druhý a třetí ročník se pak začal opírat o hvězdnou tematiku a zájem velice vzrostl. Loňská soutěž ‘Neklidné nebe’ se stala absolutním rekordmanem, neboť celkem dorazilo 187 snímků od celkem 111 fotografů. Ta letošní se ale rovněž mimořádně vydařila, zúčastnilo se jen o 4 fotografy méně jak vloni a celkový počet soutěžních fotek se vyšplhal k číslu 183. Z toho více jak čtvrtina účasti připadala na dětské fotografy do 15 let,“ popisuje nadšeně zájem o soutěž knihovnice Dagmar Honsnejmanová, hlavní koordinátorka soutěže. Dále dodává, že letošní ročník byl opět mezinárodní: autoři pocházeli také ze Slovenska, nejvzdálenější byl obyvatel švýcarského Zürichu. Snímky zobrazovaly nejrůznější dění na nebi nad Českem, Slovenskem, ale i Rakouskem, Německem, Itálií, Francií, Švýcarskem, Černou Horou, Chorvatskem, Řeckem, Grónskem či Islandem; nejdále jsme se prostřednictvím fotek dostali do Tibetu, na Kanáry, Kapverdy, do USA nebo Karibiku. Vítězné snímky jsou mimo jiné vystaveny v knihovně Mokré v MiniGalerii „Na síti“ až do 17. května 2019.

Náročný úkol Pětičlenné poroty

Porota soutěže byla složena z 5 členů: Dagmar Honsnejmanová (Knihovna Mokré), Pavel Suchan (místopředseda České astronomické společnosti), Vladislav Slezák (Hvězdárna Žebrák), Petr Komárek (Hvězdárna b. A Krause Pardubice, DDM DELTA, odl. pracoviště DDM ALFA) a Petr Horálek (fotograf, spisovatel a popularizátor astronomie). S ohledem na počet snímků a jejich autory si porota vyhradila právo vytvořit 6 samostatných kategorií: Dětská kategorie „Můj vesmír“ do 15 let, Astrofoto do 15 let, Pohled do vesmíru místního regionu, Astrofoto dospělí, Originální pohled a „Můj vesmír“ dospělí. V závěru byla udělena podle nejvyššího počtu hlasů ocenění pořadatelů, cena pro Absolutního vítěze, cena veřejnosti a oceněni byli také hlasující z řad veřejnosti.

Bylo to opravdu mimořádně náročné,“ popisuje volbu Petr Komárek z pardubické hvězdárny, „neboť každý snímek byl naprostý unikát a ani po přehlednějším rozdělení do jednotlivých kategorií jsme nikdo z nás nedokázal jednotně zvolit nejlepší fotografie. V jedné kategorii dokonce každý z porotců zvolil 10 úplně jiných favoritů a bylo třeba hlasování několikrát zúžit a opakovat. Bylo to doslova šílené a zároveň mě to naplňovalo ohromnou hrdostí, jak moc talentovaných lidí všeho věku nás obklopuje. Ačkoliv jsme nakonec vybrali celkem striktně, všichni účastníci soutěže by si měli poblahopřát, neboť zaslali opravdu fantastické záběry. Dokonce bych si dovolil říct, po stránce kvality byl letošní ročník na ještě vyšší úrovni jak ten loňský.

Více jak půl roku…

Soutěž byla vyhlášena 17. července 2018 a ukončena 3. února 2019. Zapojit se mohl opravdu každý. Téma přitom navrhl známý fotograf a spisovatel Petr Horálek, který se jako porotce účastnil již předchozího ročníků a chtěl tak umožnit zapojit se širšímu publiku, neboť předchozí ročníky byly vesměs jen astronomické. Do soutěže dorazilo celkem 183 snímků zachycujících nejrůznější atmosférické či astronomické dění na obloze, ale i záznamy z nevšedních životních zážitků, momentů či pohledů, které fotografy v jejich životě obklopují. Vesmír se dá chápat jako svět, který nás zajímá a obklopuje, což je v životě každého z nás velice individuální. U některých je to třeba architektura, u jiných příroda mikrosvěta, fotografie vzácné zvěře, milovníci bouřek pak jednoznačně ve svém vesmíru s velkým nadšením zachytávají na své snímače blesky. Vesmírem potápěče je podvodní svět a vše, co v něm žije. Cestovatelé pak dobývají nenavštívená zákoutí světa, lezou na vrcholy obtížně dostupných hor, navštěvují kolébky civilizace... A to všechno se mezi snímky beze zbytku objevilo. Porota hodnotila hlavně vzácnost, jedinečnost a originalitu snímků (samozřejmě s ohledem na věk a náročnost zpracování, což bylo zohledněno v různých kategoriích).

Následuje přehled oceněných na jednotlivých příčkách a také seznam čestných uznání v kategoriích, kde si porota vyhradila právo je udělit. Čestná uznání byla udělena těm fotografům, kteří se při závěrečném vyhodnocování dostali do velice úzkého výběru, ale po nasčítání bodů se octli jen těsně pod žebříčkem vítězných míst. Celkové výsledky spolu s vítěznými snímky si můžete prohlédnout v přiložené prezentaci.

Kategorie můj vesmír děti do 15 let

Kategorie byla otevřena dětem ve věku mezi 8 a 15 lety. Porotci přihlíželi jak na věk, tak na technickou stránku a originalitu snímku. Vybíralo se ze 46 snímků a porota si vyhradila právo ocenit 5 míst.

1. místo: Kateřina Zaňková (13 let), snímek „Snění“
2. místo: Šimon Franc (13 let), snímek „Krásy moře“
3. místo: Miriam Gruberová (15 let), snímek „Na skok do prázdnin“

4. místo: Matyáš Čapek (11 let), snímek „Ledové sklíčko“
5. místo: Markéta Šrejberová (13 let), snímek „Můj vesmír“

Snímek Snění. Autor: Kateřina Zaňková
Snímek Snění.
Autor: Kateřina Zaňková

Snímek Krásy moře. Autor: Šimon Franc
Snímek Krásy moře.
Autor: Šimon Franc

Snímek Na skok do prázdnin. Autor: Miriam Gruberová
Snímek Na skok do prázdnin.
Autor: Miriam Gruberová

Snímek Ledové sklíčko. Autor: Matyáš Čapek
Snímek Ledové sklíčko.
Autor: Matyáš Čapek

Snímek Můj vesmír. Autor: Markéta Šrejberová.
Snímek Můj vesmír.
Autor: Markéta Šrejberová.

Čestná uznání: Stela Syrovátková (9 let, snímek „Do nebe“), Julie Kratěnová (14 let, snímek „Dobrou noc a hezké sny“), Zuzana Toucová (14 let, snímek „Tornádo na obloze“), Jakub Šrejber (11 let, snímek „Vidím až do nebe“), Jan Tomáš (10 let, snímek „Galaxie XYZ“)

Kategorie Astrofoto děti do 15 let

Kategorie byla otevřena dětem ve věku mezi 8 a 15 lety. Porotci ji osamostatnili od dětské proto, že astrofotgrafie vyžaduje sofistokovaný přístup a náročnější následné zpracováni. Nebylo by vhodné tyto snímky hodnotit v rámci obecné dětské kategorie. Vybíralo se ze 6 snímků, které byly vyňaty z původních 52 snímků dětské kategorie.

1. místo: Adam Malíř (15 let), snímek „Náraz tělesa do Měsíce...“
2. místo: Matúš Motlo (14 let), snímek „Mliečný oblúk“
3. místo: Tadeáš Valent (15 let), snímek „Mesiac a planéty“

Snímek Náraz tělesa do Měsíce těsně před jeho úplným zatměním Zemí. Autor: Adam Malíř
Snímek Náraz tělesa do Měsíce těsně před jeho úplným zatměním Zemí.
Autor: Adam Malíř

Snímek Mliečny oblúk. Autor: Matúš Motlo
Snímek Mliečny oblúk.
Autor: Matúš Motlo

Snímek Mesiac a planéty. Autor: Tadeáš Valent
Snímek Mesiac a planéty.
Autor: Tadeáš Valent

Kategorie můj vesmír region Rychnovsko

Kategorie byla otevřena fotografům z regionu Rychnovsko (účastnili se dospělí). Vybíralo se z celkového počtu 18 snímků a hlasování se zdržela Dagmar Honsnejmanová pro účast rodinného příslušníka v této kategorii. Porota si vyhradila právo ocenit 5 míst.

1. místo: Tereza Háková, snímek „Slunce v peřinách“
2. místo: Dagmar Tomková, snímek „Kudy vede cesta...“
3. místo: Renata Krejčová, snímek „Tajemno přichází“

4. místo: Roman Honsnejman, snímek „Hvězdokupy třetí generace“
5. místo: Soňa Toucová, snímek „Požár z komína“

Snímek Slunce v peřinách. Autor: Tereza Háková
Snímek Slunce v peřinách.
Autor: Tereza Háková

Snímek Kudy vede cesta dlážděná zlatými cihlami je tajemství. Autor: Dagmar Tomková
Snímek Kudy vede cesta dlážděná zlatými cihlami je tajemství.
Autor: Dagmar Tomková

Snímek Tajemno přichází . Autor: Renata Krejčová
Snímek Tajemno přichází .
Autor: Renata Krejčová

Snímek Hvězdokupy třetí generace. Autor: Roman Honsnejman
Snímek Hvězdokupy třetí generace.
Autor: Roman Honsnejman

Snímek Požár z komína. Autor: Soňa Toucová
Snímek Požár z komína.
Autor: Soňa Toucová

Kategorie Astrofoto dospělí

Kategorie byla otevřena astrofotografům. Porotci ji vytvořili proto, že astrofotografie vyžaduje sofistokovaný přístup a náročnější následné zpracování, ale také (především) smysl pro trpělivost v plánování mnohdy unikátní kompozice. Nebylo by vhodné tyto snímky hodnotit v rámci dalších kategorií pro dospělé. Vybíralo se ze 41 snímků.

1. místo: Marián Dujnič, snímek „Úplné zatmenie Mesiaca...“
2. místo: Jiří Benda, snímek „Roj meteorů“
3. místo: Majo Chudý, snímek „Levanduľová planéta“

Snímek Úplné zatmenie Mesiaca nad Slavkovským štítom v Tatrách. Autor: Marian Dujnič
Snímek Úplné zatmenie Mesiaca nad Slavkovským štítom v Tatrách.
Autor: Marian Dujnič

Snímek Proud meteorů. Autor: Jiří Benda
Snímek Proud meteorů.
Autor: Jiří Benda

Snímek Levanduľová planéta. Autor: Majo Chudý
Snímek Levanduľová planéta.
Autor: Majo Chudý

Čestná uznání: Pavol Kostolný (snímek „Môj Vesmír“) a František Tóth (snímek „Polární záře“)

Kategorie originální pohled do vesmíru

Porotci byli nadšeni některými opravdu důmyslnými a nezvyklými pohledy (makro, mikro, promyšlený kompozit), a proto si vyhradili právo vytvořit tuto samostatnou kategorii. Vybíralo se ze 17 snímků.

1. místo: Pavol Kostolný, snímek „Mesiačný servis“
2. místo: Jan Stojan, snímek „Ocelové město“
3. místo: Daniela Rapavá, snímek „Pozvánka do vesmíru I.“

Snímek Mesiačný servis. Autor: Pavol Kostolný
Snímek Mesiačný servis.
Autor: Pavol Kostolný

Snímek Ocelové město. Autor: Jan Stojan
Snímek Ocelové město.
Autor: Jan Stojan

Snímek Pozvánka do vesmíru 1. Autor: Daniela Rapavá
Snímek Pozvánka do vesmíru 1.
Autor: Daniela Rapavá

Čestná uznání: Barbora Veselá (snímek „Vesmír ve vaně“), František Strýček (snímek „Maliar márzik 1.“), Michaela Vinterová (snímek „Neprostupný“).

Hlavní kategorie Pohlednice z mého vesmíru

Kategorie otevřena všem autorům nad 15 let, snímky často byly zachyceny i v dalekých koutech světa a zachycují nejrůznější pohledy, které si autoři představují pod „Pohlednicí z mého vesmíru“ včetně nočních záběrů (vyjma náročnější astrofotografie). Vybíralo se z celkem 56 snímků.

1. místo: Veronika Hřebíková, snímek „Charón“
2. místo: Martin Kurka, snímek „Hory za svitu mesiaca“
3. místo: Martin Podžorný, snímek „Měsíční stínohra“

Snímek Charón. Autor: Veronika Hřebíková
Snímek Charón.
Autor: Veronika Hřebíková

Snímek Hory za svitu mesiaca. Autor: Martin Kurka
Snímek Hory za svitu mesiaca.
Autor: Martin Kurka

Snímek Měsíční stínohra. Autor: Martin Podžorný
Snímek Měsíční stínohra.
Autor: Martin Podžorný

Čestná uznání: Radim Ziman (snímek „Mesačné Hallo“), Jiří Frolec (snímek „Co dokáže pískovec“), Martin Schönauer (snímek „Bekyně Velkohlavá“), František Tóth (snímek „Vulkanický kráter“), Dominik Erban (snímek „Putování za pokladem“), Jana Zajíčková (snímek „Neklidné nebe“) a Kateřina Erbenová (snímek „Eiffelovka - nekrásnější železná dáma v celém vesmíru“).

Ceny pořadatelů

Neboť se porotci při svém hlasování dosti rozcházeli, vyhradili si ještě jedno milé právo, a sice vybrat dle vlastních sympatií každý za sebe ten nejoblíbenější snímek. Výběr učinili vždy mezi těmi snímky, které vyhodnotili jako nejlepší v každé kategorii. Cena pořadatele je tedy skutečně snímek, který daného porotce oslovil nejvíce ze všech došlých do soutěže.

Cena Česká astronomické společnosti (favorit Pavla Suchana):
Martin Kurka, snímek „Hory za svitu mesiaca“

Snímek Hory za svitu mesiaca. Autor: Martin Kurka
Snímek Hory za svitu mesiaca.
Autor: Martin Kurka

Cena Hvězdárny Žebrák (favorit Vladislava Slezáka):
Jan Stojan, snímek „Podzimní ráno“

Snímek Podzimní ráno. Autor: Jan Stojan
Snímek Podzimní ráno.
Autor: Jan Stojan

Cena Hvězdárny Pardubice (favorit Petra Komárka):
Jiří Benda, snímek „Zamrzlý vodopád“

Snímek zamrzlý vodopád. Autor: Jiří Benda
Snímek zamrzlý vodopád.
Autor: Jiří Benda

Cena Petra Horálka:
Dominik Erban, snímek „Putování za pokladem“

Putování za pokladem Autor: Dominik Erban
Putování za pokladem
Autor: Dominik Erban

Cena Knihovny U Mokřinky (favorit Dagmar Honsnejmanové):
Miroslava Schärfnerová, snímek „Celým mým vesmírem je můj kraj“

Celým mým vesmírem je můj kraj. Autor: Miroslava Schärfnerová
Celým mým vesmírem je můj kraj.
Autor: Miroslava Schärfnerová

Cena veřejnosti a absolutní vítěz

Pavol Kostolný (uprostřed) se stal absolutním vítězem fotografické soutěže Pohlednice z mého vesmíru. Autor: Dagmar Honsnejmanová.
Pavol Kostolný (uprostřed) se stal absolutním vítězem fotografické soutěže Pohlednice z mého vesmíru.
Autor: Dagmar Honsnejmanová.
Celkem 63 hlasujících z řad veřejnosti, a shodou okolností i porota, dali nejvíce bodů snímku „Mesiačny servis“ od Pavla Kostolného, který se tak stal absolutním vítězem soutěže. „Keď som videl prvý krát zatemnený Mesiac tieňom zeme, myslel som, že práve vyhasol. Myšlienkou bolo svetlo prinavrátiť späť z takmer vyhasnutého zdroja. Vždy existuje nádej a ľudia schopní do nás priniesť nové svetlo, aby sme mohli žiariť ďalej,“ popisuje myšlenku svého snímku jeho autor, „Fotografia vznikla v rozprávkovej zasneženej krajine pri treskúcej zime -15° C. Snímok je spojený z 3 fotiek pre krajinu, oblohu a druhú postavu na rovnakú ohniskovú vzdialenosť rovnakým smerom v rozmedzí asi pol hodiny. Že sa s toutou fotografiou umiestim takto vysoko, som ale naozaj nečakal a velmi si toho vážím a za ocenenie ďakujem!

Hlasující mohli s platným lístkem rovněž získat drobnou cenu. Jejím nositelem se stala Ivana Štěpánová z Prahy, jež byla vylosovaná ze všech hlasujících, kteří zaslali podle pravidel 10 hlasů. Všem vítězům gratulujeme!

Vyhodnocení tradičně v Mokrém

Přes 50 lidí se účastnilo vyhlášení soutěže Pohlednice z mého vesmíru v Mokrém. Atmosféra byla opět báječná! Autor: Dagmar Honsnejmanová.
Přes 50 lidí se účastnilo vyhlášení soutěže Pohlednice z mého vesmíru v Mokrém. Atmosféra byla opět báječná!
Autor: Dagmar Honsnejmanová.
Vyhodnocení proběhlo již tradičně v mokerském společenském klubu nedaleko oceňované knihovny. I přes ne snadno dostupnou lokalitu se je účastnilo na 50 návštěvníků – oceněných fotografů se svými rodinami. „Já vím, že Mokré není zrovna takříkajíc po ruce, a proto jako organizátorka jsem nesmírně dojata, že k nám dorazili i účastníci z nejvzdálenějších koutů Čech nebo z dalekých slovenských měst. Letošní ročník se i přes prvotní obavy nakonec povedl opravdu po všech stránkách, za což nesmírně děkuji jak porotcům a soutěžícím tak i všem sponzorům, kteří nás i letos bohatě podpořili,“ dodává Dagmar Honsnejmanová, která akci zaštítila i po stránce cateringu.

Úvodní slovo měl starosta Mokrého, pan Jiří Franc, který účastníky přivítal a hluboce poděkoval sponzorům, organizátorům a samozřejmě účastníkům samotným za jejich přízeň. Následovalo vyhodnocení za přítomnosti iniciátorky a hlavní organizátorky soutěže, Dagmar Honsnejmanové, a zástupce pardubické hvězdárny, Matouše Kotěry. Po samotném vyhodnocení si mohli účastníci ještě vyslechnout poutavou přednášku „Kdyby fotografie mohly vyprávět“, kterou pronesl Petr Horálek, nadšenec do unikátních nebeských jevů a také první český Fotovyslanec Evropské jižní observatoře, který také celé vyhodnocení moderoval. V přednášce prostřednictvím strhujících fotografií, ale hlavně poutavého vyprávění nás vzal do nejrůznějších koutů naší planety a rozesmál i dojal někdy až dramatickými příběhy ze zákulisí vzniku jeho snímků. Nejkrásnější byl však závěr přednášky, který nás donutil zamyslet se nad skutečnou hodnotou lidské skromnosti a pokory vůči přírodě kolem nás.

Partneři soutěže

Závěrem by organizátoři soutěže – Knihovna U Mokřinky v Mokrém a Česká astronomická společnost – nesmírně poděkovali všem spolupořadatelům a partnerům soutěže, kteří dodali překrásné ceny. Těmi byli: Partnery soutěže jsou: Hvězdárna barona Artura Krause v Pardubicích, DDM ALFA (odl. pracoviště DELTA); Dalekohledy SUPRA, Česká astronomická společnost; časopis Astropis; Petr Horálek – astrofotograf, cestovatel a popularizátor astronomie a Jiří Mára – cestovatel, kameraman, spisovatel. Stejně jako loni se připojili AM Art, časopis Moje země, Syndikát novinářů ČR, nakladatelský dům Albatros Media a.s., Hvězdárna Žebrák, Orlický týdeník, Orlický net a časopis Čechoaustralan. K soutěži se připojil i Královéhradecký kraj, který podobně jako ostatní věnoval nádherné ceny, nebo časopis Science Café, společnost Mapcards.net a společnost Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism.

Kontakty a další informace

Dagmar Honsnejmanová
knihovnice a organizátorka soutěže
E-mail: kronika.mokre@seznam.cz
Telefon: 601 339 859

Petr Komárek
vedoucí Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích
(DDM DELTA, odl. pracoviště ALFA)
Email: info@astropardubice.cz
Telefon: 603 165 366

Petr Horálek
fotograf a spisovatel, spoluorganizátor soutěže
Email: horalek.peter@gmail.com
Telefon: 732 826 853

Pavel Suchan
tiskový tajemník České astronomické společnosti
E-mail: suchan@astro.cz
Telefon: 737 322 815

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Pohlednice z mého vesmíru: Galerie soutěžních snímků
[2] Přehled vítězných snímků (PDF)
[3] Fotogalerie z vyhodnocení soutěže 23. března 2019 v Mokrém
[4] Tiskové zprávy České astronomické společnosti



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Fotografická výstava, Pohlednice z mého vesmíru, Fotografická soutěž


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »