Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Další polární záře se zjevila nečekaně

Další polární záře se zjevila nečekaně

Polární záře na Islandu 15. 3. 2023 ve 23:00 místního času. Lokalita Bláskógabyggð. Všimněte si části Velkého vozu v horní části snímku. Šlo o rozsáhlý jev na celé obloze.
Autor: Pavel Pech

Když se v pondělí 20. března z povrchu Slunce odtrhl další oblak plazmatu, neočekávalo se nic extra výrazného z pohledu obyvatel planety Země. Ovšem v noci na pátek 24. 3. se objevilo na obloze opravdu pěkné divadlo. Zřejmě nejjasnější polárí záře od začátku roku 2023. Někteří však byli na pozoru a vesmírné počasí hlídali. Dokonce i v Česku se našel pozorovatel, který ji i přes nepřízeň počasí zkusil vyfotografovat.

Slunce bylo v uplynulém týdnu poměrně klidné. Pouze pondělí 20. března přineslo relativně zajímavé erupce, protože měly dlouhé trvání a při jedné z nich se do okolního vesmírného prostoru začal šířit oblak plazmatu. Ze snímků kosmických observatoří je patrné, že směřoval výrazně mimo směr k planetě Zemi.

Žádné varování nad možnou polární září tedy vydáno nebylo, přesto se našlo dost nadšenců, kteří věřili, že by zhruba po třech dnech mohlo něco dorazit i k Zemi a způsobit polární záři. Ovšem geomagnetická bouře, která v noci na pátek nastala, překonala veškerá očekávání. Na pětibodové stupnici už bychom ji mohli označit stupněm 4. Výchylka na magnetometrech byla dosud nejvyšší pozorovaná v letošním roce. 

Polární záře na Islandu 21. 3. 2023, lokalita Skagabyggð, 3:38 místního času Autor: Pavel Pech
Polární záře na Islandu 21. 3. 2023, lokalita Skagabyggð, 3:38 místního času
Autor: Pavel Pech

Polární záře byla dobře viditelná ze severní Evropy, ale také z Německa a Polska. U nás panovalo počasí s velkou oblačností a kolem půlnoci a po ní, kdy byla aktivita nejvyšší, byla drobná naděje na pozorování pouze na jihozápadě a jihovýchodě ČR. Přesto právě v Mikulově byl v akci jeden z pozorovatelů, který svůj pokus o pozorování polární záře poslal. 

Ačkoli sám nevěřil, že ji zachytil, na snímku je mezi oblaky v levé části snímku dobře patrná typická červená barva polární záře. 

Polární záře 24. 3. v 0:39 za oblačností při pohledu z Mikulova Autor: Radek Kroupa
Polární záře 24. 3. v 0:39 za oblačností při pohledu z Mikulova
Autor: Radek Kroupa




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Polární záře


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »